Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore TM20K | Expert Review door Koen van der Jagt

Ook in de zaklampenwereld lijkt de vooruitgang nooit stil te staan en wordt er steeds nog doorontwikkeld. De (destijds) spectaculaire TM10K heeft er recent een grote broer bijgekregen die, zoals de naam al verraadt, dubbel zoveel output heeft. Maar dat is nog niet alles: de TM20K heeft meerdere interessante (licht)opties meegekregen, waaronder twee apart te gebruiken lichtprofielen. Dit alles maakte mij nieuwsgierig en daarom keek ik uit om dit lichtkanon uit te proberen. Lees en kijk mee wat ik van dit nieuwe Nitecore-topmodel vind!

Inhoud

de krachtigste lamp ooit door Nitecore gemaakt, de TM20K

Mijn eerste indrukken

De TM20K zit verpakt in een luxe kartonnen doos met op de onderkant de specificaties en bijzonderheden. De lamp zelf zit inclusief de bekende documentatie in het holster verstopt tussen het foam in de doos. Lanyard en laadkabel hebben een eigen plekje gekregen. Ook bij de TM20K wordt een onopvallend touwtje meegeleverd: niet weggooien want die heb je nodig om de lanyard te kunnen bevestigen. Geheel in hedendaagse stijl ontbreekt ook hier een lader aan de uitrusting; verder blijft er niet veel te wensen over.

een luxe box waarin alleen een oplader ontbreekt

De TM20K is lid van de T(iny) M(onster)-serie van Nitecore en deze lampen heten niet voor niets zo omdat ze ondanks hun formaat uitblinken in lichtkracht of bereik. Qua uiterlijk vind ik de TM20K de mooiste uit de serie dankzij het uitgebalanceerde ontwerp dat ontegenzeggelijk kracht uitstraalt. De serie leds in de lampkop maken direct duidelijk dat dit een lamp is om rekening mee te houden!

De TM20K is behoorlijk aan de wicht maar ligt toch prettig in de hand. Dit formaat past nog net in een ruime (jas)zak maar dankzij de lange clip kun je de TM20K ook heel goed aan je broekzak of riem bevestigen. Optisch vertoont de lamp geen mankementen, de afwerking is (weer) van een hoog niveau. De blikvangers zijn zowel de voor- als de achterkant. In de kop zitten maar liefst 19 dezelfde XP-L2-leds ingebouwd, waarvan er eentje centraal in het midden in een aparte en diepere reflector geplaatst is. De overige 18 hebben elk een eigen ondiep mini-reflectortje en voorzien de TM20K van heel veel lumen en een brede lichtbundel. Ook op de achterkant vinden we meerdere opvallende details: Tussen de hoofdschakelaar en de laadpoort zit nog een platte, tactische schakelaar, deze is bedoeld voor de instant-turbo of de stroboscoop. Daarnaast vinden we aan de zijkanten ook een button voor de lichtstanden en een schakelaar die bepaalt in welke modus de TM20K staat. Later in deze review leg ik uit hoe dit werkt en bevalt! Vlakbij de button op de zijkant zit een oog om de lanyard te bevestigen. Dit ging bij mij niet gemakkelijk en het viel mij op dat de anodisering op die plek gemakkelijk weg slijt. Overigens denk ik niet dat de gemiddelde gebruiker valt over dit soort “gebruikerssporen”. Omdat de body niet rond is kan de lamp niet wegrollen wat een fijne bijkomstigheid is. Inkepingen in de body zorgen voor betere grip; de stevige clip is eventueel te verwijderen wanneer je een beetje handig bent. De TM20K is uit één stuk wat betekent dat je de lamp niet kunt openen. Voordeel hiervan is dat de lamp op de meest ideale manier beschermd wordt tegen stof en water; het nadeel is dat je de accu's niet kunt wisselen of vervangen.

De TM20K laat uitstekende eerste indrukken achter en oogt als een heel solide product met details waarover goed nagedacht is.

18 leds in de rand van de lampkop plus eentje centraal in een diepere reflector
de TM20K is verrassend handzaam in verhouding tot zijn prestaties
inkepingen in de body en een stevige en lange draagclip
handzaam ontwerp met goede wegrolbeveiliging

Wanneer en hoe

De TM20K is gemaakt voor het grotere werk; denk hierbij aan het volledig verlichten van een grot wanneer je gids bent of het kunnen beschikken van een immens wijde lichtbundel tijdens een zoekactie. Hoewel de maximum power maar voor korte tijd ingezet kan worden blijft er voldoende lichtkracht over wanneer je terugschakelt lagere lichtstanden. De bundel is ook nog te focussen dankzij de speciale spot-modus waarin alleen de centrale led actief is.De lamp leent zich ook voor tactische doeleinden omdat je hem volledig met een hand kunt bedienen en heeft een tactische modus waarin je direct paraat bent wanneer de omstandigheden dit vragen.

Hoe bevalt de Nitecore TM20K qua bediening en comfort

Laden werkt zoals je het zou verwachten en neemt toch wel zo'n vijf uur in beslag omdat de twee ingebouwde 21700-accu’s een grote capaciteit hebben. Je kunt altijd de actuele accuspanning tot op 0,1 volt nauwkeurig checken door middel van het kort indrukken van de mode button. Dit werkt alleen wanneer de lamp ontgrendeld is. Ik kan deze optie altijd erg waarderen!

Over ontgrendelen gesproken: De TM20K heeft een schuifschakelaar waarmee je de lamp gemakkelijk ontgrendelt, vergrendelt en kiest tussen de dagelijkse of de tactische stand. Op zo'n lichtkanon is een goed "slot" een must omdat de lamp in korte tijd veel warmte kan ontwikkelen. Ik spreek uit ervaring omdat ik in het verleden al meerdere keren onuitwisbare sporen (lees "brandvlekken") op jassen en broeken veroorzaakt heb.. De lamp vergrendelen is een kwestie van de schuif op de nul zetten ofwel naar links (dus met de kop naar beneden gericht, in het geval dat het donker is). Via een inkeping onder de schuif voel je goed in welke positie de schakelaar staat; ook aan de tegenovergestelde kant bij de mode-schakelaar zit zo'n sleuf die je uitstekend helpt om de knop op de tast te vinden. Om de TM20K te ontgrendelen moet je de mode-button ingedrukt houden terwijl de schuif in positie 1 of 2 zet. Wanneer je wisselt van modus zonder de mode-button in te drukken gaat de lamp direct op slot. De beveiliging werkt dus naar behoren! Het statuslampje in de hoofdschakelaar licht eenmaal op ter bevestiging dat je op de juiste manier ontgrendeld hebt; zo niet, dan flikkert het blauwe ledje wat aangeeft dat de TM20K nog steeds vergrendeld is.

de schakelaar voor vergrendeling, daily (1) of tactical-mode (2)
standenschakelaar (zijkant links), laadpoort, tactische- en hoofdschakelaar met statuslampje

In positie 1 staat de lamp dus in de daily-modus. Na het inschakelen loop je via de mode button op de zijkant door de vier standaard lichtsterktes. Opvallend is dat bij de laagste stand alleen de centrale led ingeschakeld wordt; in de daaropvolgende standen komen de 18 leds in de rand van de lampkop erbij om een handje te helpen. Nitecore noemt de laagste stand van 320 lumen “ultralow”, naar mijn idee is een echt lage stand minder dan 5 lumen. Je kunt de TM20K dus eigenlijk alleen buitenshuis gebruiken. De oogverblindende turbo heeft een eigen schakelaar centraal in het midden op de achterkant. Deze stand maakt maakt indruk zeg… wat een licht komt er uit dit kanon! Kanttekening is dat het slechts voor een korte tijd is, na een seconde of tien schakelt de lamp terug naar de laatst gebruikte normale stand. Je kunt deze centrale tactische button ook instellen voor directe toegang tot de stroboscoop-functie door eenmaal kort op de mode button te klikken terwijl je knop ingedrukt houdt. De laatst gekozen functie wordt opgeslagen zodat je dus turbo of stroboscoop hebt via deze button. De TM20K heeft nog twee speciale lichtstanden: maximaal gefocust én maximaal gespreid licht. Deze standen activeer je door bij een ingeschakelde lamp de mode-button ingedrukt te houden, de spot en flood zullen elkaar nu met tussenpozen afwisselen zolang je de knop ingedrukt houdt. Wanneer je de lamp uitschakelt wordt de flood of spot lichtstand in het geheugen opgeslagen en met een enkele klik ga je terug naar de laatst gekozen normale lichtstand.

In positie 2 (de tactical-modus) werkt het allemaal anders, je hebt dan in alle standen “momentary-on”, dus licht zolang je hoofd- of de tactische schakelaar ingedrukt houdt. Het kiezen tussen lichtstanden en de functies van de centrale knop voor turbo en strobe werkt identiek als in de daily-modus, met een groot verschil: de flood en de spot-stand zijn niet beschikbaar in de tactical mode. Zowel de hoofdschakelaar als de standenknop werken geluidloos, dit is een must bij tactische inzet en dus in orde.

