Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Gerber Bushcraft Axe en Hatchet | Review door Padraig Croke

De markt voor survivaltools is enorm! Bereidheid en zelfredzaamheid, termen die eerder belachelijk leken, worden tegenwoordig veel serieuzer genomen. Dit opent een nieuwe markt en de potentie om te verkopen aan een compleet nieuwe groep mensen. Maar een bijl is gewoon een bijl, letterlijk een van de oudste gereedschappen die we kennen. En toch bedenken bedrijven nog steeds nieuwe modellen, en nieuwe manieren voor ons om ons haardhout te hakken en hekken te bouwen. De Gerber Bushcraft bijlen zijn interessante hybride modellen, ergens zwevend tussen de functionaliteit en bruikbaarheid van een traditionele Fiskarsachtige bijl, iets dat we al eerder hebben gezien van Gerber, maar met het ‘tacticool’ uiterlijk die we verwachten te zien bij hun messen. Ik wilde graag weten of dit een kwaliteitsbijl met een coole verflaag was, of alleen een schreeuwerige poging om een product neer te zetten waar niemand om gevraagd heeft. Dus laten we uitgebreider kijken naar deze nieuwe modellen en zien hoe ze het doen.

Uit de doos

In de eerste plaats moet ik zeggen dat het staal van deze bijl top lijkt! De gesloten constructie uit één stuk van de bijlsteel om de kop is iets dat we vaker hebben gezien en het is supersolide. Het gewicht van de grotere versie overviel me bijna, want ik verwachtte niet zo’n stevig stuk gereedschap, de dikke wig en brede blad maken het een substantiële tool. Afketsende slagen en overstrikes zijn een gegarandeerde manier om je bijlsteel te beschadigen of zelfs helemaal te breken. Dat gaat sowieso niet gebeuren bij deze bijl. Onder de beschermende composietlaag van het handvat zit massief staal, tot en met ongeveer halverwege de steel, maar daarover later meer. Iets waar ik wel verbaasd over was, was dat deze bijlen niet scherp uit hun doos komen. Ze zijn zelfs compleet bot, en bedekt met dezelfde poedercoating als de rest van de bijlkop. Dit had ik niet verwacht, aangezien alle Fiskars en Gerber tools die ik tot nu toe gehad heb vlijmscherp geleverd werden. Dit is dus zeker goed om te benoemen, en ik ben een groot deel van een avond bezig geweest met mijn slijpgereedschap om de bijlen een goede snede te geven, beginnend met een 200 grit-steen en geëindigd met 1000. Als dit iets is dat je niet gewend bent om te doen, of dit een beetje spannend vind, laat dit dan geen dealbreaker zijn. Het staal is prachtig gebalanceerd wat betreft hardheid, en eenmaal geslepen is ie top!

Ik noemde hierboven Fiskars omdat, zoals denk ik veel mensen weten, dit Finse bedrijf eigenaar is van Gerber, maar hierover is online veel verwarring. Aan de ene kant hebben beide bedrijven opvallend gelijk uitziende producten, esthetisch gezien. De composiet handgrepen vvan de Fiskars X serie en Gerberbijlen zijn praktisch identiek, en hun Freescape Hatchet wordt ook gemaakt in Finland. Gerber heeft een slechte reputatie als het aankomt op kwaliteitscontroles in het verleden, vooral in hun BG-messen, en mensen lijken te denken dat Fiskars nu al Gerbers tools maakt, maar dit is niet het geval. Gerbers hoofdcollectie kwaliteitsmessen, inclusief de Principle en de Terracraft, en het grootste deel van hun multitools, komen uit hun fabriek in Oregon, USA. Echter, deze nieuwe Bushcraft Axes worden gemaakt in Vietnam.

