Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: Zero Tolerance 762 zakmes, nieuw in 2021

Zoals ieder jaar komt ook dit jaar Zero Tolerance weer met haar nieuwe releases. Nieuw voor 2021: de Zero Tolerance 0762!

Een in-house ontwerp

De Zero Tolerance 0762 is een in-house design. Dat betekent dat Zero Tolerance het ontwerp helemaal zelf heeft gedaan. Geen samenwerking met een bekende ontwerper dus. Dat is een lijn die Zero Tolerance in 2020 al inzette. Ze gaan uit van hun eigen kracht en talent. Een slimme zet, wat ons betreft.

Afmetingen van de Zero Tolerance 0762

We kijken eerst naar de maten van dit zakmes. Die zijn als volgt:

  • Lemmetlengte: 8,6 cm
  • Totale lengte: 20,6 cm
  • Lengte gesloten: 12,1 cm
  • Lemmetdikte: 3,0 mm
  • Gewicht: 82 gramx

Het is opvallend dat een mes met een totale lengte van meer dan twintig centimeter toch slechts 82 gram weegt. Je ziet dan wel eens dat er is ingeleverd op de sterkte van het frame, of er een flinterdun lemmet gebruikt is. Beiden zijn hier niet het geval. Het antwoord ligt in de slimme constructie van de greep, en de gekozen materialen.

Constructie van de handgreep

Het belangrijkste materiaal van de handgreep is het carbonfiber. Een licht materiaal dat in bijvoorbeeld de racewereld veel gebruikt wordt. Sterk en lichtgewicht, en dan ziet het er ook nog eens heel mooi uit. In de showzijde zijn twee ‘raampjes’ gefreesd. Daar doorheen zie je de titanium liners die achter het carbonfiber zitten. Blauw geanodiseerd voor een speels contrast. Doordat de carbonfiber greepschalen helemaal om de titanium liners heenvallen, zijn deze mooi compact. Dit komt het totale gewicht ten goede.

Zero Tolerance haar kenmerkende Sub-Framelock

Deze Zero Tolerance 0762 is voorzien van de voor Zero Tolerance zo kenmerkende Sub-Framelock. Een vergrendeling waarbij een lockbar op framelock-dikte aan de binnenkant van de greep vastgezet wordt alsof het een inset linerlock is. Het resultaat is een sterke vergrendeling, die op een strakke manier in het ontwerp getekend is. De lijnen vloeien mooi door, terwijl je op de stevigheid niet inlevert. Die Sub-Framelock heeft uiteraard ook een insert van gehard staal. Hierdoor blijft de vergrendeling jarenlang perfect.

De actie: hoe loopt de 762? KVT & TDS

Het zou geen echte ZT zijn als deze flipper niet op de KVT-kogellagers liep. We weten al jaren dat Zero Tolerance hiermee veel succes heeft. De kogellagers lopen in een kunststof ‘houder’ waardoor ze lekker soepel rollen. Het zorgt na even inlopen voor die ‘fall shut action’ waar Zero Tolerance om bekend staat.

Ook mooi is dat Zero Tolerance de 762 voorzien heeft van een relatief nieuwe feature: het Tuned Detent System, ofwel: TDS. Het betekent dat de ‘detent’ (het gesloten houden van het lemmet) niet gebeurt door de detentkogel die in de lockbar zit, zoals bij 99% van dit soort zakmessen. Nee: er is een extra soort armpje of veer in de greep, met een detentkogel. Hierdoor is de detent en daarmee de flipperactie uitzonderlijk precies te regelen, zonder dat de spanning op de lockbar hieronder lijdt. Ook is hiermee het probleem verholpen dat wanneer je met je ringvinger en pink op de lockbar duwt tijdens het openen, je het mes helemaal niet open krijgt. Iets wat vooral bij beginnende zakmesliefhebbers nog wel eens voorkomt.

Zero Tolerance introduceerde dit systeem op de 0707 die in 2020 geïntroduceerd werd. Wij zijn heel blij dat ook deze nieuwe 0762 met dit innovatieve systeem is uitgerust.

Je opent hem met de flipper. En een leuk detail daar is de subtiele uitsparing in de flipper-tab. Dat past goed bij de uitsparingen in de handgreep. Hiervoor putte Zero Tolerance voor inspiratie uit de haan van een pistool of revolver. Dat onderdeel vertoont wel enige gelijkenissen met deze flipper.

Het draait om het lemmet

Je hebt niks aan een zakmes als je er niet mee kunt snijden. Dus gelukkig is ZT na die fantastische greep met technische hoogstandjes niet vergeten het mes van een lemmet te voorzien. Een excentriek ontwerp nog wel, losjes gebaseerd op een sheepsfoot. Ons deed de knik in de snede een beetje denken aan de Zero Tolerance 0055, ontworpen door Gus Cecchini. Al zie je duidelijk dat dit ontwerp toch wel weer genoeg van dat geometrische kunststukje verschilt. De swedge, of verdunning op de rug van het lemmet, zet heel mooi de strakke lijnen vanuit de handgreep door op het lemmet.

Qua staal is gekozen voor CPM 20CV. Sinds een jaar of twee de standaardstaalsoort voor vrijwel alle Zero Tolerance-messen. Een premium keuze die in feite gelijk is aan Böhler M390-staal. Zeer goed scherptebehoud en roestbestendigheid. Echt een fijne staalsoort die weinig te wensen over laat voor een zakmes als dit.

Voor een extra chique uitstraling is het lemmet voorzien van een prachtige two-tone afwerking. Het vlakke deel is gestonewashed, terwijl de slijping gesatineerd is. Een subtiel contrast dat net wat extra’s toevoegt.

Voor wie is de Zero Tolerance 0762 geschikt?

Dit is een zakmes dat veel verzamelaars aanspreekt. Hij steelt de show in je vitrine en mensen zien meteen dat dit geen alledaags zakmes is. Toch heeft Zero Tolerance hem gebouwd als een echte Zero Tolerance. Dat betekent dat hij robuust en gebruiksklaar is. Voor vrijwel alles wat je dagelijks met een mes zou doen. Van een appeltje schillen tijdens een picknick tot keihard gebruik tijdens het klussen. Het is de combinatie tussen het beeldschone uiterlijk en de uitmuntende Amerikaanse bouwkwaliteit die de Zero Tolerance 0762 zo aantrekkelijk maakt.

De Zero Tolerance 0762 is heden verkrijgbaar!