Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe gebruik je een trekzaag?

Het gebruiken van een trekzaag is misschien even wennen. Maar als je hem goed gebruikt, zaag je met zo’n zaag veel efficiënter en kost het je minder energie. Daarom geven we je een paar tips zodat jij je zaag optimaal gebruikt.

Laat de zaag het werk doen

Trekzagen zijn, zoals de naam al zegt, ontworpen om te zagen met de trekkende beweging. Als je de zaag op het hout zet, zorg je ervoor dat de tanden het dichtst bij de handgreep als eerste het hout aangrijpen. Na deze eerste trekbeweging, duw je je zaag (zonder kracht) weer terug naar de beginpositie. Op deze manier vraagt de zaag heel weinig zaagkracht. Laat dus lekker de zaag het werk doen en belast hem niet. Dan raak je veel minder snel vermoeid én gaat je zaag langer mee.

Forceer niets

Tijdens die trekbeweging hoef je niet bang te zijn dat je zaag buigt, want er komen geen zijdelingse krachten op. Je zaagblad volgt gewoon de zaagsnede. Als je zaag toch klemt, moet je in elk geval niet hard gaan duwen of de zaag forceren. Dan kunnen er namelijk wel zijdelingse krachten op komen te staan. Dit kan je zaagblad beschadigen of zelfs breken. Zorg dat je het klemgewicht weghaalt om de zaag los te krijgen. Dit doe je door het hout iets te buigen, waardoor de druk van het zaagblad gaat.

De houtafname sturen

Je kunt de houtafname wat sturen door aan te passen waar je je zaag vasthoudt. Als je je zaag dicht bij het blad vastpakt, komt er relatief weinig druk op het blad. Op deze manier neemt de zaag het minste hout af, zodat je heel precies en gecontroleerd zaagt. Pak je de zaag verder van het blad vast, komt er juist meer druk op het blad. Daardoor zaag je minder precies en gecontroleerd, maar is de zaagwerking wel maximaal. Door dus aan te passen waar je je zaag vasthoudt, zaag je altijd hoe je wil!

Oefen met de zaag

Elke trekzaag zaagt weer op een andere manier. Er zitten veel verschillen tussen een Japanse trekzaag en een westerse zaag. Een Japanse zaag doet het werk bij de trekbeweging. De trekkende beweging is typisch Japans. Dit zorgt ervoor dat de zaag al het werk doet. De trekkende beweging zet het zaagblad op spanning. Hierdoor zal deze niet dubbelvouwen tijdens het zagen. Dit kan wel gebeuren bij een westerse zaag.

Oefen rustig met jouw zaag, zodat je precies weet hoe deze werkt en hoe je op een zo effectief mogelijke manier zaagt. Je kunt onder verschillende hoeken zagen, met verschillende manieren om de greep vast te houden. Kijk zelf naar wat je het fijnste vindt, zodat je zo gemakkelijk mogelijk zaagt. Bij sommige zagen, zoals de zagen van Z-saw en enkele Silky modellen, kun je het handvat verstellen. Op die manier kun je onder verschillende hoeken zagen. Wil je weten hoe je een zaag onderhoudt? Lees hier alles over het onderhoud van een zaag.