Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: WE Knife 815 Double Helix zakmes

Een van de meest interessante releases van WE Knife voor 2018 is de WE Knife Double Helix. Op het oog al een bijzonder mes, maar dit ding heeft nog meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Hoe zit het bijvoorbeeld met die aparte krul op de zijkanten van de greep? In dit Spotlight-artikel gaan wij wat dieper in op de WE Knife Double Helix.

Wat voor merk is WE Knife?

Ergens rond 2016 maakten we voor het eerst kennis met het Chinese WE Knife. Dat betekent niet dat we niet al veel langer messen uit dezelfde fabriek in handen hebben gehad. Al meer dan tien jaar maakte de fabriek achter WE Knife namelijk al zeer goede zakmessen voor bekende merken. Die jarenlange ervaring hebben ze op een gegeven moment omgezet in een eigen merk: WE Knife.

Onder dit merk ontwerpen en maken ze hoogwaardige messen, gemaakt van zeer goede materialen. Ze gebruiken de high-end staalsoorten die we kennen van de beste Amerikaanse en Europese fabrikanten. Het afwerkingsniveau overstijgt in veel gevallen dat van die westerse fabrikanten. Veel mensen moeten de messen van WE daadwerkelijk in handen hebben om te kunnen geloven dat er zoveel kwaliteit voor zulke, relatief, scherpe prijzen geleverd kan worden.

WE Knife is een voortrekkers in het omgooien van het beeld dat er alleen matige budgetmessen uit China zouden komen. Die tijd is al lang voorbij! Er komen steeds meer supergoede messen uit China. Steeds vaker ook van hogere kwaliteit dan die van westerse fabrikanten.

WE Knife Double Helix 815

Goed, dat is WE Knife zelf, nu terug naar de Double Helix. Eerst even een paar basisspecificaties:

  • Lemmetlengte: 8,4 cm
  • Totale lengte: 19,8 cm
  • Gewicht: 130 gram
  • Staalsoort: CPM S35VN
  • Handgreepmateriaal: titanium

Qua afmetingen zouden wij dit mes in de categorie ‘medium’ inschalen. Ruimschoots groot genoeg om ook met een grote hand een volledige grip op de greep te hebben, maar niet zo groot dat je haast geen controle hebt over wat je met het mes doet. Een prima EDC-zakmes, maar door het hoge afwerkingsniveau en het bijzondere mechaniek ook als herenmes inzetbaar. Al moeten we zeggen dat hij daarvoor wellicht wat groot is.

Slide Lock-vergrendeling

Het meest bijzondere aan de WE Knife Double Helix is zijn vergrendeling. Dit bijzondere mechaniek is vanaf de buitenkant al zichtbaar, en verantwoordelijk voor de naam van het zakmes. Op beide zijden van de handgreep zie je een krulvorm in titanium. Dit is de veer die een stalen pal achterop het lemmet gedrukt houdt. Deze door WE Knife gepatenteerde ‘Slide Lock’ is nog nooit eerder vertoond. Hij doet wellicht wat denken aan andere vergrendelingsmechanismen, puur door het feit dat er een stalen pal achterin het lemmet geduwd wordt. Maar daar houden de vergelijkingen dan ook wel op. De manier waarop de veer aan de buitenkant van de greep zit is namelijk compleet uniek.

Deze vergrendeling houdt het lemmet zowel in geopende, als in gesloten positie op zijn plaats. Je moet het mes dus ook ontgrendelen om hem te kunnen openen. Onbedoeld openen in je broekzak zal dus niet gebeuren. In het lemmet zit een ‘nail nick’ waardoor je met je andere hand grip hebt om het lemmet uit de greep te trekken. Ook kun je, wanneer je er wat handigheid in krijgt, door simpelweg de vergrendeling ver genoeg terug te trekken het lemmet met een polsbeweging uit de greep laten komen.

De WE Knife Double Helix is ontworpen door het WE Knife-team zelf. Een in-house design dus. Des te knapper is het dat ze zo’n innovatief ontwerp voor elkaar hebben gekregen. Meestal komen dit soort mechanismen voort uit samenwerkingen met custom messenmakers die in hun eigen werkplaats jarenlang aan een mechanisme zitten te pielen. Om dan uiteindelijk met een merk samen te werken om dat ontwerp naar het grote publiek te brengen. Voor dit soort ‘research & development’ is bij conventionele messenbedrijven vaak simpelweg weinig ruimte.

Een vraag die wij meteen kregen van geïnteresseerden was die of het vergrendelingsmechanisme aan de buitenkant niet wat kwetsbaar zou zijn. Dat valt wel mee gelukkig. Titanium wordt niet voor niets naar hartenlust gebruikt voor pocketclips en dergelijke. Het is erg taai en buigzaam, en kan goed tegen een stootje. Niets om je zorgen om te maken dus.

Uitmuntende freestechniek

Het beeld bestaat nog wel eens dat veel van de hedendaagse zakmessen als vanzelf uit een CNC-frees komen rollen. Blokje materiaal erin, programmaatje inladen en klokkijken. Laat ons je uit de droom halen: zo simpel is het echt niet. Met de extreem nauwe toleranties die bij hedendaagse high-end zakmessen nodig zijn is er meer dan ooit vakmanschap nodig om de juiste freesprogramma’s te ontwerpen en om perfecte afwerkingen te krijgen. Wie denkt dat een zak geld neergooien voor een CNC betekent dat je goede messen gaat maken zit er flink naast.

Juist in dit frezen is WE Knife heer en meester. Bij WE Knife zie je dan ook op vrijwel ieder model uitgebreid freeswerk terug in de titanium grepen. Allemaal retestrak afgewerkt en met extreem goede ‘surface finishing’. Nergens freessporen en alle lijnen zijn zeer strak uitgevoerd.

De zes varianten van de Double Helix

WE Knife staat naast naast zijn kwaliteit ook nog om iets anders bekend: de varianties van een enkel model. Zo zijn er van de WE Knife 815 Double Helix zes verschillende varianten te verkrijgen. Drie kleuren handgrepen, gecombineerd met twee verschillende lemmetafwerkingen.

Conclusie

De WE Knife Double Helix 815 is een van de meest innovatieve zakmessen in de high-end-markt voor 2018. Een vingeroefening in vernuftig ontwerp, en uitvoering. Als WE Knife de komende jaren zo doorgaat hebben ze de toekomst. En wij als liefhebbers profiteren daarvan mee!