Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Lumen, Lux en Candela

Vraag aan Knivesandtools:

Bij specificaties van zaklampen kom je vaak de termen Lumen, Lux en Candela tegen. Wat betekenen ze en hebben ze verband met elkaar?

Antwoord van Knivesandtools:

Lumen, Candela en Lux zijn alle 3 maten om licht te meten. Ze zijn echter niet direct te vergelijken.

Lumen

Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die uit een lamp komt. Bij opgave in lumen maakt het niet uit hoe het licht wordt gebundeld. Twee zaklampen die het zelfde aantal lumen leveren hoeven dus niet even fel te zijn, c.q. even ver te schijnen.

Lumen is een maat die tegenwoordig veel wordt gebruikt in de specificaties van zaklampen. Echter, het aantal Lumen zegt niets over hoe een ver een lamp schijnt. Je moet dan minimaal de vorm van de bundel daarbij betrekken.

Gelukkig geven veel fabrikanten tegenwoordig naast het aantal Lumen ook op hoe ver een zaklamp schijnt en daarnaast hebben we zelf metingen verricht. Hier lees je meer: Overzicht sterkste zaklampen

Lux

Lux is een maat voor de sterkte van het licht dat op een specifieke plaats valt. Bijvoorbeeld op een muur of op de vloer van een kantoor. 1 Lux is ongeveer de lichtsterkte van een kaars op 1 meter afstand.

Lux kun je optellen, dus als 1 kaars 1 Lux produceert op 1 meter afstand, dan geven 2 kaarsen 2 Lux licht op 1 meter afstand.

Als de afstand van een lichtbron verdubbelt, wordt het aantal lux dat op een oppervlak valt 4x zo klein. Dus een gemiddelde kaars produceert ca. 0,25 lux op 2 meter afstand. Dit komt doordat het te verlichten oppervlak dan 4x zo groot is.

Lux is geen eenheid die gebruikt kan worden om de lichtsterkte van een lichtbron zoals een een zaklamp uit te drukken. Het is echter wel een eenheid die ten grondslag licht aan de eenheden candela en lumen die wel gebruikt worden in de specificaties van zaklampen.

Candela / Candle Power

Candela, ook wel Candle Power genoemd, is het aantal lux dat een lichtbron produceert op 1 meter afstand, in het felste punt van de lichtbundel. Dit is een maat die vroeger veel gebruikt werd  voor het specificeren van de lichtsterkte van zaklampen. Candela zegt iets over de sterkte van het licht, maar niet over de totale hoeveelheid licht. Met een reflector of lens kun je het licht immers bundelen om meer lichtsterkte (en dus meer Lux) te verkrijgen, zonder dat je een sterkere lamp hoeft te gebruiken.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland