Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix HM61R V2.0 | Expert Review door Koen van der Jagt

Je hebt zaklampen, hoofdlampen en werklampen maar je hebt ook modellen die het allemaal tegelijk zijn! Deze combi’s zijn breed inzetbaar omdat je ze in een handomdraai aan de situatie aanpast. Fenix heeft ook zo'n alleskunner in het assortiment en lanceerde onlangs een update, de HM61R V2.0. Wat maakt deze lamp zo handig en wat kan hij allemaal? Je leest en ziet het in deze review!

Inhoud

de Fenix HM61R V2.0 is breed inzetbaar

Eerste indrukken

Het setje wordt geleverd in een hard plastic boxje met een venster erin, een soort show doosje dus. Alles zit strak opgeborgen en het is best een kunst om de onderdelen weer net zo terug te stoppen zoals het in de fabriek gebeurd is. Alles wat je nodig hebt zit erbij, op de lader na. De accu zit al in de lamp.

het pakket van de HM61R V2.0 mist alleen een lader

Het lampje heeft letterlijk twee gezichten. Zoals je hem uit de verpakking haalt is het een compact lampje met een haakse kop. Maar je kunt de HM61R V2.0 ook binnen enkele seconden aan de meegeleverde hoofdband bevestigen en hem dus razendsnel omturnen tot hoofdlamp.

Ik vind de HM61R V2.0 qua uitstraling een geslaagde kruising tussen een hoofdlamp en een (werk)lampje. Het lijnenspel is niet te druk en de koperkleurige randen rond de schakelaar en de lampkop staan hem goed. Het geheel voelt lekker solide aan en is netjes afgewerkt. De kop staat haaks op de body waardoor er ruimte komt voor een flinke schakelaar. De Luminus SST-40 zit samen met twee stuks rode 2835-leds achter een diffuus lensje dat van plastic is. Zelf zie ik liever een glazen lensje, ook omdat er op de hoogste stand heel veel warmte vrijkomt. Sleuven in de zijkanten moeten ervoor zorgen dat de warmte goed afgevoerd wordt. Ook de magnetische laadpoort zit in de lampkop verwerkt. Op de body vinden we naast de typeaanduiding ook een stevige clip die desgewenst afneembaar is. Toch kun je de clip beter op zijn plek laten omdat je hem nodig hebt om de HM61R V2.0 aan de hoofdband te bevestigen. De hoofdband past mooi qua kleur bij de lamp en heeft reflecterende belettering ter verbetering van de zichtbaarheid. Op de achterkant zit een dop met ingebouwde sterke magneet: handig, maar je moet ook oppassen dat er niet per ongeluk iets aan blijft plakken. In de behuizing komen we de meegeleverde 18650-accu tegen met een capaciteit van 3400 mAh.

De HM61R V2.0 is geen lichtgewicht, maar zit wel zeer solide in elkaar en is lekker compact. Op bouwkwaliteit en afwerking kan ik geen tekortkomingen melden; in orde dus!

de HM61R V2.0 als (werk)lamp met een haakse kop
maar je maakt er in een handomdraai een hoofdlamp van!
koperkleurige accenten frissen het ontwerp op
een diffuus lensje zorgt voor goede spreiding van de lichtbundel
stevige clip en een magnetische laadpoort op de achterzijde

Wanneer en hoe

Zoals ik in de titel al aangaf is de HM61R V2.0 een multitalent. Je kunt hem op je hoofd dragen, bevestigen aan je kleding of uitrusting en ook aan een metalen ondergrond "plakken" via de sterke magneet. Als hoofdlamp is hij handig tijdens het klimmen of wandelen, als hoeklamp handig om aan je kleding of uitrusting te bevestigen tijdens werkzaamheden of inspectie. Het rode (knipper)licht doet het goed als waarschuwingsbaken maar is ook handig tijdens het kaartlezen omdat rood minder verblindend werkt dan wit licht. Genoeg mogelijkheden dus! Ik vind de HM61R V2.0 minder geschikt voor bijvoorbeeld hardlopen of fietsen; hij is vrij zwaar en dat merk je het meest bij schokkende bewegingen. Ook kun je hem niet echt als zaklamp gebruiken omdat de lampkop haaks op de body staat. Om rechtuit te schijnen moet je de lamp dan tussen duim en wijsvinger of in je vuist houden; het lampje is meer geschikt om handsfree te gebruiken.

