Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How To: aanmaakhout maken

Onder het klein kloven verstaan wij het zelf kloven, splijten en maken van aanmaakhoutjes. Hiervoor gebruiken we altijd dood en droog hout aangezien dit beter brandt dan vers hout. De technieken die we in deze How-To uitlichten worden het meeste gebruikt. Of je nou een tocht aan het maken bent, of thuis de openhaard aan wilt steken.

Bekijk het volgende infotopic als je wilt weten hoe je grote stukken hout moet kloven.

Bijlsoort: voor het kloven van klein hout is een bosbijl, trekkingbijl of handbijl ideaal. Hoe kleiner de steel hoe minder efficiënt de bijl. Een bijl met een lengte van ongeveer je onderarm is perfect!

Je kunt ook een houtklover gebruiken. Hiermee kloof je hout zonder dat je een bijl nodig hebt. Heel makkelijk en veilig dus. Meer informatie over hoe je klooft met een houtklover vind je onderaan deze How-To.

Er zijn een verschillende manieren om hout op een veilige manier klein te kloven:

1. Op een hakblok

De eerste manier is de meest voor de hand liggende manier. Je gebruikt hetzelfde hakblok waar je de grote stukken hout op hebt gekloofd. Alleen ga je voor het kleinere kloofwerk op je knieën zitten. De steel van een trekkingbijl is namelijk korter dan van een kloofbijl. Als je op je knieën gaat zitten komt de bijlkop van een trekkingsbijl in het hakblok of in de grond terecht als je misslaat. 

Plaats het te kloven hout op het achterste gedeelte van het blok zodat je bijl in het hakblok terecht komt als je misslaat. Ga op je knieën voor het hakblok zitten. Houd de bijl aan het uiteinde vast en plaats de snede van de bijl net op het houtblok. Dit is de juiste afstand om het hout te kloven. Pak het te kloven hout nooit met je hand vast. Hier zijn al meerdere vingers aan verloren gegaan!

Meten van de afstand.

Als de bijl vast komt te zitten:

Als de bijl vast komt te zitten draai je de bijl en het hout in één geheel om. Sla met de achterkant van de bijl op het hakblok en het hout splijt over de bijlkop uit elkaar. Leg je hand op het te kloven blok zodat deze niet kan bewegen en sla met de palm van je hand op de uiterste punt van de steel van de bijl. Terwijl je dit doet pak je de steel meteen vast. Daarna wig je langzaam de bijl uit het hout. Door de vorm van de bijlkop kruipt deze vanzelf omhoog.

Als je geen hakblok tot je beschikking hebt zijn er gelukkig nog andere manieren om veilig aanmaakhout te maken:

2. Zonder hakblok

Het is ook mogelijk om aanmaakhout te maken zonder hakblok. Je kan er voor kiezen om het hout op gras te zetten. En die als ondergrond te gebruiken om het hout te kloven. Het probleem daarmee is dat een bijl snel bot wordt als de snede vaak de grond raakt. Een betere manier is de volgende: leg een stuk hout horizontaal voor je neer en plaats het te kloven hout daar haaks op. Laat deze iets uitsteken ten opzichte van het blok op de grond. Met je hielen sta je voorbij het hout zodat je niet je been raakt als je misslaat. Sla met je bijl in het hout om het te splijten.

Kloven zonder hakblok.

3. Splijten

Stel: je bent op reis en je wilt een vuurtje maken. Dan is het splijten van hout de meest praktische en veiligste manier om te kloven. Zaag (of hak) een ‘dead standing’ dennenboom, met een dikte van ongeveer 10 tot 15 cm, om. Of pak een stuk droog en dood hout. Je zaagt het stuk hout altijd vlak vóór de knoest zodat elk stuk hout één knoestig deel bevat. Dit zorgt ervoor dat je het hout gemakkelijker splijt.

Een veilige zaagtechniek

De volgende stap is het zoeken van een stomp waar je het hout op kan splijten. Gebruik geen steen als ondergrond! Hiermee verpest je de snede van je bijl wanneer die doorschiet. Plaats het gezaagde stuk hout in de lengte met de knoest van je af op de stomp. Sla eventuele uitstekende takjes altijd met de butt (de achterkant) van je bijl er af.

Knoesten zijn hard en kunnen je snede beschadigen. Plaatst de bijl op het uiteinde waar ook de knoesten zitten. Maar dus niet recht op een knoest. De snede moet enkele millimeters uitsteken om er voor te zorgen dat de bijl niet in het hout vast komt te zitten.

Splijten van hout

Plaats de snede en de knop van de steel op het hout en til met beide handen de bijl en het hout een klein stukje omhoog. Sla de bijl en het hout zachtjes op de ondergrond zodat de bijl in het te splijten hout vast komt te zitten. Sla daarna enkele keer hard zodat de bijl door het hout heen splijt. Zodra de snede van de bijl door het hout heen is gekomen stop je met slaan.

Draai daarna het hout naar links of naar rechts om het verder te splijten. Draai nooit de steel! Hierdoor kan de steel breken. Mocht het hout niet helemaal splijten, dan kan je de bijl iets lager in het hout plaatsten om zo het hout alsnog te splijten. Als je het hout doormidden hebt gespleten plaats je het ronde gedeelte naar beneden. Dit houdt makkelijker vast en het splijt gemakkelijker. Herhaal dit tot het hout klein genoeg is om te gebruiken als aanmaakhout!

4. Met een houtklover

Een andere makkelijke manier om aanmaakhoutjes te maken is met een houtklover. Voor het maken van aanmaakhout met een houtklover heb je geen bijl nodig. De klovers hebben allemaal een mesgedeelte, maar werken niet allemaal op dezelfde manier. Bij de Flint Spanmesser duw je een mes van je af om het hout te kloven. Terwijl je bij de Kindling Cracker of Kindling Cracker King met een hamer op het hout slaat om het te splijten. De Flint Spanmesser is echt bedoeld om aanmaakhoutjes mee te kloven. Met de Kindling Cracker kun je ook grotere blokken kloven. Zolang het blok maar binnen de diameter van de ring past. Bij de Kindling Cracker heb je verder alleen een hamer nodig om hout te kloven.

That's it! Nu weet je precies hoe je zelf aanmaakhoutjes moet maken. Heb je nog geen bijl? Neem dan een kijkje bij al onze bijlen. We hebben ze in alle vormen en maten. Van topmerken als Hultafors en Fiskars.

Nieuwsgierig geworden naar houtklovers? Bekijk hier alle houtklovers. Of check de video's hieronder.