Videohandleiding watersteen

Kort filmpje

In dit filmpje wordt in het kort het slijpen van een mes op een slijpsteen van het begin tot het einde gedemonstreerd. Bekijk voor uitgebreidere informatie en tips de onderstaande filmpjes. Ondertitels zijn beschikbaar in het Nederlands.

 

Voorslijpen - De theorie

Bij het voorslijpen wordt de snijkant (ook wel vouw genoemd) op een grove slijpsteen in model gebracht. Voor een goed eindresultaat is het voorslijpen zeer belangrijk. Wordt dit niet goed gedaan dan is het werk met de fijnere slijpstenen tevergeefs of op zijn minst zeer tijdrovend.

 

Voorslijpen - De praktijk

Voor het modeleren van de snijkant wordt een korrel 400 slijpsteen gebruikt. Het is ook mogelijk grovere slijpstenen te gebruiken maar omdat het mes in het filmpje slechts lichte slijtage vertoont is dat niet nodig.

Belangrijk: Ga pas over naar een fijnere steen als de snijkant over de hele lengte een zuivere v-vorm heeft.

 

Fijnslijpen op korrel 800 en 2000

Na het voorslijpen wordt de snijkant fijner geslepen op achtereenvolgens een korrel 800 en een korrel 2000 slijpsteen.Bij het fijnslijpen wordt de snede gladder geslepen waardoor de scherpte en vooral de levensduur van de snijkant toenemen. In principe is het mes na het slijpen op de korrel 800 steen al bruikbaar maar het resultaat wordt beter na het slijpen op de fijnere slijpsteen en eventueel nog polijsten op zeer fijne slijpstenen.

 

Polijsten op korrel 5000

Het polijsten is eigenlijk niets anders dan heel fijn slijpen, waarbij de ruwheden van de vorige slijpgang worden weggeslepen. Na het polijsten op de korrel 5000 steen begint de snijkant te spiegelen en is het mes zo scherp dat je er haar mee kunt scheren.

 

Polijsten op korrel 10.000

Wie het mes nog scherper wil hebben kan het polijsten op een korrel 10.000 steen. Hoe mooier gepolijst de vouw (snijkant) van het mes, hoe langer het mes scherp zal blijven. Dit polijsten vergt zeer weinig tijd en geeft de 'finishing touch' aan het slijpen.

 

Slijpen zonder krassen

Wil je zeker zijn dat tijdens het slijpen geen krassen op het lemmet komen, gebruik dan deze slijptechniek. Het duurt iets langer en vergt iets meer concentratie maar het resultaat is super!

 

De juiste hoek vinden

Het vinden van de juiste slijphoek is niet moeilijk; je kunt het voelen. Glijdt het mes over de steen, dan is de hoek te klein. (Tenzij je je mes uit wilt dunnen; daar komt later een filmpje over.) Maak de hoek langzaam groter tot het mes iets in de steen begint te bijten.