Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Streamlight Waypoint 300 | Expert Review door Koen van der Jagt

Het concept van een handschijnwerper blijkt al decennia houdbaar en is op de lichtbron en het type accu na nauwelijks gewijzigd. Wat is het geheim van dit succes? Tijd voor een test met als lijdend voorwerp de Streamlight Waypoint 300!

Inhoud

een tijdloos ontwerp: de Streamlight Waypoint 300 handschijnwerper

Mijn eerste indrukken

De Waypoint 300 zit verpakt in een kartonnen doos die zich eenvoudig laat openen. In de doos vinden we naast de lamp een specifieke lader met verwisselbare stekkers, zodat je ook in een ander werelddeel de lamp van stroom kunt voorzien, dit zie je niet vaak terug als accessoire. Ook een wandhouder is inclusief, maar daarmee hebben we de inhoud wel zo’n beetje gehad. Voldoende, maar niet overdadig dus.

de inhoud van de verpakking is niet overdadig maar wel voldoende

Wat opvalt ten opzichte van de meeste lampen die ik in handen heb gehad is dat bij de Waypoint 300 nauwelijks metaal gebruikt is. Dit verklaart gelijk een van de sterkste punten van deze lamp: hij blijft drijven! Uiteraard wilde ik dat testen en heb de lamp (nadat ik me had verzekerd dat hij weer aan zou spoelen) in de plaatselijke rivier gegooid. De spanning dat het misschien toch fout zou gaan bleek ongegrond, de lamp blijft keurig aan het oppervlak!

misschien wel de tofste eigenschap van deze lamp: hij drijft!

Bij deze handschijnwerper heeft Streamlight niet zijn best gedaan om de lamp zo compact mogelijk te maken. De Waypoint is een forse en relatief zware lamp. Toch ligt hij uitstekend in de hand waarbij je de keuze hebt middels de handle bovenop of de pistoolgreep. Ook de gewichtsverdeling is goed zodat de lamp goed in balans blijft wanneer je ergens op richt. Eyecatcher is de grote lampkop met daaromheen een rubberen stootrand en erin een hele diepe en gladde reflector. De combinatie met de kleine en afgeplatte led verraadt dat dit een lamp is die in staat is grote afstanden te halen. De handle heeft bovendien een dubbele functie omdat hij ook als standaard fungeert, op deze manier kun je handsfree werken. Achterop de lamp zitten de laadpoort met controlelampje en de standenschakelaar. In de handgreep zit de schakelaar waarmee je de lamp aan en uit zet. Wat ook opvalt aan deze lamp zijn de vele bevestigingsmogelijkheden, zowel boven- als achterop zijn er ophangogen gemonteerd.

Ik vind het verrassend dat deze lamp, ondanks de veelal gebruikte kunststof materialen, zo degelijk in elkaar zit. Het oogt wellicht soms wat “bulky”, maar het blijkt juist erg praktisch in de praktijk.

uitstekende grip dankzij de handle; de lanyard voorkomt dat hij uit je hand valt
de Waypoint 300 zit oerdegelijk in elkaar
de handle fungeert ook als standaard
een enorm diepe reflector met daarin een kleine en platte lichtbron zorgt ervoor dat de Waypoint 300 meer dan een kilometer bereik heeft

Wanneer en hoe

De naam handschijnwerper verraadt al grotendeels waarvoor deze lamp het meest geschikt is. Denk hierbij aan zoekacties, beveiligen en bewaken maar ook op een schip komt deze lamp uitstekend van pas. Hoewel je dankzij de lage stand de Waypoint 300 ook rondom huis kunt gebruiken is deze lamp op zijn best in situaties hij voor gemaakt is: grote afstanden halen.

aan boord voelt de Streamlight Waypoint 300 zich prima thuis!

Hoe bevalt de Streamlight Waypoint 300 qua bediening en comfort

Ik heb mezelf aangeleerd een lamp altijd eerst volledig op te laden voordat ik hem ga proberen. De Waypoint 300 kun je alleen opladen via de meegeleverde lader, waarbij dan wel weer diverse wereldstekkers geleverd worden. Nadeel van een specifieke lader ten opzichte van usb laat zich raden: wanneer je lader kwijt raakt of vergeet heb je een probleem. Gelukkig zijn de accessoires van Streamlight goed verkrijgbaar.

Bedienen werkt heel eenvoudig: via de pistoolgreep schakel je de lamp in; je drukt de schakelaar half in voor momentary-on en klikt door om de lamp continu in te schakelen. Links op de achterkant zit de schakelaar voor de lichtstanden. Het handige van deze schakelaar is dat je de lamp altijd inschakelt in de door jou vooraf gekozen stand en ook heel eenvoudig wisselt van lichtsterkte. De eenvoud van deze bediening zal ongetwijfeld veel gebruikers aanspreken. De Streamlight Waypoint 300 heeft “maar” drie lichtstanden, een knipperstand / stroboscoopfunctie ontbreekt. Die had ik er graag bij gehad. Ook de accustatus kun je niet checken, het is dus verstandig de lamp regelmatig en tijdig bij te laden. Het handigst is dit soort lampen een vaste laadplek te geven en daarbij gebruik te maken van de meegeleverde wandhouder.

Dankzij het grote formaat van de schakelaars en de handgreep laat de Waypoint zich trefzeker bedienen; je kunt het eigenlijk niet verkeerd doen. De lamp is fors van formaat en gewicht maar je kunt hem dankzij de handle ook prima met twee handen tegelijk vasthouden zodat het minder snel vermoeiend wordt.

voor zo’n formaat lamp is een wandhouder een nuttig accessoire
de achterkant met laadpoort, standenschakelaar en laadindicator

Dit vind ik goed aan de Streamlight Waypoint 300

De no-nonsense bediening is een sterk punt van deze lamp; je hoeft er nooit bij na te denken. Ook het uitstekende bereik met tegelijk voldoende licht op korte afstand is een pluspunt. Een drijvende lamp kom ik niet vaak tegen; wanneer de Waypoint 300 onverwachts overboord raakt ben je hem (in tegenstelling tot andere lampen) gelukkig niet kwijt.

Dit kan beter of anders

Tijdens het gebruik miste ik de mogelijkheid om de accustatus te checken. Ondanks dat de lamp zuinig is met de accu weet je niet precies hoe lang je nog acculading hebt. In tegenstelling tot mijn “oude” handschijnwerper ontbreekt een stroboscoopfunctie op de Waypoint 300. Zeker voor boswachters of beveiligingspersoneel geen overbodige optie!

Waar voor je geld?

Streamlight is geen goedkoop merk, wel een naam die zich al jarenlang bewijst en daarom koop je met de Waypoint 300 een lamp die waar je jarenlang plezier van gaat hebben. Dit gegeven en de goede eigenschappen van de lamp rechtvaardigen in mijn ogen de pittige aanschafprijs.

Mijn “rapport”

De Streamlight Waypoint is een “beest” van een lamp. Robuust en stootvast, waterdicht, drijvend en heeft daarbij een enorm bereik en ook nog voldoende licht op de kortere afstand. Een must-have voor op de boot, in de auto of tijdens een bewakingsronde. Om de lamp nòg beter te maken zou ik graag een stroboscoopfunctie en een usb-laadpoort zien.

zo’n lamp hoor je aan boord te hebben!

Last, but not least: de beamshots

Een van de eerste dingen die ik altijd doe bij een nieuwe lamp is even op een egale (witte) muur of plafond schijnen om zo een indruk te krijgen van het lichtbeeld. Bij de Streamlight Waypoint 300 met zijn grote en diepe reflector zie je een vrij kleine en intense hotspot met daaromheen nog verrassend veel restlicht oftewel spill. Daardoor heb je niet alleen een enorm bereik met de lamp maar ook voldoende licht op de kortere afstand. Je ziet dit ook goed terug in de beamshots hieronder die ik gemaakt heb in een donker bos op de Veluwe. Opvallend is het grote verschil in output tussen de lage en de middelste lichtstand. De lichtkleur is koudwit, zonder blauwe zweem.

Dezelfde locatie, met nu de lamp in de hand. Vooral op dit soort paden heb je enorm profijt van de diepte in de lichtstraal terwijl je ook nog kunt onderscheiden wat er in de bermen gebeurt.

de Waypoint 300 in de hand en op de hoogste lichtstand

De tweede locatie is in de polder; hier kunnen we beter “afstanden” testen. De windturbine is zo’n 500 meter ver; zoals je ziet heeft de Waypoint er geen moeite mee op hem duidelijk in het licht te zetten.

de windturbine is zo’n 500 meter ver, let ook op de strakke bundel

Zelfs met wat meer lichtvervuiling haalt de Waypoint makkelijk respectabele afstanden. Ook hier zie je weer dat de lamp ook op de kortere afstand nog een behoorlijk vlak verlicht.

de bomen staan op ongeveer 300 meter
het bos aan overkant van de rivier staat op ongeveer 650 meter
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.