Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: GiantMouse Ace Biblio review

De GiantMouse Ace Biblio is een van de nieuwste messen van het merk ‘GiantMouse Knives’. De Ace Biblio is een compact en prachtig vormgegeven mes voor dagelijks gebruik met een hoog kwaliteitsniveau. Nu vraag je misschien af “Wat maakt de Ace Biblio zo bijzonder?”. In de ‘Spotlight’ artikelen onderzoeken wij deze vraag tot in de details. Hoe is het mes tot stand gekomen? Hoe is de afwerking? Hoe goed zijn de gebruikte materialen? En heel belangrijk, hoe functioneert het mes? Wij hebben het antwoord voor je! De GiantMouse Ace Biblio is namelijk niet zomaar een zakmes…

De totstandkoming van GiantMouse Knives

GiantMouse is een messenbedrijf opgericht door Jesper Voxnaes en Jens Ansø, twee befaamde Deense messenmakers. Tijdens een messenshow in 2015 besloten ze samen met Jim Wirth, een Amerikaanse ondernemer en messenverzamelaar, de handen ineen te slaan. Het doel van deze samenwerking? Een messenbedrijf met unieke messendesigns en een zo’n hoog mogelijk kwaliteitsniveau, allemaal voor een eerlijke prijs.

Zowel Jens Ansø als Jesper Voxnaes maken zeer hoogwaardige handgemaakte messen. Beide messenmakers hebben een boel fans die graag iets van een van de makers zouden willen hebben. Maar aangezien de handgemaakte messen van deze Deense messenmakers vrij kostbaar zijn, is dat niet voor iedereen weggelegd. Dit is een van de redenen dat GiantMouse Knives tot stand is gekomen. Via GiantMouse kunnen Jens Ansø en Jesper Voxnaes namelijk veel meer mensen bereiken aangezien het prijsniveau van een productiemes veel lager ligt. Deze messen laten ze produceren in Maniago Italië, en zijn van zeer hoge kwaliteit.

De GiantMouse Ace messen

Het eerste GiantMouse productiemes, de GMP1, werd met open handen ontvangen door de messenwereld. De karakteristieke design-elementen van Ansø en Voxnaes, en het gebruik van premium materialen, bleken de perfecte combinatie te zijn voor veel messenfanaten. Na deze zeer succesvolle start verschenen meerde productiemessen. Net als de GM1 werden deze allemaal gemaakt met een gelimiteerde oplage van 300 stuks van het basismodel, en 100 stuks van een speciale uitvoering.

Met zo’n kleine gelimiteerde oplage was het echter heel moeilijk om een GiantMouse-mes te bemachtigen. Ook waren de prijzen aan de hogere kant, wat veel mensen tegenhield. Vandaar dat GiantMouse op een gegeven moment de Ace-serie introduceerde: betaalbaardere messen met dezelfde kwaliteit, karakteristieke Ansø en Voxnaes designs, zonder gelimiteerde oplages!

GiantMouse Ace Biblio

GiantMouse Ace Biblio

Het eerste mes dat de Ace-serie mocht aftrappen was de Biblio. Een oplettend oog zal meteen zien dat dit een kleinere versie is van de ondertussen welbekende GM1. Een mooi concept aangezien de GM1 het eerste GiantMouse-mes was en de kleinere Biblio nu het eerste mes van de Ace-serie is. Voor veel mensen was de GM1 een tikkeltje aan de grote kant. Ansø en Voxnaes hebben dus echt naar de klant geluisterd toen ze aan de Biblio begonnen. De gehele lengte in open positie is 17,2 cm, dit is 3 cm kleiner dan de GM1. Op papier lijkt dat geen groot verschil. Echter in de hand is het een verschil van dag en nacht.

