Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix BC05R V2.0 | Expert Review door Koen van der Jagt

Een van belangrijkste zaken wanneer je als voetganger of fietser aan het verkeer deelneemt is dat je goed zichtbaar bent. Goede verlichting is een must en kan een hoop ellende voorkomen. In deze review gaat het over de Fenix BC05R V2.0: In eerste instantie bedoeld voor op de fiets, maar het lampje heeft nog meer mogelijkheden. Lees mijn ervaringen!

Inhoud

De Fenix BC05R, compact en veelzijdig

Eerste indrukken

De BC05R zit strak verpakt in een blister. Oogt mooi, maar zonder schaar of mes krijg je het lampje niet uit de verpakking. Het is niet anders.. Meegeleverde accessoires zijn een USB-laadkabel en een bevestigingsrubber en houder/clip. In orde wat mij betreft.

Strak verpakt in een lastig te openen

Het lampje is vrijwel volledig van polycarbonaat: licht van gewicht en vrijwel onverwoestbaar. De achterzijde is van (stroef) rubber, dit voorkomt wegglijden wanneer de BC05R V2.0 op een fietsstang gemonteerd wordt. Tegelijk doet een gedeelte hiervan dienst als afdekking van de USB-C laadpoort. Opvallend zijn de twee “oren” aan weerszijden; met behulp van het bijgeleverde rubber bevestig je het lampje in een handomdraai aan een stang of stuur. Het lampje kan niet geopend worden, de accu is ingebouwd en kan dus niet vervangen worden. Al met laat dit lampje een solide indruk op mij achter, ondanks het veelvuldig gebruik van plastic materialen.

Strak design, geen poespas
Het stroeve rubber op de achterkant voorkomt wegglijden en beschermt de USB-poort

Wanneer en hoe

In de meeste omschrijvingen wordt de BC05R V2.0 aangeduid als fietslamp, maar daarmee doet hij zichzelf te kort. Er wordt ook een houder meegeleverd die als clip fungeert: zo kun je hem prima op je mouw bevestigen tijden een wandeling of aan de klep van je pet zodat je met de BC05R V2.0 kunt (kaart)lezen. Nog meer mogelijkheden: Je kunt hem ook nog gebruiken als signaal- op obstakellamp omdat je meerdere knipperfrequenties in kunt stellen. Als “achterlicht” aan de hoofdband van je hoofdlamp? Kan ook!

Meer dan een fietslamp: ook goed als markerings- of veiligheidslicht

Bediening en comfort

De gebruiksaanwijzing van de BC05R V2.0 is overbodig: alles werkt zoals je het verwacht. Opladen, bevestigen en bedienen zijn kinderspel. Via de relatief grote powerbutton schakel je de lamp in en weer uit maar kun je ook (door middel van kort klikken) een powercheck doen op de accu. Bij ingeschakelde lamp kun je via korte kliks door de beschikbare lichtopties gaan: Twee lichtsterktes met beide een langzame en snelle knipperfunctie; in totaal zes lichtstanden. Wanneer de accu onder de 25% capaciteit geraakt waarschuwt de BC05R V2.0 via de button dat hij aan de lader moet. Wanneer je een powerbank meeneemt kun je de lamp tijdens het laden nog steeds gebruiken; erg handig! Een dikke plus voor de BC05R V2.0 wat bedieningsgemak betreft!

De BC05R V2.0 bevestigen is secondenwerk
De flinke powerbutton geeft ook de accustatus weer

Dit vind ik goed aan de BC05R V2.0

Dankzij de meegeleverde clip en rubber heb je verrassend veel bevestigingsmogelijkheden. Het gemak waarmee het lampje zich laat bedienen vind ik een sterk punt. Ook heeft de lamp meerdere knipperstanden wat hem breed inzetbaar maakt.

Dit kan wellicht beter

15 lumen is in heel veel gevallen en situaties ruim voldoende maar ik zou graag nog een fellere lichtstand zien. Zeker in stadsverkeer val je met meer output nog beter op.

Conclusie

Met de BC05R V2.0 schiet Fenix in de roos! Een betaalbaar kwaliteitslampje dat je in een handomdraai transformeert van een achterlicht tot een veiligheidslampje of signaallicht. Natuurlijk zijn er fellere opties op de markt en in sommige situaties wenselijk, maar dit is gewoon een product dat volledig waar voor zijn geld biedt!

In de praktijk

Wellicht voor velen het belangrijkst van dit verhaal: hoeveel licht komt er uit de BC05R V2.0? Dat zie je hieronder! De foto’s zijn genomen op de Veluwe waar je veel mogelijkheden hebt met de mountainbike en waar het echt donker kan zijn!

Eerst de twee lichtstanden op een “onbemande” MTB. Het verschil tussen 5 en 15 lumen is duidelijk zichtbaar. Ook de brede stralingshoek valt op; ook vanaf de zijkant ben je goed zichtbaar.

Nog wat foto’s met een bereden fiets. De verlichting aan de voorkant komt van de Fenix hoofdlamp HL18R-T. Zoals je ziet ben je ook in een donker bos vanaf ruime afstand goed zichtbaar.

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.