Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fiskars Norden N10 | Expert Review door Nicolas van Chartreuse Nature

Als natuurliefhebber breng ik veel tijd door in de bossen en de bergen om de natuur van het Parc de Chartreuse te observeren en te filmen. Tijdens mijn avonturen gebruik ik graag tools die zowel betrouwbaar als mooi zijn. Toen ik de Fiskars Norden N10 voor het eerst in handen kreeg viel mij direct één ding op: deze bijl voelt als een Fiskars X10. Het verschil? De N10 heeft een houten steel.

Het design van de Fiskars Norden N10

De Fiskars X10 en Norden N10 zijn op veel punten vrijwel gelijk. Toch is er een duidelijk verschil op te merken: de steel. Deze is namelijk gemaakt van Amerikaans hickory hout. Persoonlijk vind ik de houten steel net wat comfortabeler dan de kunststof steel van de X10.

De steel van de N10 is relatief lang. Dit betekent dat je de bijl op verschillende manieren vast kunt houden: zowel met twee handen als met één hand. Het uiteinde van de steel bevat een klein uitsteeksel. Ideaal want dit kleine detail zorgt ervoor dat de bijl nooit uit je handen zal glijden, hoe je deze ook vasthoudt. Of je nou heel precies te werk wilt gaan door je handen dicht bij de bijlkop te plaatsen of liever meer kracht wilt zetten en dus je handen verder uit elkaar wilt zetten.

Om de bijl goed te kunnen testen heb ik hem voor verschillende taken gebruikt. Ik heb bijvoorbeeld een jonge, dode dennenboom omgehakt en de takken verwijderd. Vervolgens heb ik het overgebleven hout op drie manieren gebruikt: als klein aanmaakhout, als mast voor mijn schuilplaats, en als een rek voor mijn gereedschap.

Met de Norden N10 kun je heel gemakkelijk hout hakken en splijten. Maar ook voor het precisiewerk, zoals kerven en beeldhouwen kun je bijl prima gebruiken. Ik vond het belangrijk de N10 goed te testen en ook zeker de grenzen van de bijl te verleggen. Dit heb ik gedaan door de bijl te gebruiken als een splijtwig en hamer, zowel met de achterkant van de stalen bijlkop als met de zijkant van de kunststof huls. Uiteraard bevat dit gedeelte nu duidelijke gebruikerssporen, maar de N10 heeft de test wel succesvol doorstaan.

Verbinding steel en kop

Ik gebruik mijn YouTube kanaal, Chartreuse Nature, om tools te testen en aan te bevelen. Nadat ik de videopresentatie van de Fiskars Norden N10 online had gezet vertelden een aantal abonnees mij dat ze de verbinding tussen de steel en de kop van de bijl niet vertrouwden. Het is waar dat als het handvat breekt, het zeer moeilijk zal zijn deze te vervangen. Fiskars geeft geen details over hoe het houten handvat is aangesloten op de kunststof huls en of het mogelijk is deze zelf te vervangen indien nodig. Jammer!

Extreem veelzijdig

Tijdens één van mijn bushcraft avonturen in het bos besloot ik een houten beker te maken met mijn gereedschap. Om dit veilig te kunnen doen had ik een werkbank nodig. Gelukkig vond ik al snel een mooie stronk die ik daar prima voor kon gebruiken. Het enige wat ik toen nog hoefde te doen was de N10 gebruiken om het werkoppervlak af te vlakken en een paar wiggen te plaatsen en te vergrendelen. Het duurde niet lang voordat mijn werkplek klaar was en ik aan de slag kon. Allemaal dankzij de Fiskars Norden N10!

Mijn conclusie

De Fiskars Norden N10 is de ideale mix tussen de X-serie en traditionele bijlen met een houten steel. Ik kan niet wachten om de Fiskars Norden N7 te testen om te zien of deze vergelijkbaar is met andere eenhandige hakbijlen. Deze N10 heeft in ieder geval voldoende gewicht en is goed in balans waardoor het een ontzettend veelzijdige bijl is. Je kunt de bijl dus bijvoorbeeld niet alleen gebruiken voor grote stammen maar ook voor kleine precisieklusjes in het bos.

Maar dat is niet alles. De bijl kan zelfs, ondanks zijn wat lange steel, goed met één hand gebruikt worden. Ook is de N10 toch nog compact genoeg om gemakkelijk mee te nemen tijdens als je avonturen. Ik ben overtuigd! Jullie ook?

Nicolas - Chartreuse Nature

Ik ben een videograaf met een passie voor dieren in het wild, prachtige landschappen en goede momenten bij het vuur. Ik beheer het YouTube-kanaal genaamd ‘Chartreuse Nature’. Dit kanaal gebruik ik om mijn avonturen te delen met de wereld. Ook schrijf ik reviews voor producten die ik getest en goedgekeurd heb!