Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fiskars Norden N10 | Expert Review door Siegurd van Leusen

De Fiskars Norden-bijlen zijn een van de meest indrukwekkende releases van 2019. Maar zijn deze bijlen echt zo goed? Bushcraftexpert Siegurd van Leusen schreef voor ons deze expert review. Voor deze review gebruikte hij de Fiskars Norden N10 handbijl.

Eerste indruk van de Fiskars Norden N10

Fiskars is vooral bekend door de karakteristieke, oranje-zwarte, met glasvezel versterkte kunststof FiberComp steel. Bij de Norden N10 heeft Fiskars echter gekozen voor een houten uitstraling. Gelukkig maar, want ik denk dat geen enkele bijlenliefhebber een plastic look mooi vindt. Je leest het goed: mooi. Dat is niet het belangrijkste, maar het oog wil ook wat. De bijl heeft een chique uiterlijk, wat mede komt door de houten steel in combinatie met de koolstofstalen bijlkop en de stalen ring tussen de bijlkop en de steel.

Als het om sterkte en duurzaamheid gaat, dan heb je een Fiskars-bijl nodig. Tijdens de hakcursussen die we geven, vertellen we dan ook dat als je een bijl zoekt waar haast geen onderhoud bij komt kijken of hufterproof moet zijn, je het beste kan kiezen voor een Fiskars. Onbreekbaar, onverwoestbaar en makkelijk. Niets verslaat een Fiskars. 

Maar met de lancering van de Norden-serie komt Fiskars dan toch met een steel die deels gemaakt is van hickoryhout. Ik was enthousiast toen ik de bijl voor het eerst mocht vasthouden. Maar vroeg me ook gelijk af: hoe houdt de steel zich als ik ermee ga hakken? Ik houd van houten stelen - dat is een understatement - maar ik vind duurzaamheid ook belangrijk.

Hout is prachtig, maar laten we eerlijk zijn: hoeveel stelen heb ik al wel niet moeten vervangen? Op jaarbasis organiseer ik tientallen houthakclinics voor mensen die geen ervaring hebben, dus er sneuvelen regelmatig bijlen door verkeerd gebruik.

Kortom: hout is mooi, maar kwetsbaar. Zeker als je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Maar de Norden-serie heeft iets unieks. De steel bestaat namelijk uit één deel hickoryhout en één deel het vertrouwde FiberComp. We gaan straks testen hoe dat in de praktijk voelt.

Dankzij de FiberComp-constructie is de bijlkop geïntegreerd in de steel en zal dus ook niet loskomen van de steel. Een FiberComp-steel absorbeert vibraties en vergroot het houvast en comfort tijdens het hakken. De met glasvezel versterkte kunststof FiberComp-steel van een Fiskars-bijl is sterker dan een steel die alleen uit hout bestaat. Daar waar een houten steel breekt, zal je kunnen blijven doorhakken met een FiberComp-steel.

Fiskars Norden N10 vs. Fiskars X10

De Fiskars Norden N10 doet me denken aan de Fiskars X10. De koolstofstalen bijlkop is vrijwel identiek. Wat mij opvalt is dat de steel van de Norden N10 niet kaarsrecht is zoals bij de oude X10. De Norden N10 maakt een kleine kromming en dat is voor mij een pluspunt.

Fiskars Norden N10 in de praktijk

De afgelopen maanden, tijdens de houthakcursussen, hebben we de Norden aardig op de proef gesteld. Wij, maar ook de deelnemers, hebben de bijl gebruikt en misbruikt. Bij het vellen van bomen, bij het kleinkloven, splijten en carven van hout. Ook hebben we de bijl geslepen. 

We kwamen tot de conclusie dat deze bijl een perfecte vervanger is van de Fiskars X7 en X10. Het geheel voelt net iets prettiger in de hand door de lichte kromming. De bijl is wel zwaarder, maar dat is in dit geval geen nadeel. Het geeft iets meer body bij het hakken en vellen.

De enige vraag die in ons opkwam is: hoe houdt de verbinding zich tussen het hout en kunststof? Is dat sterk genoeg? Tot nu toe merken we daar geen enkele kwetsbaarheid van en houdt de bijl zich goed staande, ook bij echt lomp hakken. Maar wat zou er gebeuren als de bijl langer zou zijn, zoals de X27, en er dus meer spanning op de verbinding komt?

Conclusie over de Fiskars Norden N10

De Fiskars Norden N10 is een topbijltje met een geweldige prijs-/kwaliteitsverhouding. Geschikt voor alle bijlliefhebbers en vooral diegene die niet veel onderhoud willen plegen. Voor beginners, mensen die met groepen werken en vooral voor iedereen die niet teveel geld wil uitgeven aan een bijl, maar wel iets goeds voor terug wil!

Siegurd van Leusen

Siegurd van Leusen is de oprichter van SIEGURD.nl en buitensporter in hart en nieren. Opgegroeid op het platteland in Umbrië (Italië) en pas op zijn 19e terug naar Nederland gekomen. Kort daarna verhuisde hij nog eens om voor drie jaar tussen de Franse wijngaarden te wonen. Inmiddels is hij alweer een lange tijd terug in Nederland. Siegurd werkt al meer dan vijftien jaar bij Outline Travel als hoofdinstructeur buitensport, waar hij het gehele Bushcraft gedeelte runt onder zijn eigen label.

Bedankt Siegurd voor het testen en reviewen van de Fiskars Norden N10.