Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: Grailer 2 zakmes, Simen Stryckers design

De Grailer 2 is een EDC-zakmes dat zich ook in chiquere gelegenheden thuis voelt als herenmes. Ontwerper Simen Stryckers heeft op jonge leeftijd al een meesterwerk afgeleverd. De productie van WE Knife is ook helemaal on point. We laten daarom graag zien wat de Grailer 2 zo gaaf maakt.

Hoe is de Grailer 2 tot stand gekomen?

De Grailer 2 is de productie-versie van het Findus-ontwerp van Simen Stryckers. Hij is een jonge Belgische ontwerper die in zijn garage al enkele jaren fantastische messen maakt. Zijn doel is om messen te maken die mooi zijn en functioneel tegelijk. Niks meer, niks minder. Daaraan herken je zijn strakke ontwerpstijl. Die zorgvuldig gekozen lijnen geven hem een moderne elegantie.

In zijn garage werkt Simen keihard aan steeds betere messen. En samen met zijn broer Maarten ook aan steeds betere machines. Hun opleiding tot werktuigbouwkunde komt hierbij goed van pas. Zo bouwden ze zelf verschillende machines en hulpstukken voor het maken van messen. Keer op keer bewijzen ze dat je met creativiteit een hoop meer kunt dan je zou denken.

Ontwerper Simen Stryckers

Productie door WE Knife

Voor de Grailer 2 is gekozen voor de beste producent voor de taak. Als je dan aan feilloos werkende flippers en fijn detailwerk denkt kom je al snel bij WE Knife uit. Deze fabrikant maakt al jaren lang messen voor verschillende fabrikanten, en de laatste jaren timmert WE Knife ook met haar eigen messen flink aan de weg. Ook voor de Grailer 2 heeft WE Knife absolute topkwaliteit geleverd. Het mes opent feilloos en supersoepel. Daar kunnen veel andere producenten nog iets van leren.

Afmetingen

Qua afmetingen is de Grailer 2 verrassend groot. Dat wil zeggen: hij oogt en voelt niet groot, maar herbergt toch 8,7 cm lemmet in zijn slanke greep. Bij een gewicht van slechts 75 gram verwacht je ook niet zoveel lemmet. Gesloten meet hij slechts 11,2 cm, dus merk je nauwelijks dat hij in je broekzak zit.

Slimme oplossingen

Zo’n laag totaal gewicht bereik je niet zomaar. Daarvoor heb je een paar slimme oplossingen nodig. Veel zakmessen met een greepschaal van een wat ‘zachter’ materiaal als carbonfiber, hebben een liner van staal of titanium. Lekker stevig, maar stiekem best zwaar. Daarom is er in de constructie van de Grailer 2 gebruik gemaakt van een stalen plaatje dat alleen rond de pivot zit, het scharnier. Dit plaatje biedt de keramische kogellagers een ondergrond om overheen te rollen, en zorgt tegelijk voor een solide basis voor de stop-pin. Dit zit namelijk in het lemmet geperst en komt nu in zowel gesloten als geopende positie tegen het stalen plaatje aan. Hierdoor kan de constructie met de stop-pin lekker compact blijven, terwijl je niets aan stevigheid inboet.

Dit lijkt een simpele oplossing. Tot je erachter komt dat dit simpele plaatje invloed heeft op de vergrendeling, detent en soepele loop van het lemmet. Ook moet het plaatje 100% perfect in de carbonfiber greepschaal passen. Gelukkig is dat samenspel aan WE Knife wel besteed.

Daarnaast zie je bij dit soort slanke zakmessen vaak dat er een doorlopende backspacer tussen de greepschalen zit. Dit om te voorkomen dat je met je vinger, of de rand van je shirt toch de snede tussen de greepdelen raakt. Bij de Grailer 2 past het lemmet zo mooi in de greep dat dat hier niet nodig is. De constructie bestaat slechts uit één ‘standoff’ die stevig tussen de greepschalen zit. Wederom een slimmigheidje waardoor gewicht bespaard is.

Champagne! Een subtiel detail

Wanneer je goed naar de Grailer 2 kijkt zie je dat de pivot (scharnierschroef) en de standoff een net iets andere kleur hebben. Niet het grijs van de titanium greepschaal, maar een klein tikje warmer. Die zijn namelijk champagnekleurig. Een eigenwijs accentje dat goed bij dit mes past.

Optimale levensduur

Dat er goed nagedacht is over de levensduur van het mes merk je aan de kleine dingen. Zo zijn de kogellagers keramisch, en niet van staal. Keramische lagers zijn harder, slijten minder en roesten niet. Ideaal dus! Hetzelfde geldt voor de detentkogel die het mes netjes gesloten houdt. Ook die is keramisch.

Om te zorgen dat ook de titanium framelock het jarenlang uithoudt is deze voorzien van een insert van gehard staal. Dat is een plaatje aan het uiteinde van de lockbar. Dit plaatje maakt dan contact met het harde lemmet, in plaats van het relatief zachte titanium. Hierdoor slijt de vergrendeling minder en loopt het ook gewoon soepeler.

Als laatste nog een deel van het ontwerp waar je meestal weinig over hoort, maar wat wel essentieel is voor een goed mes. Namelijk: de dikte van de snede. Hoe dun het lemmet is bij de snede bepaalt namelijk hoe goed hij snijdt. Hoe dunner hoe beter. Maar ook: hoe dunner, hoe langer hij relatief dun blijft na een aantal keren slijpen. Heb je een lemmet dat nu wat dikker is achter de snede, maar het gaat wel. Dan merk je na een paar jaar gebruiken en slijpen dat je toch meer dikte achter de snede hebt, en dat daardoor de snijweerstand groter wordt. Dat wil je niet. Daarom is bij de Grailer 2 de snede lekker dun gehouden. Hierdoor snijdt hij heerlijk en blijft hij dat ook langer doen dan bij vergelijkbare messen.

Waarvoor gebruik je de Grailer 2?

Door zijn slanke profiel en geringe gewicht, gecombineerd met de strakke afwerking en uitstraling is de Grailer 2 een uitstekend herenmes. Hij glijdt zo de binnenzak van je colbert, of broekzak van je pantalon in. Laat je hierdoor echter niet misleiden: de Grailer 2 is gebouwd als EDC-zakmes. Klaar om je te helpen tijdens het klussen, kamperen, hiken, picknicken, verhuizen, opruimen en alle andere dingen die je met een EDC-zakmes doet. Het lemmet van 20CV-staal blijft lang scherp en is goed roestbestendig. Ook hierdoor voelt de Grailer 2 zich overal thuis.

Conclusie

Onderaan de streep kunnen we concluderen dat de Grailer 2 concurreert met de grote merken. Voor deze prijs krijg je echt veel zakmes, van een hoge kwaliteit. En het is uniek: door de relatief kleine oplage van de Grailer 2 loop je niet snel iemand tegen het lijf die hetzelfde mes heeft. Ook hierdoor is de Grailer 2 uniek.