Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Helle Kletten K: review vanuit een Bushcrafter’s perspectief, door Padraig Croke

Toen Knivesandtools me vroeg om de nieuwe Helle Kletten K te bekijken was ik erg enthousiast. Dit Noorse messenbedrijf interesseert me al een poosje. En sinds ik de laatste tijd steeds meer mensen met Helle-messen zie in het veld wilde ik graag zelf zien waar de hype vandaan komt.

Wat me echter het meest interesseerde aan dit mes, is het feit dat hij breekt met het concept van een traditioneel zakmes. Hij is meer als een kleinere versie van wat ik normaal bij me zou dragen. Zijn overall ontwerp, ergonomie en niet te vergeten de lemmetvorm, zijn absoluut features die je verwacht van een vaststaand mes. Dus laten we eens naar dit kleine zakmes kijken, en zien hoe hij in het veld presteert.

Waarom zou je een zakmes bij je dragen?

Er zijn vele redenen om een zakmes te dragen, en er is veel voor te zeggen om gewoon altijd een simpel gereedschap bij je te dragen. Gelukkig is er altijd wel een mes dat bij je past, al hebben we allemaal onze voorkeuren. Sommige mensen hebben behoefte aan meer genuanceerde tools als priemen en vijlen, en dragen daarom een Zwitsers zakmes of Leatherman, in plaats van een gewoon zakmes. En als je een zakmes draagt, dan is er nog meer nuance gepast. Ben je meer een EDC-type? Met een voorkeur voor tactische messen als een Spyderco Paramilitary? Of zie je meer in een zakmes als de Benchmade Bugout? Er is zo letterlijk een mes voor iedereen.

In mijn situatie werk ik meestal buiten aan klusjes rond het kano-centrum waar ik werk. Of ik heb een kleiner mes nodig naast mijn grotere vaste mes wanneer ik kampeer. In de meeste situaties gebruik ik mijn vaste mes om mijn kamp op te zetten. Zij het voor het verwerken van brandhout, het bouwen van een onderkomen, het snijden van pothangers voor boven het vuur, of wat er dan ook maar moet gebeuren. Echter, als dat allemaal gedaan is steek ik mijn grote mes meestal weer weg. Soms stop ik hem zelfs terug in mijn rugzak. Waanzin, ik weet het... Maar dit is waar mijn multitool of zakmes van pas komt. Meestal voor de kleinere taken als het openen van etensverpakkingen, groenten snijden of het snijden van een vork of een prikstok. Waarom zou je dan een vast mes met een lemmet van meer dan tien centimeter bij je dragen, als je hem toch niet meer gebruikt? Hetzelfde kan gezegd worden van firsteels en pouches trouwens. Een beetje controversieel misschien. Maar ik vind die dingen meestal helemaal niet meer nodig, en ze zitten zelfs wel eens in de weg als ik ze de hele avond bij me moet dragen. Ik voel me gewoon net wat vrijer wanneer ik rond loop zonder die dingen, wanneer ik water of brandhout verzamel bijvoorbeeld.

De Helle Kletten

Zoals we hierboven al bespraken is er voor iedereen een passende tool. Het is veilig om aan te nemen dat de meeste zakmessen niet zo goed zullen zijn in houtbewerking als een vaststaand mes met een scandi-snede. In mijn ervaring komt dit vaak door twee dingen: de ergonomie en dikte van de handgreep, en de slijping van het lemmet. Uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de Casström Lars Fält Folder daargelaten wellicht, had ik nooit een echt stevig zakmes gezien met een sterke scandi-snede tot ik de Kletten tegenkwam. Dit maakt een gigantisch verschil wanneer je je mes gebruikt voor houtbewerking. De scandi-snede is daarin namelijk echt beter. Je snijdt dan veel efficiënter materiaal weg dan met een vlakgeslepen mes. Dat merk je tijdens het snijden van feathersticks en notches, vooral als je een beginner bent. Natuurlijk gaat het wel met een vlakgeslepen mes, en ik heb chirurgische precisie gezien met beiden. Maar er is een reden dat de meeste bushcraftmessen een scandi-snede hebben. Ze zijn echter niet zo fantastisch voor het snijden van voedsel of het ontweien van wild. Dus dat is iets om in overweging te nemen als je je keuze maakt.