Het lemmet van de Ace Biblio is zonder twijfel erg indrukwekkend. De Ace-serie mag dan wel een goedkopere serie zijn, dit is niet terug te zien in de afwerking en het materiaalgebruik. GiantMouse neemt met de Biblio geen genoegen met mindere kwaliteit. Het staal voor het lemmet is namelijk Böhler M390-staal. Een premium roestvast staalsoort uit Oostenrijk dat normaal alleen gebruikt wordt in zeer hoogwaardige en kostbare messen. Binnen deze prijsklasse is het heel bijzonder dat GiantMouse dit voor elkaar heeft gekregen! Ook qua afwerking van het sheepsfoot-vorm lemmet staan wij versteld. De rug van het lemmet is schitterend afgerond en voorzien van een gepolijste afwerking. Ook de vingergroef in het lemmet heeft deze afwerking en afgeronde details. Dit geeft de Biblio een exclusief uiterlijk en is ook qua functionaliteit erg praktisch. Zo heb je namelijk geen scherpe randen waar geen scherpe randen horen te zitten. Noemenswaardig is dat bovenop het lemmet iets verder dan normaal, namelijk in het midden in plaats van aan het begin van het lemmet, ribbels zijn aangebracht. Deze ribbels worden ook wel ‘jimping’ genoemd, en zorgen er voor dat je duim bovenop het lemmet kan rusten zonder weg te glijden. Deze kleine maar slimme ingreep verbeterd de functionaliteit van de Biblio enorm. Het lemmet zelf is voorzien van een satin afwerking en is ontzettend dun uitgeslepen. Dit in combinatie met de scherpe Böhler M390-staal snede geeft het mes veel snijcapaciteit, en maakt de Biblio tot een fenomenaal mes voor dagelijks gebruik.

De handgreep van de Ace Biblio doet zeker niet onder aan de pracht van het lemmet. De handgreep zit namelijk zo vol met mooie details dat het moeilijk is om te beslissen waar te beginnen. Het meest opvallende aan de handgreep zijn de zwarte fraai afgeronde G10 greepschalen, een oersterk materiaal en uitermate geschikt voor een edc-mes. De handgreep vult de hand goed en is erg ergonomisch. De vloeiende organische lijnen van het design helpen hier zeker bij. Het G10 is gezandstraald zodat de handgreep extra veel grip heeft. Hierdoor komt ook een mooi houtachtig patroon in het G10 dat de handgreep net dat kleine beetje bijzonderderder maakt. Deze greepschalen rusten op AISI 420-stalen liners. Tussen beide greepschalen zitten zandlopervormige standoffs die het mes bij elkaar houden. De wire-clip is voor links-en rechtshandigen omzetbaar en zeer makkelijk te gebruiken. Deze elegante wire-clip wordt in de handgreep gehouden met een wijde schroef. GiantMouse heeft alle schroeven, liners, standoffs en de wire-clip afgewerkt met een gezandstraalde afwerking. Net als de G10 greepschalen. Dit bind de hele handgreep mooi samen en maak het tot één chic geheel!

Een interessant details is dat het GiantMouse logo slechts eenmaal op het lemmet lijkt te staan. Dit is niet het geval. Het GiantMouse logo staat samen met het staal, het ‘made in Italy’, en de achternaam van Jesper Voxnaes en Jens Ansø, aan de binnenkant van de handgreep gegrafeerd. Een bijzonder detail dat de rest van het mes schoonhoud van tekst.

Last but not least: hoe functioneert de Ace Biblio? Het is zonder twijfel te zeggen dat de actie van de Biblio geweldig is. Met het flipper-mechanisme vliegt het mes met veel zelfvertrouwen open. Ook met het duimgat is het mes makkelijk te openen. Beide opties zijn zeer comfortabel en soepel dankzij de kogellagers waarop het lemmet ronddraait in de handgreep. In open positie vergrendelt het mes met de stevige linerlock. De linerlock heeft precies de juiste springveerkracht waardoor de detent, de kracht waarmee de lock het lemmet in de handgreep houd in dichte toestand, perfect is.

GiantMouse Ace Biblio: een van de beste messen van 2018

Het is dus wel duidelijk waarom de Biblio een erg bijzonder mes is. Met wereldberoemde messenmakers als Jens Ansø en Jesper Voxnaes hadden wij ook niks anders verwacht. Het unieke design en het hoogwaardige kwaliteitsniveau maakt de Biblio zonder twijfel een van de beste messen van 2018. Wij zijn dan ook erg trots dat we recent de messen van GiantMouse in ons assortiment hebben kunnen toevoegen. Door messen zoals de Ace Biblio kunnen wij niet wachten om te zien wat GiantMouse in de toekomst gaat uitbrengen! In de tussentijd, bekijk hier ook de GiantMouse Knives Nimbus en GMF2 in ons assortiment.