Menu
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Service
Cadeaubon
Nieuws
0

Hoe herken je een goede zaklamp

Zoek je een zaklamp waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit? Een zaklamp die jarenlang meegaat? In dit artikel lees je hoe je het kaf van het koren scheidt, waar je op moet letten om die zaklamp te vinden.

Wat verstaan wij onder een goede zaklamp?

Inmiddels hebben wij al langer dan tien jaar ervaring met ledzaklampen. De ontwikkeling is razendsnel gegaan en de verwachtingen bij een goede zaklamp zijn bij ons veel hoger dan tien jaar geleden. Volgens ons heeft een goede zaklamp de volgende eigenschappen.

Een goede zaklamp:

  • Gaat jarenlang mee
  • Maakt zijn beloftes waar
  • Is veilig in gebruik
  • Is handig in gebruik

De korte route: tipje van de sluier opgelicht

De snelste en makkelijkste manier om je keuze voor een goede zaklamp te vereenvoudigen is door te beginnen bij een merk met een goede naam en reputatie. Merken die al jarenlang goede zaklampen maken. Voorbeelden van dergelijke merken zijn Fenix, Nitecore en Led Lenser.

Deze merken bieden een zeer compleet aanbod en hebben zaklampen voor iedere gebruikssituatie en behoefte. Ze gebruiken alleen de beste materialen en veiligheid staat hoog in het vaandel. Minder bekende merken nemen het niet altijd even nauw met zaken als gebruiksveiligheid en kwaliteit.

Een kenmerk van merken met een goede reputatie is dat ze openheid geven over de materialen die ze gebruiken. Ook geven ze precies aan hoe een zaklamp presteert volgens geaccepteerde internationale standaarden, zoals de ANSI-norm. Hierdoor vergelijk je zaklampen van verschillende producenten gemakkelijker en kies je welke voor jou de beste is.

De langere route: de belangrijkste technische elementen aan het licht gebracht

Het zoeken naar een echt goede zaklamp wordt makkelijker wanneer je weet waar je op moet letten. We gaan je helpen onderscheid te maken tussen goede en slechte zaklampen. De belangrijkste eigenschappen van zaklampen lichten we toe: lichtopbrengst, led-technologie, accu-technologie, elektronica en materialen. De zichtbare en onzichtbare kwaliteiten van moderne zaklampen.

ANSI lumen

Wanneer je op zoekt bent naar een zaklamp merk je dat lichtcapaciteit uitgedrukt wordt in lumen. Lumen is de totale hoeveelheid licht die uit een led komt. Hoe meer lumen een zaklamp heeft, hoe meer licht er uit de zaklamp komt.

De internationaal geaccepteerde standaard voor lumen opgave is de ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard. Deze standaard is opgesteld door bekende Amerikaanse multinationals zoals Duracell en Energizer en beschrijft meetprocedures voor ‘directionele verlichting’. Hier vallen zaklampen ook onder. De zaklampindustrie heeft zelf ook een extra aanvullende standaard gecreëerd, de ANSI / PLATO FL-1 standaard.

Vrijwel alle moderne zaklampen komen uit China, dit geldt voor zowel de kwalitatief goede als slechte zaklampen. De producenten van kwaliteitszaklampen gebruiken echter de FL1 lumen standaard omdat ze niets te verbergen hebben. Producenten die wel iets te verdoezelen hebben zeggen vaak alleen ‘lumen’ zodat ze niet de ANSI meetprocedure hoeven te volgen. Prestaties worden dan vaak aangedikt. Let dus goed op bij de aanschaf van een zaklamp of er over ANSI FL1 lumen gesproken wordt. De icoontjes op de verpakking van zaklampen geven hierbij ook helderheid.

ansi lumen icon

Alhoewel er ook kritiek is op de praktische waarde van de ANSI FL1 standaard geldt dat bedrijven die de standaard wel gebruiken meer moeite doen een waarheidsgetrouw beeld te creëren dan de bedrijven die de standaard überhaupt niet gebruiken.

Zie ook: Lumen / lichtopbrengst volgens de ANSI NEMA FL 1 standaard

Leds

Moderne zaklampen gebruiken leds. Gloeilamptechnologie is inmiddels voor algemeen gebruik voorbijgestreefd door led-technologie. De lichtefficiëntie van leds is vele malen hoger. Hierdoor heb je veel langer dezelfde hoeveelheid licht.
Type verlichting
Lumen per Watt
Lichtefficiëntie
Gloeilamp
19,8 lumen per Watt
2,90%
Led
150 lumen per Watt
22%

De bekendste led-producent ter wereld is het Amerikaanse bedrijf genaamd Cree. Veel moderne kwaliteitszaklampen hebben een led van Cree. Cree geeft graag openheid over haar producten en geeft op haar eigen website het maximale aantal lumen, volgens de ANSI-norm, die de led onder ideale omstandigheden kan produceren (in laboratoriumopstelling).

Lumen opgave en de gebruikte led zijn twee factoren die samenhangen. Dat wil zeggen, iedere led heeft een bepaalde maximale hoeveelheid lumen die de led onder optimale omstandigheden kan produceren. Voor de maximale lichtopbrengst wordt een led tot de maximale capaciteit gedreven. Omdat de levensduur van een led te lijden heeft onder zulke hoge spanning worden leds in zaklampen niet tot deze capaciteit gedreven. Gebruikelijk is dat zaklampen negentig tot vijfennegentig procent van de capaciteit gebruiken.

Overzicht van veel gebruikte leds (28-9-2016):

Naam
Maximale lichtopbrengst
Lichtefficiëntie
Cree XM-L
1040 lumen
158 lumen per Watt
Cree XM-L2
1052 lumen
170 lumen per Watt
Cree XP-E
307 lumen
122 lumen per Watt
Cree XP-E2
283 lumen
137 lumen per Watt
Cree XP-G
493 lumen
146 lumen per Watt
Cree XP-G2
586 lumen
176 lumen per Watt
Cree XP-L
1150 lumen
161 lumen per Watt
Cree XHP50
2546 lumen
149 lumen per Watt
Cree XHP70
4022 lumen
150 lumen per Watt
Cree MT-G2
1987 lumen
137 lumen per Watt

Varianten waarvan het typenummer eindigt op het getal 2 zijn de tweede generatie van de specifieke led. Uit deze tabel blijkt duidelijk dat het aantal lumen per Watt omhoog gaat. Leds worden krachtiger en efficiënter, en daarmee de ledzaklampen ook. In vergelijking met een gloeilamp zijn ledzaklampen al ontzettend krachtig, en het verschil wordt groter en groter!

Voor de meeste consumentenzaklampen geldt dat ze minder dan 1100 lumen hebben. Fellere leds zijn minder efficiënt en consumeren meer energie zonder dat het bij normaal gebruik veel meerwaarde biedt.

Accu’s

De meest beperkende factor van een kwaliteitszaklamp is de accu. Voor highperformance-verlichting heb je highperformance-accu’s nodig. Er worden nog steeds goede zaklampen gemaakt die werken op de bekende alkaline 1,5 volt AA-batterijen, maar deze batterijen hebben niet het benodigde vermogen om leds aan te drijven voor 1000 lumen. Daarnaast hebben alkaline-batterijen een verhoogd risico op lekkage. Wanneer een batterij in de behuizing van een zaklamp lekt is de kans erg groot dat de zaklamp niet meer gaat werken. Zonde van het geld!

De moderne veelgebruikte standaard voor zaklampen zijn Li-ion 18650-accu’s. Deze oplaadbare accu’s hebben een hoge capaciteit en hoog vermogen waardoor ze wel genoeg stroom leveren voor de energiehongerige leds. 18650-accu’s worden gebruikt voor elektrische personen- en sportauto’s. Een auto gebruikt er echter vele duizenden in contrast tot de enkele 18650-accu’s in een zaklamp.

Een nieuwe ontwikkeling is dat er zaklampen geproduceerd worden waarbij de 18650-accu in de behuizing van de zaklamp zelf opgeladen kan worden met een micro-usb kabel. Oplaadbare zaklampen waren er natuurlijk al langer, maar het voordeel van de niet modelspecifieke-accu is dat je ook de mogelijkheid hebt een extra 18650-accu als back-up te gebruiken. Dit neemt de drempel wegvoor de thuisgebruiker omdat een acculader niet langer nodig is. Tegelijkertijd is de zaklamp ook geschikt voor professionals die een zaklamp intensief gebruiken. Een merk als Fenix voert een leidende rol in dit soort ontwikkelingen.

Zie ook: een zaklamp uitzoeken begint met de keuze van de batterij!

Elektronica

Een goede zaklamp heeft verschillende elektronische regulatiesystemen voor gebruiksveiligheid en constante prestaties. Dit wordt niet altijd expliciet vermeld.