Kenmerken

Dit is best een cool uitziende tool! Het zwarte gepoedercoate staal, gewichtsbesparende openingen en rubberen overmold grip voegen niet alleen comfort en ergonomisch gemak toe, maar geven de bijl ook een heel modern uitziende look. Ik zie wel hoe dit gereedschap bijvoorbeeld goed past in een 4x4. Of misschien in iemands gear voor een weekendje weg, als ze de voorkeur hebben voor een meer tactische look. Ik twijfel er niet aan dat dit solide stukken gereedschap zijn, en ik heb ze hard aangepakt. Niet alleen om hout mee te snijden en te splijten, maar ook als hamer. De achterkant van de kop heeft een geweldig hamergedeelte, en deze levert een krachtige klap, door de vorm van de greep. Daar ga ik later dieper op in! Het foedraal van de bijl is eenvoudig cordura-achtig materiaal met een duurzame klittenbandriem dat gewoon om de kop wikkelt en vastzit. Deze is goed gemaakt en heeft ook een lus aan de bovenkant om je bijl mee op te hangen. De handgrepen op beide bijlen hebben comfortabele handgrepen en zowel de kromming van de steel, als de grote knop, zorgen dat de bijlen stevig in de hand liggen. Bij zowel de kloofbijl als de handbijl zit in de steel een watervast compartiment waarin je paracord, een aansteker, tondel, of wat anders kunt bewaren. Ze zijn solide als ze niet gebruiken worden, maar het stuk plastic ratelde bij mij toen ik aan het hakken was, dus ik heb ze er gewoonweg uitgehaald.

Survival modewoorden

Met in mijn achterhoofd dat dit geen invloed heeft op de kwaliteit van deze bijlen, heb ik wel mijn bedenkingen bij de naamgeving en marketing van dit gereedschap. Er zijn hier elementen die ik misleidend en onnodig vind. Misschien komt het doordat ik uit de mindset van de Europese markt kom, maar mijn belangrijkst issue is het gebruik van de woorden SURVIVAL en BUSHCRAFT, en hoe ze zo achteloos onderling verwisseld worden. Dit is voor mij gewoon verwarrend. Survival is nu een trendy woord, en het wordt een aantal keer gebruikt in de copywriting voor deze bijl op de website van Gerber. Ik vind dat dit angst verkopen is. De angst dat je ooit moet gaan overleven in een of andere extreme situatie op een bepaald moment in je leven, en deze tool zal je gelukkig redden wanneer dingen onvermijdelijk misgaan.

“Surviving in the wild takes no shortage of knowledge, a keen awareness, and tools you can depend on when things go sideways. Gear that multi-tasks is key when every ounce is accounted for.” – website van Gerber

Dus waarom is dit een Bushcraftbijl? Welke delen van dit gereedschap waren specifiek ontworpen om een bushcraftfan te verlichten? Geen enkel onderdeel, bijvoorbeeld, is te vervangen in het veld, zoals het geval is bij meer traditionele bijlen met een houten greep. Als de toevoeging van een geheim compartiment voor een aansteker en wat koord (wat doet denken aan die Rambo messen uit de jaren ’80 met holle grepen) de naam rechtvaardigt, en dit kenmerk is het belangrijkste verkooppunt, dan ben ik er niet van overtuigd dat degene die dit product gemaakt heeft, begrijpt wat bushcraft is, of dat ze het gevoel hadden dat ze aan een behoefte voldeden. Liever wilden ze een modewoordproduct maken met wat toeters en bellen eraan.

Het gevoel van bushcraft gaat om het gedijen in de natuur. Het draait om je omgeving begrijpen en ermee in verbinding staan, de tijd nemen, nieuwe vaardigheden leren en fantasie hebben. Survival draait om levend weer thuiskomen en alles doen dat nodig is om ervoor te zorgen dat dat gebeurt. Ik zou een heel bos in brand steken als ik wist dat ik anders dood zou gaan en het een manier was om te signaleren om hulp. Deze dingen zijn niet hetzelfde… Dus laten we op blijven letten bij het terloopse gebruik van modewoorden en ons concentreren op producten van goede kwaliteit. Want de producten werken. In dit geval ten minste. Een goed uitgebalanceerde, solide stuk gereedschap dat geen geheime compartimenten en modewoorden nodig heeft. Mensen willen gewoon betrouwbare tools. Dus laten we kijken naar hoe deze bijlen het doen in het veld.

