Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe herken je een goede zaklamp?

Zoek je een zaklamp waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit? Het is natuurlijk belangrijk dat een zaklamp jarenlang meegaat. In dit artikel lees je hoe je het kaf van het koren scheidt. Wij leren je precies waar je op moet letten om de beste zaklamp te vinden.

Wat is een goede LED-zaklamp?

Een goede zaklamp heeft verschillende eigenschappen. Zo is het belangrijk dat een zaklamp jarenlang mee gaat en zijn beloftes waar maakt. Daarnaast moet een zaklamp veilig en gebruiksvriendelijk zijn. Tot slot moet de zaklamp aan de geldende normen voldoen. Het is belangrijk dat de specificaties duidelijk en eerlijk worden vermeld.

Wij hebben al meer dan tien jaar ervaring met verschillende soorten zaklampen. In die jaren hebben we gezien dat de ontwikkeling van zaklampen razendsnel is gegaan. Daarom zijn onze verwachtingen bij een goede zaklamp veel hoger dan tien jaar geleden.

De korte route: een merk met een goede reputatie

De snelste en makkelijkste manier om je keuze voor een goede zaklamp te bepalen is door te beginnen bij een merk met een goede reputatie. Er zijn merken die al jarenlang goede zaklampen maken. Voorbeelden van dergelijke merken zijn Fenix, Nitecore en Led Lenser. Deze merken bieden een zeer compleet aanbod en hebben zaklampen voor iedere gebruikssituatie en behoefte. Ze gebruiken alleen de beste materialen en veiligheid staat hoog in het vaandel. Minder bekende merken nemen het niet altijd even nauw met zaken als gebruiksveiligheid en kwaliteit.

Een kenmerk van merken met een goede reputatie is dat ze openheid geven over de materialen die ze gebruiken. Ook geven ze precies aan hoe een zaklamp presteert volgens geaccepteerde internationale standaarden, zoals de ANSI-norm. Hierdoor vergelijk je zaklampen van verschillende producenten gemakkelijker en kies je welke voor jou de beste is.

Een kenmerk van merken met een goede reputatie is dat ze openheid geven over de materialen die ze gebruiken.

De langere route: de belangrijkste technische elementen belicht

Het zoeken naar een echt goede zaklamp wordt makkelijker wanneer je weet waar je op moet letten. We gaan je helpen onderscheid te maken tussen goede en slechte zaklampen. De belangrijkste eigenschappen van zaklampen lichten we toe: lichtopbrengst, led-technologie, accu-technologie, elektronica en materialen. Dit zijn de zichtbare en onzichtbare kwaliteiten van moderne zaklampen.

Wat zijn lumen bij een zaklamp?

Lichtcapaciteit wordt uitgedrukt in lumen. Lumen is de totale hoeveelheid licht die uit een LED komt. Hoe meer lumen een zaklamp heeft, hoe meer licht er uit komt. De internationaal geaccepteerde standaard voor lumen is de ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard. Deze standaard is opgesteld door bekende Amerikaanse multinationals zoals Duracell en Energizer. Dit beschrijft de meetprocedures voor ‘directionele verlichting’. Hier vallen zaklampen ook onder. De zaklampindustrie heeft zelf ook een extra aanvullende standaard gecreëerd: de ANSI / PLATO FL-1 standaard.

Lumen of ANSI-norm?

Vrijwel alle moderne zaklampen komen uit China. Dit geldt voor zowel de kwalitatief goede als slechte zaklampen. De producenten van kwaliteitszaklampen gebruiken echter de FL1 lumen standaard omdat ze niets te verbergen hebben. Producenten die wel iets te verdoezelen hebben zeggen vaak alleen ‘lumen’ zodat ze niet de ANSI-norm meetprocedure hoeven te volgen. Prestaties worden dan vaak aangedikt. Let dus op bij de aanschaf van een zaklamp op, of er over ANSI FL1 lumen gesproken wordt. De icoontjes op de verpakking van zaklampen geven hierbij ook helderheid.

Hoewel er ook kritiek is op de praktische waarde van de ANSI FL1 standaard, geldt dat bedrijven die de standaard wel gebruiken meer moeite doen een waarheidsgetrouw beeld te creëren dan de bedrijven die de standaard überhaupt niet gebruiken.