Een ongereguleerde zaklamp zal aan het begin veel licht geven en wordt continu minder fel. Wanneer we dit zichtbaar maken in een afbeelding zie je een rechte diagonale lijn. Een gereguleerde zaklamp is slechts kortstondig heel erg fel: als de accu volledig opgeladen is. De gereguleerde zaklamp zal terugschakelen naar een minder hoge lichtopbrengst en deze lichtopbrengst langer volhouden dan de ongereguleerde zaklamp. Hierdoor heb je langer een praktische hoeveelheid licht. Dit beperkt ook het risico dat je in het donker zonder verlichting komt te zitten. Het naar een lagere stand terugschakelen is een duidelijk signaal dat de acculading afneemt. Wanneer de kracht geleidelijk afneemt valt dit nauwelijks op totdat het eigenlijk al te laat is.

ongereguleerd versus gereguleerde zaklampen

Daarnaast zijn kwaliteitszaklampen uitgerust met thermische beveiliging. Wanneer de onderdelen van een zaklamp te heet worden bestaat het risico dat ze blijvend beschadigen. Vandaar dat highperformance-zaklampen uitgerust zijn met sensoren. Door het stroomverbruik en de lichtopbrengst te beperken ontstaat er minder warmte en krijgt de zaklamp kans om weer af te koelen. Je veiligheid en die van je zaklamp worden hierdoor verzekerd.

Materialen

Veel zaklampen worden gemaakt van aluminium. Dit is een uitstekende keuze voor zaklampen vanwege de warmtegeleiding, de stevigheid en het lage gewicht. Aluminium behuizingen hebben vaak een type-III harde anodisatie. Deze anodisering is een duurzame, krasvaste bescherming voor het aluminium. Dezelfde coating wordt onder andere gebruikt voor militaire toepassingen en aluminium pannen.

Voor hoofdlampen wordt vaak kunststof gebruikt in plaats van aluminium. Kunststof is namelijk lichter dan aluminium. Wanneer een hoofdlamp met elastiek op je hoofd bevestigd wordt en je actief beweegt wil je dat de hoofdlamp stevig op zijn plek blijft zitten. Hoe lichter de hoofdlamp is, des te beter hij comfortabel op zijn plek blijft zitten.

Goede zaklampen zijn uitgerust met O-ringen. Dit zorgt dat ze stof- en waterdicht zijn. De stof- en waterdichtheid wordt aangegeven volgens de IPX-norm.
IPX-6
Spatwaterdicht
IPX-8
Waterdicht tot 2 meter diep voor 30 minuten

Conclusie

Om snel een goede zaklamp te vinden is het handig om je alleen te oriënteren op merken met een goede reputatie zoals Fenix, Nitecore en Led Lenser. Mocht je de zoektocht willen verbreden, let dan goed op dat de lichtopbrengst in lumen volgens de ANSI FL1 standaard gegeven worden. Ledzaklampen zijn ver superieur boven oudere technologieën, dus beperk je zoektocht tot ledzaklampen.

Highperformance-zaklampen hebben krachtige Li-ion accu’s nodig, zoals 18650-accu’s, om in de energiebehoefte van leds te voorzien. De zaklampen hebben elektronische regulatie. Hierdoor gaat de zaklamp veel langer mee. Ook is het belangrijk voor je eigen veiligheid en heb je hierdoor langer een praktische hoeveelheid licht. Goede zaklampen worden vrijwel altijd gemaakt uit aluminium met Type-III harde anodisatie. Deze krasvaste coating beschermt de zaklamp. Verder zijn goede zaklampen uitgerust met O-ringen om deze vochtbestendiger te maken. Goede zaklampen hebben veelal een IPX-6 of IPX-8 score. IPX-6 betekend dat de zaklamp spatwaterdicht is en IPX-8 score betekend dat de zaklamp waterdicht is tot in ieder geval 2 meter diep voor een duur van minimaal 30 minuten.

Wanneer je deze kwaliteitseisen aanhoudt kom je er achter dat het aanbod van kwaliteitszaklampen veel kleiner is dan verwacht. Gecombineerd met een aantal meters bereik en/of voorkeur voor een schakelaartype blijven er slechts een paar opties over waar je jarenlang ongehinder plezier van hebt. Uiteindelijk verdient een goede en betaalbare zaklampen zich over de jaren meer dan terug!