Prestaties

Ergonomisch gezien liggen beide bijlen erg comfortabel in de hand en de kromming van de greep zorgt bij gebruik op de een of andere manier voor meer kracht achter de slag. De grip met rubberlaag en composietmaterialen voelt erg comfortabel en de diepere baard laat je best dicht bij de snijrand vastpakken. Ik heb met de handbijl een erg ruwe lepel en een aantal tentharingen uitgesneden, en ik moet zeggen dat deze net zo comfortabel in gebruik was als een high-end handbijl. Bovendien bleef de snede vlijmscherp voor mij. De diepe baard is bij de grotere bijl niet zo nodig, aangezien het formaat en gewicht van de greep je arm erg moe zouden maken na zulk lang gebruik. Maar bij de handbijl is het een erg fijne eigenschap, en het maakt het uitsnijden en maken van eenvoudige hulpmiddelen als wiggen, tentharingen en handgrepen een eitje! De hamerkop aan de achterkant van de bijlkop is erg krachtig, zoals ik al eerder benoemde. Ik heb hem hard tegen een aantal oppervlakken geslagen en hij blijft erg goed, zonder tekenen van staal dat vervormt, iets dat je vaak ziet bij zachtere staalsoorten. Ik heb de zijkant van de bijlkop ook gebruikt om mee te slaan en hameren, wat vaak voorkomt als je bijvoorbeeld haringen in de grond moet slaan. Ik zag geen beschadigingen aan het materiaal dat om de bijlkop zit.

Ik wilde deze bijlen hard laten werken, aangezien het uiterlijk en de bijl zelf, voor mij ten minste, er uitzagen en voelden als sterke en nuttige tools, die geschikt zijn voor inspannende en ongewone toepassingen en bewegingen. Dit is opnieuw waar, naar mijn mening, het verschil tussen bushcraft en survival een rol speelt. Het gebruik van bushcraft tools is synoniem aan een focus op het perfectioneren van goede vorm en techniek. Bij het houthakken bijvoorbeeld. Maar met een bijl die er uit ziet als deze, verwacht ik ook een autoruit in te kunnen slaan of een deur open te kunnen wrikken… Misschien ben ik aan het overanalyseren, maar deze beide tools kunnen in ieder geval meer aan dan je zou denken en met een paar hardhouten wiggen kun je aardig zware stammen doormidden krijgen.

Bij de grotere bijl merkte ik dat de zware, brede wig een erg goede splijttool is! Het reliëf achter de snijkant in de bijlkop vermindert de hoeveelheid frictie tussen het hout en het staal als je splijt. Dit zou, in theorie in elk geval, moeten zorgen dat de bijl minder vaak vast gaat zitten dan met een traditionele convex bijlkop. En dit lijkt inderdaad het geval te zijn! Bij het zware hakken had ik bijna niet dat het staal vast ging zitten in het hout. Dit maakt het grotere model, naar mijn mening, een erg bedreven en nette kloofbijl. Met een totaalgewicht van 2,25 kg en een lengte van 67 zou ik zeggen dat hij perfect is voor in je houtschuur of als tuinbijl, maar hij is waarschijnlijk iets te groot en zwaar om echt mee te nemen bij het kamperen.

Conclusie

Eerlijk gezegd was ik heel sceptisch over deze bijlen toen ik ze kreeg, en door het verborgen compartiment in de greep voelden ze alsof ze het slecht gingen doen, dus ik denk dat ik ze harder aangepakt heb in het veld dan ik normaal gesproken zou doen als ik tools gebruik voor deze topics. Maar ik mag ze wel. Ik mag ze echt wel. Zijn de nieuwe Gerber bijlen solide? Absoluut! Ze liggen goed in de hand, ze krijgen zeker de klus geklaard, en dat doen ze in stijl. Gebouwd als een oude Land Rover zijn deze tools een goede toevoeging aan ieders truck, schuur of kampeerplek. Ik begrijp nog steeds niet waarom ze Bushcraftbijl heten… maar misschien maakt dat ook niet uit.

Pluspunten

  • Stevige constructie met gesloten steel om de kop
  • Comfortabele materialen en geschikt voor lang gebruik
  • Weerbestendig composiet en gepoedercoat staal maakt het een ideaal gereedschap in meer veeleisende omstandigheden.
  • Goed uitgedachte geometrie van de kop bij zowel de kloofbijl als handbijl
  • Hamer op de butt is erg krachtig en nuttig
  • Snede blijft lang scherp

Minpunten

  • Het holle compartiment in de greep voelt een beetje als een gimmick en rammelt een klein beetje bij harde slagen.
  • Bijl wordt bot geleverd, er is nog een volledige slijpbeurt nodig
  • Geen bushcraftbijl… meer een tactische bijl/handbijl
  • Ik had liever een plastic of kydexachtig foedraal gezien.
Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!