De bediening van de TM20K bevalt me, er is over nagedacht en je hebt als gebruiker snel door hoe het werkt. Vooral de manier waarop de lock-out en daily en tactical mode werkt is een uitstekende vondst van Nitecore. De TM20K heeft veel praktische licht opties al vind ik het wel een gemis dat een echte lage en energiezuinige stand ontbreekt.

Dit vind ik goed aan de Nitecore TM20K

De gebruiksvriendelijkheid is een sterk punt van deze lamp; hij zit boordevol met lichtopties die toch op een eenvoudige manier op te roepen zijn. Ook ben ik blij met de schakelaar waarmee je de lamp vergrendelt of de gewenste modus kiest. De lichtkracht in turbo is werkelijk overweldigend, ook al is het maar voor korte tijd. De mogelijkheid tot het wisselen van het type bundel (gefocust of gespreid) maakt de lamp breed inzetbaar.

Dit kan beter of anders

Ik mis op deze lamp een goede lage stand; ook op een grote lamp vind ik een stand van 5 lumen of nog minder een must. Handig in noodsituaties om je toch gedurende lange tijd van voldoende licht te voorzien en bovendien praktisch wanneer je de lamp binnenshuis gebruikt. Ook valt er een behoorlijk gat tussen de hoogste en de turbo-stand (van 3100 naar 20000 lumen); hiertussen past naar mijn idee nog wel een level.

Waar voor je geld?

Het topmodel van Nitecore is behoorlijk prijzig en daarom zul je de gebruikswaarde van de TM20K voor jezelf moeten inschatten om er eentje aan te schaffen. Aan de andere kant is het een lamp die in de meeste gevallen beroepsmatig gebruikt gaat worden door bijvoorbeeld gidsen of handhavers waardoor het een onderdeel van je dagelijkse uitrusting wordt en je de aanschafprijs als het ware terugverdient.

Mijn “rapport”

De TM20K maakt indruk qua lichtkracht maar ook dankzij de uitgekiende interface. Hoewel je de turbo maar kortstondig kunt benutten heeft de TM20K in de lagere standen veel meer uithoudingsvermogen dan lampen die pakweg tussen 1500 en 3000 lumen leveren als maximum. Je hebt dus voor langere tijd veel licht beschikbaar in een handzaam formaat. Ook de mogelijkheid tot het wisselen tussen spot en flood is een sterk punt van de lamp. De eerder besproken schuifknop voor vergrendeling of voorkeuze van daily en tactical modus werkt prettig. Ik vind de TM20K een geweldig product met een stevig prijskaartje.

En dan nog dit

Wat mij opvalt aan de groeiende Tiny Monster-familie is dat het vrijwel allemaal supercompacte lampen zijn met heel veel licht op de kortere afstand. Er is een buitenbeentje in de vorm van de TM39: duidelijk geen “Tiny”, maar wat een bereik!

Last, but not least: de beamshots!

Ook voor mij is dit altijd weer spannend: Hoeveel power heeft de lamp en hoe ziet het lichtbeeld eruit? De verwachtingen bij de TM20K zijn in ieder geval hooggespannen! Zoals ik eerder aangaf start de lamp alleen met de centrale led in het midden; pas bij de drie daaropvolgende standen schakelen de overige 18 leds in de rand van de lampkop ook in. Bijzonder is dat je deze overgang nauwelijks terug ziet in het profiel. De testlocatie is een grasveld met een bosrand op een kleine 75 meter afstand. Hieronder eerst de vier standaard lichtstanden plus aan het eind de enorm krachtige turbostand.

Hieronder zie je het effect van wat een reflector doet met een led! In de flood-stand staan alleen de leds in de rand van de lampkop aan terwijl in de spot-stand alleen de centrale led zijn maximale vermogen afgeeft. Zo kun je de TM20K dus omtoveren van breedstraler tot zoeklamp. Zie hieronder enorme verschil in lichtprofiel!

De volgende locatie is een heideveld met wat bomen op korte afstand en een bosrand op ongeveer 100 meter afstand. Je ziet hier weer fraai het effect van de verschillende opties die de TM20K heeft: gefocust tussen de bomen door, of breed licht op korte afstand en vrijwel alles mee pakkend op vol vermogen. Ik kan je verzekeren dat het er “live” nog veel indrukwekkender uitziet dat ik op de foto’s vast kan leggen.

Hieronder nog wat foto’s terwijl ik op een bospad op de Veluwe sta. De turbo-stand geeft zoveel licht af dat de voorgrond overbelicht raakt. De tweede foto laat nog eens zien hoe wijd de bundel van de TM20K is. Wat een ongekende power!

Het is echt tof om deze lamp in het donker “de sporen” te geven. Unieke lichtbundels gekoppeld aan een enorme lichtkracht!

Tot een volgende keer!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.