Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Hoe gebruik je een trekzaag?

Het gebruiken van een trekzaag is misschien even wennen. Maar als je hem goed gebruikt, zaag je met zo’n zaag veel efficiënter en kost het je minder energie. Daarom geven we je een paar tips zodat jij je zaag optimaal gebruikt.

Laat de zaag het werk doen

Trekzagen zijn, zoals de naam al zegt, ontworpen om te zagen met de trekkende beweging. Als je de zaag op het hout zet, zorg je ervoor dat de tanden het dichtst bij de handgreep als eerste het hout aangrijpen. Na deze eerste trekbeweging, duw je je zaag (zonder kracht) weer terug naar de beginpositie. Op deze manier vraagt de zaag heel weinig zaagkracht. Laat dus lekker de zaag het werk doen en belast hem niet. Dan raak je veel minder snel vermoeid én gaat je zaag langer mee.

Forceer niets

Tijdens die trekbeweging hoef je niet bang te zijn dat je zaag buigt, want er komen geen zijdelingse krachten op. Je zaagblad volgt gewoon de zaagsnede. Als je zaag toch klemt, moet je in elk geval niet hard gaan duwen of de zagen te forceren. Dan kunnen er namelijk wel zijdelingse krachten op komen te staan. Dit kan je zaagblad beschadigen of zelfs breken. Zorg dat je het klemgewicht weghaalt om de zaag los te krijgen.

De houtafname sturen

Je kunt de houtafname wat sturen door aan te passen waar je je zaag vasthoudt. Als je je zaag dicht bij het blad vastpakt, komt er relatief weinig druk op het blad. Op deze manier neemt de zaag het minste hout af, zodat je heel precies en gecontroleerd zaagt. Pak je de zaag verder van het blad vast, komt er juist meer druk op het blad. Daardoor zaag je minder precies en gecontroleerd, maar is de zaagwerking wel maximaal. Door dus aan te passen waar je je zaag vasthoudt, zaag je altijd hoe je wil!

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland