Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How-to: hoe onderhoud je een bijl?

Een bijl onderhouden is belangrijk als je er jarenlang plezier van wilt hebben, maar hoeveel onderhoud is er daadwerkelijk nodig? Onderhoud bestaat uit twee delen: het tijdig slijpen van je bijlkop en het onderhouden van de bijlsteel. In dit topic geven we tips hoe je het beste de steel van je bijl onderhoudt.

De meeste stelen krijgen in de fabriek al een laagje lijnzaadolie. Dat betekent dat de steel beschermd is tegen vocht en vuil. De bijlsteel gaat doorgaans enkele jaren mee. Stop je er nét wat meer tijd en aandacht in, dan wordt de levensduur van de steel aanzienlijk verlengd.

Het hangt van het materiaal af hoe intensief onderhoud nodig is. Een steel van rubber of kunststof heeft bijvoorbeeld niet tot nauwelijks onderhoud nodig, in tegenstelling tot een houten steel. Hout is veel bewerkelijker en verdient daarom meer aandacht. In de tips die gaan volgen houden we rekening met bijlen die voorzien zijn van een houten steel.

Het simpel onderhouden van een bijlsteel

 • Tip 1: Houd de steel droog en schoon

Voordat je de bijl opbergt, is het belangrijk om vuil en vocht van de bijl te verwijderen. Dit doe je eenvoudig met bijvoorbeeld een handdoek.

 • Tip 2: Blijf oliën

Het is van belang om de steel jaarlijks goed te blijven oliën. Niet alleen de steel, maar voornamelijk ook het oog (waar de steel in de bijlkop zit: zie Anatomie van een bijl). Oliën is belangrijk om rot (door vocht) en scheurtjes (door uitdroging) te voorkomen.

Als een pro de bijlsteel onderhouden

Zet je altijd nét dat stapje meer? Ben je onafscheidelijk met je bijl en wil je dat die écht zo lang mogelijk meegaat? Dat snappen we, maar dat gaat niet zo maar. Daar is meer voor nodig dan alleen drogen, schoon houden en jaarlijks oliën. Bushcraftexpert Siegurd van Leusen onthulde zijn tips die we met jullie mogen delen. Met deze tips ga je voor levenslang plezier van je bijl!

Wat heb je nodig

 • Stanleymes
 • Staalwol (grof en zonder schoonmaakmiddel)
 • Een mengsel van 70% gekookte lijnzaadolie en 30% terpentine. Een mengsel van 100ml is meer dan voldoende.
 • Heet water

Het stappenplan

 • Stap 1: Schraap met een stanleymes over de steel om de houtvezels in de steel te openen. Dit doe je door het mes schuin op de steel te zetten en het mes naar je toe te halen, terwijl de snede van je af staat. Snij dus niet in het hout! Doe dit over de gehele lengte van de steel en ook op het hout in de oog van de bijl.
 • Stap 2: Giet heet water over de steel heen, zodat de houtvezels uitzetten en laat de steel drogen. Terwijl de steel droogt, kan je alvast beginnen met stap 3.
 • Stap 3: Verwarm 70% lijnzaadolie en 30% terpentine, zodat de viscositeit afneemt. Laat het niet koken!
 • Stap 4: Smeer het mengsel over de steel en wrijf met het staalwol de olie goed in het hout.

Herhaalrecept

Deze stappen zijn redelijk makkelijk te volgen, maar let op: volg ook het herhaalrecept. Voor de bovenstaande stappen geldt het volgende:

 • Herhaal dit de 1e week elke dag.
 • Herhaal dit de eerste maand elke week.
 • Herhaal dit het eerste jaar elke maand.
 • Herhaal dit vervolgens een keer per jaar.

Als je al deze stappen doorloopt en trouw het herhaalrecept volgt, ga je zeker nog veel langer plezier houden van je bijl.

Bijlkop slijpen

Naast het onderhouden van je steel is het ook van belang om regelmatig de bijlkop te slijpen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Die vraag bereikt ons regelmatig. We gingen zelf aan de slag en hebben alle do’s voor je op een rij gezet. Alle informatie lees je op: Hoe slijp je een bijl?