LED en lumen

Lumenopgave en de gebruikte LED zijn twee factoren die samenhangen. Dat wil zeggen, iedere LED heeft een bepaalde maximale hoeveelheid lumen die onder optimale omstandigheden geproduceerd kunnen worden. Voor de maximale lichtopbrengst wordt een LED tot de maximale capaciteit gedreven. Omdat de levensduur van een LED te lijden heeft onder zulke hoge spanning worden LEDS in zaklampen niet tot deze capaciteit gedreven. Gebruikelijk is dat zaklampen negentig tot vijfennegentig procent van de capaciteit gebruiken.

Let bij de aanschaf van een zaklamp op, of er over ANSI FL1 lumen gesproken wordt.

Type verlichtingLumen per WattLichtefficiëntie
Gloeilamp19,8 lumen per Watt2,90%
Led150 lumen per Watt22%

LEDS van Cree

Cree is de bekendste LED-producent ter wereld. Veel moderne kwaliteitszaklampen hebben een LED van Cree. Dit Amerikaanse bedrijf geeft graag openheid over haar producten, en geeft op haar eigen website het maximale aantal lumen, volgens de ANSI-norm, die de LED onder ideale omstandigheden kan produceren.

Overzicht van veel gebruikte leds (28-9-2016):

NaamMaximale lichtopbrengstLichtefficiëntie
Cree XM-L1040 lumen158 lumen per Watt
Cree XM-L21052 lumen170 lumen per Watt
Cree XP-E307 lumen122 lumen per Watt
Cree XP-E2283 lumen137 lumen per Watt
Cree XP-G493 lumen146 lumen per Watt
Cree XP-G2586 lumen176 lumen per Watt
Cree XP-L1150 lumen161 lumen per Watt
Cree XHP502546 lumen149 lumen per Watt
Cree XHP704022 lumen150 lumen per Watt
Cree MT-G21987 lumen137 lumen per Watt

Vermogen (Watt) en lumen

Varianten waarvan het typenummer eindigt op het getal 2 zijn de tweede generatie van de specifieke led. Uit deze tabel blijkt duidelijk dat het aantal lumen per Watt omhoog gaat. Leds worden krachtiger en efficiënter, en daarmee de led-zaklampen ook. In vergelijking met een gloeilamp zijn led-zaklampen al ontzettend krachtig, en het verschil wordt groter en groter!

Voor de meeste consumentenzaklampen geldt dat ze minder dan 1100 lumen hebben. Fellere leds zijn minder efficiënt en consumeren meer energie zonder dat dit bij normaal gebruik veel meerwaarde biedt.

Accu-technologie

De meest beperkende factor van een kwaliteitszaklamp is de accu. Voor highperformance verlichting heb je highperformance accu’s nodig. Er bestaan verschillende soorten accu’s. je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zaklamp op Alkaline-batterijen, oplaadbare Li-ion 18650-accu’s of oplaadbare 18650-accu’s.

Alkaline-batterijen. Er worden nog steeds goede zaklampen gemaakt die werken op de bekende alkaline 1,5 volt AA-batterijen, maar deze batterijen hebben niet het benodigde vermogen om leds aan te drijven voor 1000 lumen. Daarnaast hebben alkaline-batterijen een verhoogd risico op lekkage. Wanneer een batterij in de behuizing van een zaklamp lekt is de kans erg groot dat de zaklamp niet goed werkt. Zonde van het geld!

Oplaadbare Li-ion 18650-accu's. De moderne veelgebruikte standaard voor zaklampen is de Li-ion 18650-accu. Deze accu heeft een hoge capaciteit en een hoog vermogen waardoor hij genoeg stroom levert voor de energiehongerige leds. Een nieuwe ontwikkeling is dat er zaklampen geproduceerd worden waarbij de 18650-accu in de behuizing van de zaklamp zelf opgeladen kan worden met een micro-usb kabel.

Oplaadbare 18650-accu. Oplaadbare zaklampen waren er natuurlijk al langer, maar het voordeel van de niet-modelspecifieke-accu is dat je ook de mogelijkheid hebt een extra 18650-accu als back-up te gebruiken. Dit neemt de drempel weg voor de thuisgebruiker omdat een acculader niet langer nodig is. Tegelijkertijd is de zaklamp ook geschikt voor professionals die een zaklamp intensief gebruiken. Een merk als Fenix voert een leidende rol in dit soort ontwikkelingen.

Voor highperformance verlichting heb je highperformance accu's nodig.

Elektronica

Een goede zaklamp heeft verschillende elektronische regulatiesystemen voor gebruiksveiligheid en constante prestaties. Dit wordt niet altijd expliciet vermeld.