bijlichten op moeilijk bereikbare plaatsen
of voor de veiligheid aan kleding of uitrusting

Bediening en comfort

Zonder hoofdband is de HM61R V2.0 een lekker compact lampje dat gemakkelijk in je hand past. Je kunt hem prima kwijt in de jas- of broekzak zonder dat hij hinderlijk in de weg zit. De haakse kop is handig wanneer je de lamp aan je kleding bevestigt: je richt de lamp als het ware altijd naar het juiste punt terwijl je je handen vrij hebt.

lekker compact

Binnen enkele tellen maak je een hoofdlamp van de HM61R V2.0 door de clip over de aansluiting op de hoofdband te schuiven. Dit is een groot verschil met de eerste versie van de lamp waarbij je hem vast maakte via een rubber loop. De hoofdband is eenvoudig op maat te maken en blijft stevig op je hoofd zitten, ook dankzij het streepje met siliconen aan de binnenzijde wat verschuiven voorkomt. Reflecterende strepen en logo's op de band verhogen je zichtbaarheid in het donker. De HM61R V2.0 weegt zo'n 150 gram inclusief hoofdband en batterij en dat voel je wel wanneer je hem wat langer draagt, zeker wanneer je geen helm of ander hoofddeksel onder de lamp draagt

via een soort "snelkoppeling"
maak je heel snel een hoofdlamp van de HM61R V2.0
siliconen houden de band goed op zijn plek

Het opladen vraagt weinig moeite en spreekt voor zich. De magnetische aansluiting klikt vanzelf vast en de indicator geeft de status van het laadproces weer. Je kunt de accu eruit halen en in een (optionele) lader opladen. Dit heeft ook weer zijn voordelen: je kunt desgewenst een tweede accu gebruiken en bent ook niet per se afhankelijk van het magnetische laadsnoer. De status van de accu kun je alleen bij een uitgeschakelde lamp checken door kort de schakelaar in te drukken. De indicatie van de kleuren spreekt voor zich: bij groen of groen knipperend kun je voorlopig nog vooruit, wanneer het lampje rood brandt of knippert is het snel tijd om de accu op te laden. Tijdens het gebruik krijg je erg weinig informatie over de resterende batterijlading; alleen wanneer de cel bijna leeg is geeft de lamp met intervallen een knippersignaal af.

laden via de magnetische poort, de statuslamp voor de accu zit in de schakelaar

De bediening wijkt nauwelijks af van wat we bij Fenix zaklampen met één schakelaar zien. Eenmaal lang drukken om in te schakelen, vervolgens via een korte klik door de lichtstanden. Het werkt zoals je het zou verwachten en dat is nu juist het sterke punt van een Fenix wat de interface aangaat.

De grote, rubberen knop zit op de kop of de zijkant van de lamp, net hoe je hem gebruikt. De schakelaar heeft een duidelijk drukpunt en is heel goed op de tast te vinden. In- en uitschakelen doe je door langer dan een halve seconde in te drukken; door de standen schakel je door middel van snel drukken. De laatst gekozen stand wordt in het geheugen opgeslagen na het uitschakelen. Uitzondering is de turbo-stand: wanneer je opnieuw inschakelt na de hoogste stand gebruikt te hebben, start de lamp een niveau lager, in high dus. De HM61R V2.0 heeft vijf witte lichtstanden en geen speciale (knipper)standen in deze kleur. De secundaire lichtkleur is rood: Je kunt de lamp direct inschakelen in deze kleur vanuit stand-by via een dubbelklik. In de rode optie start de lamp altijd op de laagste stand, daarna ga je door via rood medium en rood knipperend. Bij ingeschakeld licht heeft rood, net zoals wit, geheugen voor de laatst gebruikte stand wanneer je direct schakelt tussen rood en wit of weer andersom. Switchen tussen de kleuren doe je door de button langere tijd ingedrukt te houden; de lamp schakelt eerst kort uit en direct daarna door naar de rood of witte stand die je het laatst gebruikt hebt. Hier ben ik blij mee, je kunt nu bijvoorbeeld direct vanuit turbo naar (langzaam) knipperen gaan en vice versa.

