Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore P30i | Expert Review door Koen van der Jagt

Met de P30i brengt Nitecore alweer de 3e versie van dit succesvolle model uit. Het sterke punt van de P30-serie is het enorme bereik in verhouding tot zijn formaat. De P30i doet er een hele grote schep bovenop qua output en bereik ten opzichte van zijn voorgangers. Hoe pakt dit uit in de praktijk? Lees mijn ervaringen in woord én beeld!

Inhoud

de Nitecore P30i overtreft zijn voorgangers in prestaties

Mijn eerste indrukken

De P30i wordt geleverd in een luxe doos met magnetische sluiting. Zoals we van Nitecore gewend zijn is ook deze set behoorlijk compleet; een nieuw accessoire is de meegeleverde afstandsbediening. Het enige wat ik in huidige verpakkingen vaak mis is een oplader die ook in dit pakket ontbreekt. Verder blijft er eigenlijk niets te wensen over.

complete set inclusief afstandsbediening maar een lader ontbreekt

De P30i is een stuk forser dan zijn voorgangers en dit komt grotendeels door de lampkop die een stuk dieper is én een grotere diameter heeft. De verhoudingen kloppen en de lamp straalt iets indrukwekkends uit met die grote kop en diepe reflector. De lamp zit strak in de matzwarte “lak” en ook bouwkwaliteit en afwerking zijn in orde: geen scherpe randen, lasergravure netjes uitgelijnd en de lichtbron zit keurig in het midden van de reflector. Een verhoogd vlak op de lampkop (met daarin de mode-schakelaar) zorgt ervoor dat de lamp niet wegrolt. De afwisseling in reliëf en structuur zorgen voor een goede grip; de meegeleverde clip (die zowel bovenwaarts als benedenwaarts kunt monteren) is iets aan de kleine kant. Achterop de lamp zit een rubberen clicky die als hoofdschakelaar dienst doet met ernaast de usb-c poort om de lamp op te laden of de remote control te bevestigen. Het afdekrubber van de poort komt vrij gemakkelijk los en doet wat goedkoop aan. De kop is voor mij het meest indrukwekkende gedeelte van de P30i met zijn gladde en diepe reflector en de krachtige XHP35 HI led. Het “binnenwerk” van de lamp ziet er goed uit, de schroefdraden zijn netjes ingevet en lopen soepel.

mooie verhoudingen en een indrukwekkende lampkop
forser dan zijn voorgangers maar toch nog prima te hanteren
indrukwekkende kop met diepe reflector en krachtige XHP35 HI led
het meegeleverde holster sluit goed aan

De P30i laat een goede eerste indruk achter; afwerking en bouwkwaliteit zijn ruimschoots in orde.

Wanneer en hoe

Het grote bereik en het handzame formaat maakt de P30i geschikt voor bewaken en beveiligen, zoekacties, maar de lamp past ook op een wapen dus is ook een interessante optie voor wildbeheerders. De schakelaar op de achterkant en de meegeleverde afstandsbediening maakt de lamp ideaal voor eerder genoemde doelgroepen. Dankzij de energiezuinige en lage stand van 6 lumen kun je de lamp ook nog binnenshuis gebruiken al zal het duidelijk zijn dat de P30i hiervoor niet ontworpen is.

de P30i is breed inzetbaar maar duidelijk geen huis-tuin-en-keuken lamp

Hoe bevalt de Nitecore P30i qua bediening en comfort

Nadat je de batterij bescherming verwijderd hebt, laad je de lamp simpel op via de meegeleverde kabel die in de usb-laadpoort prikt. Nog steeds blijft Nitecore vasthouden aan een blauw lampje voor de laadstatus, ik vind rood / groen duidelijker. Nu moet je wachten tot het langzaam knipperende blauwe lampje continu gaat branden, wat betekent dat de P30i weer helemaal vol zit. Volledig opladen duurt wel zo'n uur of vier dus houd daar rekening mee. Als "thuiskomertje" of in heel koude omstandigheden kun je de P30i ook op een setje CR123A’s of oplaadbare RCR123A´s laten draaien. Deze batterijen hebben veel minder power dan de 21700 die er standaard bij zit en daarom mis je met deze batterijen de turbo-stand en dus de helft van de maximum output. De accustatus wordt bij een ingeschakelde lamp continu weergegeven in 3 stappen. Na het opladen of accu verwisselen geeft het blauwe ledje het voltage tot op 0,1 volt nauwkeurig weer.

de achterkant met de hoofdschakelaar, laadpoort, controlelampje en afdekrubber

De bediening lijkt op het eerste gezicht standaard maar Nitecore komt regelmatig verrassend uit de hoek met vindingen die je niet direct verwacht. Je schakelt in via de clicky op de achterkant, daarna half indrukken voor momentary of doorklikken voor continu ingeschakeld. Via de zijschakelaar schakel je door de vijf lichtsterktes. Overigens is deze button prima te lokaliseren in het donker omdat het blauwe statuslampje van de accu blijft branden tijdens het gebruik. De verrassing is dat de zijschakelaar een instant-functie heeft. Wanneer je vanuit stand-by deze knop langer dan een seconde indrukt en vasthoudt heb de maximale 2000 lumen direct tot je beschikking totdat je de knop weer loslaat of de lamp vanzelf een stapje terug doet qua sterkte om te voorkomen dat hij te warm wordt. Ook bij een ingeschakelde lamp werkt deze instant-turbo optie met als bijzonderheid dat de P30i nu na 30 seconden weer terug schakelt naar de vorige gekozen stand. Ik vind dit weer een gave vondst van Nitecore!

Op de meegeleverde afstandsbediening (die je vastklemt op de achterkant en koppelt via de usb-poort) vind je twee secties die gescheiden zijn door een opstaand randje. De bovenste knop dient als aan/uit-schakelaar of om de stroboscoop te activeren. Het onderste gedeelte (verdeeld over drie kleine buttons) is bedoeld als standenschakelaar of bij een uitgeschakelde lamp als momentary-on. Ook de eerder genoemde instant-turbo functie is (bij een ingeschakelde lamp) beschikbaar via dit gedeelte van de remote control.

de afstandsbediening waarbij de drie linkse buttons dezelfde functie hebben en onder het schuine vlak nog een knop zit

De speciale standen zijn baken, SOS en stroboscoop. Typisch is dat je voor stroboscoop de afstandsbediening nodig hebt terwijl baken en SOS juist weer niet werken met de remote. Door drie keer snel te klikken op de mode-button schakel je de flitsstand in, om door te gaan naar SOS moet je de knop daarna ingedrukt houden. Kort drukken om weer uit te schakelen, de laatste gebruikte stand wordt niet opgeslagen bij deze optie. Stroboscoop is razendsnel beschikbaar via het bovenste gedeelte van de afstandsbediening: zodra je de knop langer dan een seconde indrukt staat je verdedigingsstand aan. Ik vind het wel jammer dat deze verdedigingsstand, die toch wel essentieel is in meerdere vakgebieden, alleen via de remote beschikbaar is.

De P30i laat zich prettig bedienen dankzij de goede interface met zijn instant-functies. Met de afstandsbediening kun je handsfree werken, al is de kabel naar mijn idee wat kort. Jammer dat de stroboscoop niet altijd beschikbaar is.

Dit vind ik goed aan de Nitecore P30i

De lamp is heel compact ten opzichte van de prestaties die hij levert en heeft ook nog eens een waanzinnig mooi lichtbeeld. Ook de bediening met diverse instant-opties heeft mij aangenaam verrast. Je kunt de lamp uitbreiden met een behoorlijk pakket aan accessoires.

Dit kan beter of anders

Doordat de hoofdschakelaar en de mode-schakelaar ver uit elkaar zitten kun je niet alle opties met een hand bedienen. Je hebt nu twee handen nodig om soepel van lichtstand te wisselen, ook wanneer je de afstandsbediening gebruikt. Het rubber van de usb-c laadpoort komt vrij gemakkelijk los en zit dan iets in de weg bij de aan/uit-schakelaar.

Waar voor je geld?

Ten opzichte van zijn voorgangers is de prijs van de P30i toch wel behoorlijk gestegen. Toch is de i-versie in mijn idee wat meer van een andere categorie: forser, dubbel zoveel output en het maximale bereik is met tweederde toegenomen. Ook krijg je er een afstandsbediening bij en heeft de lamp een slimmere interface. Wanneer ik deze zaken tegen elkaar afweeg kan ik de prijs rechtvaardigen, al blijft de lamp niet echt goedkoop.

Mijn “rapport”

Ik kan hier vrij kort zijn: De P30i is gewoon een toffe lamp met zijn mooie en strakke lichtbundel en goede interface. Ondanks het toegenomen formaat nog uitstekend hanteerbaar. Hij maakte echt indruk tijdens de nachtelijke testsessies! Verbeterpuntjes zijn wat mij betreft de stroboscoop-stand en het rubber dat de laadpoort beschermt. Verder valt op de bouwkwaliteit en afwerking niets aan te merken.

En dan nog dit:

Ook bij dit product is het belangrijk de gebruiksaanwijzing goed te lezen welke accu’s geschikt zijn en of je die in de lamp kunt laden. Het beste is gewoon de meegeleverde accu te gebruiken en als veelgebruiker indien nodig een reserve exemplaar aan te schaffen. Ga dus nooit experimenteren!

Last, but not least: de beamshots!

Het laatste hoofdstuk uit deze review is wellicht voor velen het belangrijkst: hoe ziet het lichtbeeld eruit? De hele diepe reflector met daarin een platte XHP35 HI-led zorgt voor een strakke lichtbundel met daaromheen nog behoorlijk wat spill (restlicht). Een groot verschil met zijn voorgangers is dat je overduidelijk ziet dat de P30i dubbel zoveel output heeft. De lichtbundel is niet alleen intenser maar ook de hotspot een stuk groter. Daarmee creëer je een soort dik lichtzwaard maar heb je ook nog het overzicht op een breder oppervlak op korte afstand. De lichtkleur is, zoals bij vele hedendaagse lampen, koudwit maar zonder een storende groene of blauwe zweem. In orde dus!

De eerste locatie voor de beamshots is een weg langs een dijk waarlangs diverse bomen staan. De afstand tot de bocht naar links verderop is ongeveer 325 meter. De P30i heeft een echte lage lichtstand die nauwelijks zichtbaar is op de foto.

De volgende locatie is in een donker bos. Hier zie uitstekend het effect van de intense hotspot maar ook van de grote spill. Heel veel overzicht dus met het voordeel dat je jezelf niet verblindt.

Als laatste nog wat foto’s in het open veld. Je ziet ook hier weer dat de P30i moeiteloos grote afstanden haalt een ook weer het voordeel van de grote hotspot. De P30i is echt een zoeklicht in handformaat!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.