Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe gebruik je een snoeischaar?

Klaar om te snoeien? Al je gereedschap bij de hand? Top! Maar hoe pak je dat snoeien eigenlijk aan? Omdat het niet zomaar wat knippen is, hebben we een aantal basics voor je op een rij gezet. Snoeien is niet moeilijk, maar moet wel met aandacht gebeuren.

Onderhoud je gereedschap goed

Goed snoeien begint met goed gereedschap. Als je snoeischaar bot is, ontstaan er rafels rond de snoeiwond. Hierdoor kan de plant of boom aangetast worden door schimmels. Zonde! Onderhoud daarom je gereedschap goed. Hoe je dat doet, lees je in onze How-to snoeischaar onderhouden.

Gebruik het juiste snoeigereedschap

Het lijkt vanzelfsprekend, maar gaat nog wel eens mis. Gebruik altijd het juiste gereedschap voor de juiste klus. Snoei dus geen dikke takken met een snoeischaar of heggenschaar, dan kan de schaar wegschieten. En een tripje naar het ziekenhuis voorkom je liever. Pak daarom voor dikke takken een takkenschaar of zaag.

Bekijk eerst je boom of struik

Begin niet zomaar ergens, maar kijk eerst goed naar de boom of struik die je wilt snoeien. Bepaal vantevoren welke takken weggehaald moeten worden. De structuur van de boom moet goed in balans blijven. Snoei dan net boven de plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut groeit hierna verder, waardoor de struik of boom mooi open blijft. En haal schurende en over elkaar groeiende takken weg.

Snoei niet tijdens vorst

Deze basisregel heeft meerdere redenen. Ten eerste is het heel slecht voor je gereedschap. Je moet namelijk door een gedeeltelijk bevroren plant knippen. Hiervan raakt je snoeischaar beschadigd. Ook wordt de snoeiwond slecht afgesloten, wat schimmels en bacterieën tot gevolg kan hebben. Tot slot zal het vocht op het einde van de tak bevriezen en uitzetten. Hierdoor kan de tak barsten en opensplijten op het uiteinde. Behalve dat dit er niet mooi uitziet, wordt ook daar de boom of plant vatbaar voor bacterieën en schimmels. Zonde!