Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Expert Interview: Simen Stryckers over de Grailer 2

Achter ieder mes zit een verhaal. De Grailer 2, ontworpen door messenmaker Simen Stryckers, is hierop geen uitzondering. We spraken Simen over zijn passie voor messen en de totstandkoming van zijn eerste samenwerking met een messenmerk: de Grailer 2.

Wie ben je?

Ik ben Simen Stryckers. Een 24 jarige Belgische messenmaker. Ik woon al mijn hele leven in Antwerpen. Hier maak ik al acht jaar messen in een werkplaats die ik deel met Maarten, mijn tweelingbroer.

Wat voor studie of werk doe je?

Ik heb twee opleidingen gedaan. Eerst ontwerp- en productietechnologie, gevolgd door een master in de industriële wetenschappen: elektromechanica. Nu ik afgestudeerd ben werk ik als tekenaar en ontwerper bij een bedrijf dat industriële beveiligingsproducten maakt.

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met messen als hobby?

Ik heb van jongs af aan altijd een zakmes op zak gehad. Een Opinel om precies te zijn. Toen ik begon met messen maken ben ik me meer gaan verdiepen in het onderwerp. Via YouTube ben ik in aanraking gekomen met andere liefhebbers. Voordat ik het wist was ik helemaal in beslag genomen.

Waarom ben je messen gaan maken?

Ik ben van jongs af aan altijd al bezig geweest met het maken van dingen. Op een gegeven moment dacht ik: laat ik eens een mes maken. Dat trok me wel. Ik ben er meer gaan maken want ik wilde er goed in zijn. Eigenlijk wou ik geen mes kopen maar eentje maken naar mijn ideaalbeeld. Ik realiseerde me al snel dat het niet zo makkelijk was als ik destijds dacht. Juist dit hield me bezig.

Hoe ben je begonnen met het maken van messen?

Het eerste mes dat ik heb gemaakt was met behulp van een barbecue. Ik gebruikte de gloeiendhete kolen en een hamer om een mes uit een veil mee te smeden. Ik merkte al snel dat ik beter staal en betere machines nodig had. Door de jaren heen ben ik mijn machines gaan upgraden. Veel machines heb ik samen met mijn broer Maarten gemaakt. Zo ben ik tot de werkplaats gekomen die ik nu heb.

Wat voor positie neemt een mes in voor jou in je dagelijkse leven?

Een mes is voor mij een heel handig gebruiksvoorwerp dat je altijd op zak kunt hebben. Als het ook nog eens een mooi voorwerp is dat je graag draagt dan is dat mooi meegenomen. Ik gebruik mijn zakmessen dus ook echt en draag ze dagelijks. Voor als ik tijdens het eten iets moet snijden, voor papier, plakband, koord en nog veel meer. Ik ben altijd creatief bezig en een zakmes komt goed van pas.

Hoe beïnvloedt jouw achtergrond als werktuigbouwkundige het messen maken?

Ik denk veel na over hoe mijn messen in elkaar zitten en hoe de krachten verdeeld worden over de onderdelen. Welke delen slijten en waarom. Of het mes eenvoudig in en uit elkaar kan. Of het mes duurzaam is of niet. Ik heb tijdens mijn studie veel kennis over materialen opgedaan. Dit pas ik vervolgens weer toe wanneer ik materialen selecteer voor een mes.

Waar put je inspiratie uit?

Door mijn opleiding zie ik mijn messen als simpele machines. Ik probeer ze dan ook zo simpel mogelijk te maken. Geen onnodige onderdelen zodat er ook zo min mogelijk kapot kan gaan. Ik ben een groot fan van minimalistische designs en haal hier veel inspiratie uit.

Hoe begin je met het maken van een mes?

Het design ontstaat gewoon. Ik begin met een lijstje met resultaten uit een studie of een lijstje met eisen waaraan het zakmes moet voldoen. Daaruit komt de vorm van het zakmes. Ik schets eerst op papier puur vanuit mijn gedachten. Vaak zijn er meerdere schetsen nodig om tot een ontwerp te komen waar ik blij mee ben. Daarna scan ik die schets in en zet ik het op mijn computer. Op de computer maak ik een 3D-model met bewegende onderdelen zodat ik kan zien of alles werkt en klopt qua afwerkingen. Als alles eenmaal klopt kan ik beginnen met het maken van het mes.

Wat is je drijfveer?

Ik heb de wens om een zo goed mogelijk zakmes te maken. Een mes waar je trots op kunt zijn en dat je blij maakt om te dragen. Ieder mes dat ik maak moet beter zijn dan de vorige. Dit houdt me bezig en scherp. Ieder mes is een nieuwe uitdaging.

Waar hoop je een verschil mee te maken in de messenwereld?

Ik wil een verschil maken in de messenwereld door mijn messen echt nuttig maken. Geen gekke vormen of peperdure materialen om op te vallen. Dit zie je vaak bij handgemaakte messen. Gewoon een goed mes om te gebruiken. Geen onnodige poespas

Welke problemen kom je tegen?

Ik probeer ieder mes te maken zoals ik het in mijn hoofd heb. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Af en toe maak ook ik fouten. Een ander probleem dat ik tegenkom is dat ik niet veel zakmessen kan maken omdat ik het als een hobby doe. Ik werk niet fulltime aan mijn messen. Omdat ik er niet afhankelijk van ben qua inkomen kan ik wel kwaliteit boven kwantiteit kiezen. Dat is de positieve kant van het verhaal. Als eentje mislukt hou ik het mes zelf. Ik wil geen messen verkopen waar ik niet tevreden mee ben.

Wat vind je het mooiste aan het maken/ontwerpen van een mes?

Ik haal veel voldoening uit het maken en creëren. Maar ook het feit dat iemand mijn zakmes gaat dragen en gebruiken. Vooral als die klant er heel blij mee is en dat ik na een jaartje te horen krijg hoeveel het mes gebruikt is

Voor wie en welk gebruik heb je de Grailer 2 ontworpen? En hoe heb je dat bereikt?

De Grailer 2 is voor wie altijd een zakmes op zak wilt hebben. Voor alledaagse taken als eten en karton snijden. Een alleskunner. Ik heb de Grailer 2 zo ontworpen dat het mes in gesloten positie niet veel ruimte opneemt in je broekzak. Dit heb ik voor elkaar gekregen door het lemmet en de handgreep niet zo hoog te maken en geen duimgat te integreren in het lemmet. Dit heb ik op vorige messen wel veel gedaan waardoor ze vrij breed werden. De kleine flipper houdt het mes slank. Ook heeft dit ontwerp één standoff om het simpel en strak te houden. Toch moest het zakmes wel echt goed te gebruiken zijn. Vandaar het langere lemmet.

De Grailer 2 is niet alleen op functioneel gebied een alleskunner. Ook qua design is dit mes zeer veelzijdig. Zo is het mes prima casual te dragen met een spijkerbroek en een T-shirt. Door het lichte gewicht en slanke design is de Grailer 2 ook prima te combineren met een nette outfit.

Wat zijn de verschillen tussen de Findus en de Grailer 2?

De Grailer 2 is ontstaan uit mijn custom zakmes: de Findus V2. Het design is grotendeels hetzelfde. Er zijn enkel wat aanpassingen in de details. Zo heeft de flipper meer ribbels zodat je het mes makkelijker kunt openflippen en is de stopppin aangepast. Deze zit nu netjes geïntegreerd in het lemmet. Ook heeft de Grailer 2 een lockbar-insert en een insert in de carbonfiber greepschaal waar de lager op draait. Verder is er een andere staalsoort gebruikt, namelijk 20CV-staal. Beter dan die ik voor de Findes gebruik

Waarom ben je de samenwerking met Grailer aangegaan?

Een samenwerking met Grailer is voor mij de uitgelezen kans om mijn eigen ontwerp aan een groot publiek te tonen. Ik ben dan ook erg blij dat het Grailer-mes gemaakt is door WE Knife. Een merk waarvan ik weet dat de producten heel erg goed zijn en voldoen aan mijn hoge eisen. Want anders had het voor mij niet gehoeven. Kortom: het was een hele ervaring, maar het resultaat is iets om trots op te zijn.

Welke richting wil je op na de Grailer 2?

Na het Grailer-project ga ik gewoon door met het maken van messen. Ik heb nog altijd mijn passie voor messen maken en wil dat blijven doen. Ik wil blijven innoveren en mijn werk verbeteren. Ik heb een paar nieuwe ontwerpen klaarliggen die ik wil gaan maken en ik wil gaan experimenteren met backlocks. Die drijfveer van dat ieder nieuw mes beter moet zijn dan de vorige houdt me bezig.

Hoe gaat het Grailer project je hierbij helpen?

Deze samenwerking met Grailer helpt me hier zeker bij. Door het Grailer-project krijg ik meer naamsbekendheid en zullen meer mensen me leren kennen. Ook is het tof om te horen wat mensen van mijn design vinden. Dat ze de Grailer 2 gaan gebruiken en me wellicht nog feedback kunnen geven. Deze feedback neem ik mee in mijn volgende messen. Zo blijf ik mijn werk constant verbeteren.