Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Een keukenmes kopen? Een overzicht van de meest populaire series

Als je een keukenmes wilt kopen is het belangrijk dat je weet wat je nodig hebt en welk keukenmes het beste aan jouw wensen voldoet. Dit document helpt je met het maken van jouw keuze en begint met een handig overzicht van enkele series die wij verkopen.

Overzicht van onze series

Hier vind je een overzicht van enkele series die wij verkopen. Aangezien een serie uit wel 70 messen kan bestaan tonen wij hier alleen de 20cm koksmessen van de verschillende series.

Eden Classic Damast

Prijsindicatie€ 65,-
DikteDun
Hardheid (Rockwell)60

Bijzonderheden

Luxe koksmes van damast staal met een kern van gehard AUS-10 staal.


Eden Hammered Damast

Prijsindicatie€ 99,-
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

Bijzondere stijl. Goede afwerking en kwaliteit. Allround koksmes.


Eden Sugoi

Prijsindicatie€ 89,-
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

De olijfhouten handgreep geeft de serie een warm en stijlvol ontwerp.


WMF Spitzenklasse Plus

Prijsindicatie€ 87,95
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

Zeer degelijk door de hoge kwaliteit materialen en de uitstekende afwerking.


WMF Grand Class

Prijsindicatie€ 98,95
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

Klassiek design en duurzame materialen. Een koksmes waar je op kan vertrouwen.


WMF Grand Gourmet

Prijsindicatie€ 103,95
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

Geheel stalen constructie. Modern design.


Zwilling Pro

Prijsindicatie€ 81,95
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

De Zwilling Pro-messen hebben een typisch klassiek design, mede door de drie klinknagels in het handvat. Het gewicht en het formaat van deze Zwilling J.A. Henckels-messen maakt ze met name geschikt voor de liefhebber van een wat zwaarder keukenmes.


Zwilling Four Star

Prijsindicatie€ 75,-
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

Degelijk Duits mes.


Zwilling Professonal S

Prijsindicatie€ 99,-
DikteNormaal
Hardheid (Rockwell)56-58

Bijzonderheden

Zelfde als Four Star maar met klassiek, geklonken handvat.


Lion Sabatier Fuso

Prijsindicatie€ 75,-
DikteDun
Hardheid (Rockwell)60

Bijzonderheden

Design-mes van Lion Sabatier


Global G

Prijsindicatie€ 103,-
DikteDun
Hardheid (Rockwell)58

Bijzonderheden

Sinds 1984 een topper. Licht, dun en vlijmscherp. Pas op voor namaak!


Global GF

Prijsindicatie€ 159,-
DikteDun
Hardheid (Rockwell)58

Bijzonderheden

Gesmede serie van Global. Groter handvat en zwaarder lemmet.


Kai Shun Classic

Prijsindicatie€ 199,-
DikteDun
Hardheid (Rockwell)58

Bijzonderheden

Damast staal met kern van VG-MAX staal.


Dikte van een keukenmes

De snij-eigenschappen van een keukenmes worden voor een groot gedeelte bepaald door de dikte van het mes. Hoe dikker een keukenmes is hoe meer weerstand het opwekt bij het snijden. Dit wordt bepaald door de dikte van de snijkant (ook wel de vouw genoemd) en de vorm van het hele lemmet. Bij messen met een dikke rug (bovenkant van het mes) zal de dikte van de snijkant namelijk snel toenemen als het mes geslepen wordt.

Een dun mes is moeilijk te maken en vereist staal met een hoge weerstand tegen vervorming (=hardheid). De dunste messen zijn daarom relatief duur en zijn vaak gemaakt van niet-roestvast staal. Hierboven geven wij per serie messen de dikte aan. Deze loopt uiteen van zeer dun (vlijmscherp maar voorzichtig mee omgaan) tot normaal (allround mes, kan tegen enige mishandeling). De kwalificaties 'dik' en 'zeer dik' ontbreken aangezien wij die messen niet willen verkopen. Wel hebben we natuurlijk hakbijltjes maar dat is een andere categorie.

Gesmeed of niet gesmeed?

Van oudsher heerst er bij veel mensen de opvatting dat keukenmessen gesmeed moeten zijn. Dit is niet waar. Smeden was vroeger de manier om staal geschikt te maken voor het maken van messen. Tegenwoordig brengen de staalfabrikanten echter staal op de markt dat al de gewenste structuur en samenstelling heeft.

Een ander aspect is dat door bepaalde delen van een mes te smeden, een mes uit een stuk worden gemaakt. Andere fabrikanten lassen de keukenmessen daarentegen uit verschillende delen in elkaar. Dit hoeft, mits het goed gedaan wordt, geen mindere kwaliteit op te leveren.

Hardheid

De hardheid van een mes (weerstand tegen blijvende vervorming) is een indicatie voor de snelheid waarmee een mes bot wordt. De hardheid van keukenmessen wordt doorgaans uitgedrukt in Rockwell C (HRC). In het algemeen geldt: hoe hoger de hardheid, hoe langer het mes scherp blijft. Echter, het staal kan ook gevoeliger worden voor uitbrokkelen van de snijkant (het staal wordt brosser) en voor het ontstaan van roest.

Handvat

Bij de keuze van een keukenmes moet je goed letten op de constructie van het handvat. Wil je messen die je (tegen ons advies in!) veelvuldig in de vaatwasser gaat afwassen? Kies dan voor messen met een aangegoten kunststof handvat of aangelast handvat van roestvast staal. Messen met een geklonken hanvat zijn minder geschikt voor de vaatwasser. Hout en de vaatwasser zijn natuurlijk ook geen goede combinatie.

Weet je echter van jezelf dat je zorgvuldig met je messen omgaat, dan is een mooi houten handvat of een geklonken handvat geen enkel probleem.

Slijpen

Ieder mes moet af en toe geslepen worden. Messen die niet bot worden bestaan niet! Vanaf de eerste snee wordt een mes botter en om optimaal plezier van je keukenmes te hebben moet je het scherp houden. Wacht niet tot het daadwerkelijk bot is, want dan zul je onnodig veel materiaal moeten wegnemen om het mes weer scherp te krijgen.

Een mes scherp houden gaat eenvoudig op een slijpsteen. Tussendoor slijpbeurtjes zijn snel met een keramische slijpstaaf uit te voeren. Aanzetstalen verkopen wij wel voor wie er per se een wil, maar in alle gevallen zijn onze zeer fijne keramische slijpstaven beter.