De HM61R V2.0 kan op twee manieren op “slot”: via de schakelaar kun je hem elektronisch vergrendelen door de knop langer dan drie seconden ingedrukt te houden. Ter bevestiging knippert de lamp dan vier keer in rood. Ontgrendelen gaat op dezelfde manier. Zelf kies ik bijna altijd voor de mechanische manier door het accudeksel iets los te draaien. Ik vind dat sneller en doeltreffender werken ondanks dat je bij deze manier geen optische bevestiging van de vergrendeling krijgt.

De HM61R V2.0 laat zich prettig bedienen en je kunt goed het overzicht houden tussen de in totaal acht lichtstanden. Ik vind het fijn om direct toegang te hebben tot een heel lage lichtstand; dat geeft een lamp in mijn ogen altijd meerwaarde. Een snelknop naar de hoogste stand ontbreekt evenals een SOS-functie. Het ontbreken van een noodsignaal vind ik niet zo'n groot gemis omdat ik de rode slow-flash in de praktijk meer zal gebruiken.

Dit vind ik goed

Een sterk punt vind ik de eenvoud waarmee je de lamp wisselt van hoofdlamp naar (werk)lamp. Dankzij magneet, clip en hoofdband vind je altijd wel de juiste bevestigingsmanier. Ook de lichtkracht heeft mij aangenaam verrast.

Dit kan beter of anders

Ik vind de informatie betreffende de batterijlading erg minimaal. Om de status te checken zul je de lamp eerst uit moeten doen, iets wat niet handig is wanneer je in het volslagen donker loopt. Een snelkoppeling naar de hoogste stand zou ook een welkome aanvulling zijn.

Waar voor je geld?

De prijs van de HM61R V2.0 verschilt niet veel van een zaklamp met vergelijkbare prestaties, dus verwacht geen “koopje”. Toch vind ik hem niet te duur omdat je een product koopt dat altijd op meer dan een manier inzetbaar is. Bijvoorbeeld als werklamp tijdens inspecties of reparaties maar ook in je vrije tijd tijdens een ontdekkingstocht. En dan is het ook nog eens een product wat kwalitatief duidelijk uitsteekt boven het “ budget-spul” waar je misschien een paar tientjes voor betaalt.

Mijn rapport

Wat blijft hangen bij deze lamp na een wat langere testperiode is vooral de brede inzetbaarheid en het gemak waarmee je schakelt tussen de verschillende gezichten die de HM61R V2.0 kent. De bediening werkt vlekkeloos en de mogelijkheden zijn bovengemiddeld. Je moet je wel bedenken dat je de HM61R V2.0 eigenlijk niet als zaklamp kunt gebruiken door zijn haakse (l-shape) vorm. Maar aan je kleding, op je hoofd of via de magneet beschik je dankzij deze compacte krachtpatser over een heleboel licht terwijl je de handen vrij hebt. Tijdens langere sessies vind ik hem als hoofdlamp wel wat aan de zware kant en ook aan de weergave van de actuele accustatus kan wat mij betreft wel wat verbeterd worden. De rode lichtopties zijn goed bevallen, vooral als oriëntatielicht en waarschuwingsbaken.

In de praktijk; de beamshots

In de praktijk heeft de lamp mij best verrast. In eerste instantie zou je bij een vrij ondiepe lens met een diffuus filter ervoor een egale bundel verwachten. Maar de HM61R V2.0 heeft een verrassend lichtbeeld met een forse hotspot en dito spill. Die zie je terug in het donker: een behoorlijk brede bundel die ook nog eens vrij makkelijk afstanden van 50 meter en meer haalt. De tint is koudwit, de bundel heeft geen rare vlekken of ringen zoals je dat vaak ziet bij goedkope lampjes.

De eerste testlocatie is een zandpad in een klein bos. Ik heb de lamp via de magnetische onderkant vastgemaakt op een statief. Hieronder zie je de vijf lichtsterktes.

Het rode licht is te zwak om het pad te verlichten; om een indicatie van het lichtbeeld te geven heb ik de lamp in een hal binnenshuis getest. Hieronder de twee rode lichtsterktes.

Terug naar het zandpad maar dan nu met HM61R V2.0 vastgemaakt aan mijn jas. De bundel heeft zowel breedte als diepte waardoor je goed het overzicht houdt.

Rest nog om de HM61R V2.0 als hoofdlamp in actie te zien. Voordeel als hoofdlamp is dat je sneller en directer kunt richten terwijl je toch je handen vrij hebt. Vooral de foto op de weg laat fraai de lichtkracht plus het goede bereik zien.

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.