Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is de beste snoeischaar?

Het snoeien van de tuin is een klus die elk jaar terugkomt. Om een mooi resultaat te krijgen én om het snoeiwerk leuk te houden is een goede snoeischaar een must. Wij leggen je uit waar een goede snoeischaar een moet voldoen.

Wat is de beste snoeischaar?

Als er gevraagd wordt wat de beste snoeischaar is, is het antwoord: dat ligt eraan wat je wil snoeien. Voor iedere taak is er een juiste snoeischaar. Voor het fijn afsnijden van bloemen gebruik je een spitse bloemenschaar. Het snoeien van kleine takken en struiken tot ongeveer twee centimeter gaat perfect met een snoeischaar en voor Bonsai-boompjes zijn speciale Bonsai-scharen verkrijgbaar. Voor dikkere takken is een takkenschaar perfect. Het kaarsrecht of juist vormsnoeien van een heg gaat perfect met een vlijmscherpe heggenschaar.

Kortom: voor iedere taak is er een juiste snoeischaar.

Wat zijn de kenmerken van een goede snoeischaar?

Het is niet prettig om tijdens het snoeien verkrampte handen vol met blaren te krijgen. Een eerste belangrijke eigenschap is dan ook het comfort van een snoeischaar. De schaar moet lekker in de hand liggen. Niet te groot en zeker ook niet te klein. Er zijn dan ook snoeischaren voor grote én kleine handen en er bestaan zelfs snoeischaren voor linkshandigen. Daarnaast moet ook de greep van een materiaal zijn waar je lang mee kan werken en wat niet zomaar uit je hand glipt. Wel zo veilig.

Net zo belangrijk is het resultaat dat je haalt met de snoeischaar. Het blad moet scherp zijn zodat je een tak daadwerkelijk doorsnijdt, en niet knakt.

Een laatste belangrijke eigenschap is dat de schaar duurzaam is zodat je niet elk jaar een nieuwe hoeft te kopen. Zowel de constructie als de materialen zijn hierin belangrijk. Bij sommige scharen is het mogelijk om de messen na te slijpen waar het bij andere scharen mogelijk is de bladen te vervangen.

Kortom: een goede snoeischaar moet vlijmscherp zijn, lekker in de hand liggen en een duurzame constructie hebben.

Toppers onder de snoeischaren

De topmerken bij uitstek zijn Felco, Fiskars en Okatsune. Als het om degelijkheid gaat heeft Okatsune een lichte voorsprong. De constructies zijn oersimpel, simpelweg omdat ze werken. Meer heb je niet nodig. Okatsune gebruikt daarbij een staalsoort die vroeger ook voor Katana-zwaarden gebruikt werd. Optimaal veerkrachtig en vlijmscherp tegelijk. Een Felco snoeischaar heeft alles wat een goede snoeischaar moet hebben én ziet er mooi uit. De assemblage van een Felco schaar wordt nauwkeurig en geheel handmatig gedaan in Zwitserland. Ook het afstellen en verpakken van de scharen wordt volledig met de hand, en met dezelfde nauwgezetheid, gedaan. Hierdoor wordt iedere Felco schaar in de perfecte staat en met de juiste afstelling afgeleverd. Fiskars snoeischaren zijn licht van gewicht en blinken uit in duurzaamheid.

De details maken overduidelijk het verschil. Deze merken besteden aandacht aan veiligheid, comfort en bedieningsgemak. Iets waar andere, goedkopere merken minder aandacht aan schenken.

De juiste snoeischaar voor elke klus

Over het algemeen kan je met vier typen snoeischaren het grootste deel van de snoeiwerkzaamheden in de tuin doen. De snoeischaar is voor het kleine, fijne werk, met de heggenschaar knip je de haag en met de takkenschaar en de boomzaag snoei je de struiken en bomen.

Echter schaffen veel mensen één snoeischaar aan om daar vervolgens alles in de tuin mee te gaan snoeien. Met als gevolg dat die ene schaar kapot gaat omdat er te dikke takken mee worden gesnoeid. Koop daarom voor elke klus de juiste schaar. Dan gaan je scharen langer mee en hoef je minder vaak een nieuwe te kopen.