Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Bereik van een zaklamp

Het maximale bereik van een zaklamp: je hebt het vast zien staan op een verpakking of bij het product op de website. Dit maximale bereik wordt aangeduid in meters. Wij gebruiken hiervoor de specificatie ‘bundelbereik’. Maar hoe realistisch is die aanduiding? Schijnt een zaklamp met een maximaal bereik van 300 meter daadwerkelijk 300 meter ver?

Hoe ver schijnt een zaklamp?

Wil je weten hoe ver een lamp schijnt, dan moet je eerst definiëren wat de minimum lichtsterkte is waarmee je nog iets kunt zien. Het licht van een zaklamp schijnt namelijk oneindig ver alleen wordt het steeds zwakker.

Volgens de ANSI standaard voor zaklampen is de minimum hoeveelheid licht om nog iets te kunnen zien 0,25 lux. Op basis daarvan geven veel fabrikanten, waaronder ook Fenix, tegenwoordig op hoe ver een zaklamp schijnt. Let bij iedere opgave echter wel goed op of het de ANSI standaard is die gebruikt wordt.

Wat betreft de opgave: 0,25 Lux is wel heel weinig licht. Bij helder weer kun je met 0,25 lux contrastrijke objecten zoals een zwarte deur in een wit gebouw prima onderscheiden maar in minder contrastrijke omgevingen heb je meer licht nodig en als er sprake is van nevel wordt het bereik van een zaklamp sowieso beperkt.

Wat is Lux precies?

Kort samengevat: Lux is een aanduiding die gebruikt wordt voor de sterkte van het licht dat op een oppervlakte valt. Zoals op een muur of een vloer. 1 Lux is ongeveer de lichtsterkte van één kaars op 1 meter afstand. Lux kun je optellen! Stel: 1 kaars produceert 1 Lux op 1 meter afstand, dan geven 2 kaarsen 2 Lux licht op 1 meter afstand.

Lichtintensiteit van een zaklamp en de ANSI opgave

Wat betreft de ANSI opgave kwamen wij, door het testen van meerdere zaklampen, tot de volgende conclusie: een kwart van de opgegeven afstand is een meer realistische, accurate afstand. Dan heb je gemiddeld zo'n 2 tot 4 Lux lichtsterkte. De lichtintensiteit is dan daadwerkelijk genoeg om goed te zien wat je verlicht. Bij een zaklamp met een bereik van 300 meter is dat ongeveer bij 75 meter. En bij een zaklamp met een bereik van 800 meter is dat 200 meter.

Verschil zaklamp met een groot bereik en zaklamp met een breed bereik

Hoever een zaklamp schijnt zegt niet altijd alles over de kwaliteit van een zaklamp. Een hoger aantal meters klinkt beter. Maar er bestaan ook verschillende type lichtbundels voor verschillende doeleinden.

Een zaklamp met een groot bereik schijnt vooral heel ver. Deze zaklamp heeft een gefocusseerde, smalle, lichtbundel. Speciaal voor het verlichten op grote afstand. Hiermee verlicht je namelijk zeer doelgericht, zodat je tot in de verste verte duidelijk ziet wat de situatie is. Perfect voor bijvoorbeeld zoekacties.

Een zaklamp met een breed bereik heeft een brede lichtbundel. Hiermee verlicht je een wijder gebied op korte afstand. Handig voor als je je hele gezichtsveld wilt verlichten. Zoals bij wandelingen of tijdens het kamperen. Je levert dus wel in op het bereik van je lichtbundel. Wat niet per se erg is als dat niet je voorkeur heeft.