Bouwkwaliteit en ergonomie

Voor mij was dit een van de belangrijkste factoren voor de Helle Kletten. Het solide lemmet van 5 cm is absoluut perfect voor werk rond het kamp. Het vergrendelende lemmet is makkelijk toegankelijk en je hoort een geruststellende 'klik' wanneer je hem opent. Ik merk dat ik hem vaak gedachtenloos in de hand heb, waarbij ik hem gewoon blijf openen en sluiten omdat dat zo lekker voelt. Het is na wat oefening zelfs mogelijk om hem met één hand te openen. Waarbij je het lemmet tussen duim en middelvinger klemt om zo dat greep weg te duwen. Het feit dat hij zo vergrendelt verzekert je dat je een solide gereedschap in handen hebt. Het lemmet van gelamineerd, roestvast staal was direct uit de verpakking al vlijmscherp, en het is extreem makkelijk hem te slijpen met een (zak)slijpsteen, doordaat je vrijwel het hele lemmet in één keer op de steen kunt leggen. Het enige wat ik zou toevoegen is een lemmetrug van 90 graden zodat ik hem met een firesteel zou kunnen gebruiken. Al moet ik zeggen dat het gebrek hieraan dit mes ook fijner maakt tijdens langdurig gebruik, met name tijdens push cuts. En tip van mij, al is dit meer een laatste redmiddel, de rand van de backlock zelf is ook scherp genoeg voor gebruik met een firesteel. Daarvoor heb je het lemmet dus niet nodig. Mocht je dit ooit willen doen.

Greepschalen

De greepschalen op dit model zijn gemaakt van 'Kebony'-hout. Een Noorse uitvinding die hout kleurt en stabiliseert met restmateriaal uit biomassaproductie. Als zodanig is dit materiaal supersterk en duurzaam. In dit geval is een stuk esdoorn gebruikt. Tijdens het Kebony-proces is dit hout erg donker geworden. Na verloop van tijd zal het hout echter wat lichter kleuren, en steeds iets grijzer. Hierom wordt geadviseerd de greep af en toe van wat olie te voorzien. De torx-schroeven vind ik wat minder goed trouwens. Ze zijn erg zacht en een van de schroeven heb ik al gemold na een paar keer in- en uitdraaien. Een ander punt van aandacht is dat de handgreep rondgeschuurd is nadat de schroeven er al in zaten. Hierdoor moet je de schroeven op exact dezelfde positie terug erin draaien om te voorkomen dat je de randen van de schroeven voelt. Dit is echter geen dealbreaker, en ik ben niet van plan de greepschalen er binnenkort af te halen ofzo. Maar in mijn ogen is er over dit punt net niet goed genoeg nagedacht. Voor deze prijs is dit mes niet goedkoop... je zou minder betalen voor een goede bijl. Maar dit is een negatief puntje dat moet worden benoemd.

Dat gezegd hebbende voelt de Kletten fantastisch aan in de hand. Ik kan hem comfortabel hanteren met mijn voorste drie vingers, waarbij het uiteinde precies tussen mijn ringvinger en pink valt. Hierdoor kan ik de greep mooi opsluiten in mijn hand. Wanneer ik de greep omkeer naar en reverse grip merk ik dat hij iets minder fijn is. En het deel dat normaliter tussen mijn ringvinger en pink uit zou komen drukt dan wat irritant in mijn hand. Dit is een beetje een kiezen tussen twee dingen natuurlijk: in normale greep houdt hij zo erg goed vast. Ik ontkom er niet aan te denken dat de greep in een iets meer generieke vorm net iets fijner uit zou komen voor verschillende greepposities. Maar onderaan de streep is het nog steeds een heel fijne greep voor lichtere taken.

Presentatie

Hoewel dit niet iets is waar je je keuze vanaf zou moeten laten hangen wanneer je een mes koopt om hem te gebruiken, is het de moeite van het vermelden waard dat de Kletten in een fantastische verpakking geleverd wordt. In een mooie koker, die doet denken aan de verpakking van een goede whisky. Ik denk dat de presentatie bij veel messenmerken een ondergeschoven kindje is. Terwijl het wel een belangrijk punt is, zeker in een tijd waarin unboxing video's op Youtube populair zijn. Ik denk ook dat de presentatie een bepaalde verwachting schept van kwaliteit voor een eindgebruiker. Een goedkope doos is voor mij een indicatie van een goedkoop stuk gereedschap. Natuurlijk zegt het niks over hoe bruikbaar een mes is... Maar alle kleine beetjes helpen. In de koker zit een klein boekje over Helle en hun fabriek, een lederen koord, lang genoeg om er een nekkoord van te maken (hoewel ik hem gebruik voor een lanyard) en een Helle-poetsdoek. Naar ik aanneem om je mes schoon te maken. Een mooie, kleine verpakking die fantastisch oogt als cadeau.

Conclusie

Alles bij elkaar vind ik dit een fantastisch klein zakmes dat echt goed van pas komt in het veld. Zoals gezegd: het is niet een goedkoop zakmes, maar ik denk dat de prijs grotendeels verantwoord is. Een solide vergrendeling en fijn staal maken dit mes een genot om te gebruiken. En los van de kleine minpuntjes als de schroeven is dit een goede keuze.

Pluspunten

  • Geweldig staal, makkelijk te slijpen en prima scherptebehoud
  • Ligt lekker in de hand en comfortabel te gebruiken
  • Vergrendeling is solide en robuust
  • Geweldige presentatie, ideaal als cadeau

Minpunten

  • Hout zal verkleuren als je er niet goed voor zorgt
  • Schroeven zijn wat zacht
  • Het probleem met de vorm van de schroeven in combinatie met de greep als je ze er niet goed in terugschroeft
Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!