Gereguleerd vs. ongereguleerd. Een ongereguleerde zaklamp zal aan het begin veel licht geven en wordt continu minder fel. Wanneer we dit zichtbaar maken in een afbeelding zie je een rechte lijn. Een gereguleerde zaklamp is slechts kortstondig heel erg fel: als de accu volledig opgeladen is. De gereguleerde zaklamp zal terugschakelen naar een minder hoge lichtopbrengst en deze lichtopbrengst langer volhouden dan de ongereguleerde zaklamp. Hierdoor heb je langer een praktische hoeveelheid licht. Dit beperkt ook het risico dat je in het donker zonder verlichting komt te zitten. Het naar een lagere stand terugschakelen is een duidelijk signaal dat de acculading afneemt. Wanneer de kracht geleidelijk afneemt valt dit nauwelijks op totdat het eigenlijk al te laat is.

Thermische beveiliging. Daarnaast zijn kwaliteitszaklampen uitgerust met thermische beveiliging. Wanneer de onderdelen van een zaklamp te heet worden bestaat het risico dat ze blijvend beschadigen. Vandaar dat highperformance zaklampen uitgerust zijn met sensoren. Door het stroomverbruik en de lichtopbrengst te beperken ontstaat er minder warmte en krijgt de zaklamp kans om weer af te koelen. Jouw veiligheid en die van je zaklamp worden hierdoor verzekerd.

Materialen

Aluminium. Veel zaklampen worden gemaakt van aluminium. Dit is een uitstekende keuze voor zaklampen vanwege de warmtegeleiding, de stevigheid en het lage gewicht. Aluminium behuizingen hebben vaak een type-III harde anodisatie. Deze anodisering is een duurzame, krasvaste bescherming voor het aluminium. Dezelfde coating wordt onder andere gebruikt voor industrie toepassingen en aluminium pannen.

Hoofdlampen van kunststof. Voor hoofdlampen wordt vaak kunststof gebruikt in plaats van aluminium. Kunststof is nog lichter dan aluminium. Wanneer een hoofdlamp met elastiek op je hoofd bevestigd wordt en je actief beweegt wil je dat de hoofdlamp stevig op zijn plek blijft zitten. Hoe lichter de hoofdlamp is, des te beter hij comfortabel op zijn plek blijft zitten.

Waterdicht. Goede zaklampen zijn uitgerust met O-ringen. De lampen hebben veelal een IPX-6 of IPX-8 score. IPX-6 betekent dat de zaklamp spatwaterdicht is en IPX-8 score betekent dat de zaklamp waterdicht is tot in ieder geval 2 meter diep voor een duur van minimaal 30 minuten.

  • IPX-6 Spatwaterdicht
  • IPX-8 Waterdicht tot 2 meter diep voor 30 minuten

Conclusie

Om snel een goede zaklamp te vinden is het handig om je alleen te oriënteren op merken met een goede reputatie zoals Fenix, Nitecore en Led Lenser. Mocht je de zoektocht willen verbreden, let dan goed op dat de lichtopbrengst in lumen volgens de ANSI-norm ANSI FL1 standaard gegeven worden. Led-zaklampen zijn verreweg superieur boven oudere technologieën, dus beperk je zoektocht tot een led-zaklamp.

Highperformance zaklampen hebben krachtige Li-ion accu’s nodig, zoals 18650-accu’s, om in de energiebehoefte van leds te voorzien. De zaklampen hebben elektronische regulatie. Hierdoor gaat de zaklamp veel langer mee. Ook is het belangrijk voor je eigen veiligheid en heb je hierdoor langer een praktische hoeveelheid licht. Goede zaklampen worden vrijwel altijd gemaakt uit aluminium met Type-III harde anodisatie. Deze krasvaste coating beschermt de zaklamp. Verder zijn goede zaklampen uitgerust met O-ringen om deze vochtbestendiger te maken. Goede zaklampen hebben vaak een IPX-6 of IPX-8 score die de waterdichtheid aangeeft.

Wanneer je deze kwaliteitseisen aanhoudt kom je erachter dat het aanbod van kwaliteitszaklampen veel kleiner is dan verwacht. Gecombineerd met een aantal meters bereik en/of voorkeur voor een schakelaartype blijven er slechts een paar opties over. Uiteindelijk verdient een goede en betaalbare zaklamp zich over de jaren meer dan terug!

FenixNiteCoreLed Lenser