Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe onderhoud je een snoeischaar?

Iedereen met een tuin heeft wel een snoeischaar in de schuur liggen. Maar onderhoud je hem ook goed? Het onderhouden van je snoeischaar speelt een grote rol in de levensduur van het gereedschap.

Daarnaast voorkomt scherp snoeigereedschap snoeiwonden en het zal de kans op infecties door schimmels of bacteriën op de plant verlagen. Daarom geven wij je enkele tips en tricks om je snoeischaar scherp en schoon te houden. Deze informatie kan je natuurlijk ook toepassen op een heggenschaar of takkenschaar.

Het onderhouden van een snoeischaar is relatief simpel. Je dient een snoeischaar schoon, scherp en soepel te houden. 

Voorkomen is beter dan genezen

De allereerste stap naar een schone snoeischaar is voorkomen dat de snoeischaar vies wordt. Leg een snoeischaar bijvoorbeeld nooit in het zand. Het zand kan tussen de veer of de scharnierende delen komen en de schaar beschadigen. Als je je snoeischaar af en toe toch kwijt moet raden wij het gebruik van een holster aan. Je bevestigt de holster aan je riem en heb zo altijd je snoeischaar bij de hand.

Poetsbeurt

Na gebruik dien je de snoeischaar te ontdoen van plantensap. Met een droge doek kan je bijna alles van je schaar weghalen. Is de schaar nog niet schoon genoeg? Gebruik dan warm water en een klein beetje afwasmiddel om het vuil van de messen te poetsen met een borstel. Spoel de bladen vervolgens goed af met schoon water en maak de messen goed droog. Dit is belangrijk om roestvorming te voorkomen.

Soepel houden

Na de schoonmaakbeurt is het aan te raden de scharnierende onderdelen en de veer van een druppel olie te voorzien. Dit doe je om roestvorming en vastzitten te voorkomen. Doe dit bijvoorbeeld met Ballistol onderhoudsolie. Deze olie is verkrijgbaar in een Ballistol spuitbus, Ballistol stift of gewoon in een klein flesje van 50 ml

Snoeischaar slijpen

Een deel van de snoeischaren kan je eenvoudig zelf slijpen. Maar voordat je met slijpen begint moet je de schaar altijd grondig schoonmaken. Zodra je dat gedaan hebt kan je gaan slijpen. Gebruik daarbij altijd een geschikte slijper. Een snoeischaar krijg je met een gewone vijl niet scherp. Het mes is namelijk harder dan de vijl. Bot geworden snoeischaren maak je scherp met een slijpsteen of diamantvijl. Hoe fijner de steen of vijl, des te scherper maak je het mes. Bijkomend voordeel van een goede slijpsteen of vijl: je kunt je keukenmessen er ook superscherp mee maken!