Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Anatomie van een bijl

Simpel gezegd bestaat de bijl uit de steel en de bijlkop. Maar weet je ook wat de oor van een bijl is? Het is niet alleen fijn om de verschillende onderdelen van je bijl te kennen, het is ook nog eens een stuk veiliger. Het onderhoud van het oog van je bijl is namelijk erg belangrijk. Maar weet je dan wat wij daar mee bedoelen?

De bijlkop

De bijlkop heeft veel verschillende delen. De belangrijkste zijn: bijlblad, butt, oor, oog, hiel, tip en snede. Het oor van de bijl vergroot het contactoppervlak tussen de bijl en de steel. Hierdoor zit de steel steviger in de bijlkop.

De steel

Van alle houtsoorten is Hickory de meest gebruikte houtsoort voor bijlstelen. Hickory is erg sterk en tegelijkertijd ook erg flexibel. Stelen van kunststof zijn tegenwoordig ook erg geschikt. Deze zijn minder onderhoudsgevoelig en tevens iets meer vergevensgezind als je bijvoorbeeld mis slaat. Welke je het fijnst vindt is echter een kwestie van gevoel en stijl.

Aan het einde van de steel zit gewoonlijk de knop. Een verdikking die er voor zorgt dat je meer grip hebt tijdens het gebruik van de bijl. Er bestaan ook bijlen met rechte stelen, dit zijn werpbijlen. Vaak zit in de knop de zogenaamde ‘lanyard hole’. Deze gebruiken we echter alleen voor het ophangen van de bijl aan een spijker. Een touw in een lus aan de bijl binden kan gevaarlijker zijn dan je denkt. Het touw kan achter een tak blijven haken waardoor de bijl uit je hand glipt met alle gevolgen van dien.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland