Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is trancheren?

Trancheren is een snijtechniek waarbij je eten in plakken snijdt. Het trancheren wordt vooral aan tafel gedaan en je hebt hier een trancheerset, bestaande uit een vleesmes en trancheervork, bij nodig. Het in plakken snijden van vlees, vis, groenten, fruit en brood wordt trancheren genoemd. De gesneden plakken heten tranches.

Wanneer trancheer je?

Het trancheren doe je niet direct na het bereiden van het vlees. Laat het vlees altijd 5 tot 10 minuten rusten, zodat de vleessappen zich goed over het vlees kunnen verdelen. Op deze manier loopt er minder vocht uit bij het trancheren. Het laten rusten van het vlees doe je het beste in folie of in een oven van 70˚ Celcius.

Na het laten rusten leg je het vlees op een snijplank. Het kan zijn dat deze gaat schuiven tijdens het snijden. Leg een vochtige vaatdoek onder de plank, dan blijft deze goed liggen.

Hoe trancheer je vlees?

Het is belangrijk dat je voor het trancheren een scherp, niet gekarteld mes gebruikt. Je kunt dan de mooiste snede maken. Door het schuin snijden lijken de plakken groter. Het is belangrijk dat haaks op de draad gesneden wordt. Klinkt lastig, is het niet! Je kijkt gewoon hoe de draad loopt, en vervolgens snij je in de tegengestelde richting. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker mals blijft.

Gebruik altijd een mes dat goed scherp is. Hierdoor kan het mes zelf het werk doen en hoef je niet hard te drukken. Als je drukt verliest het vlees namelijk vocht. Om te zorgen dat je een goede grip houdt op het vlees, en niet in je vingers snijdt, gebruik je de klauwgreep.

Hoe trancheer je kip?

Het trancheren van kip gaat op een wat andere manier dan het trancheren van vlees. Voor het trancheren van kip gebruik je een scherp keukenmes en een vleesvork. Je legt de kip met de rug op de snijplank. Hierna snij je eerst de bout los. Dit doe je op het scharnierpunt van het kogelgewricht. Het volgende wat je afsnijdt zijn de vleugels, ook op het scharnierpunt. Tot slot snijd je de filet los. Hierbij snijd je strak langs de ruggengraat. Volg het been en de ribben met de punt van het mes. Als je dit ook aan de andere kant doet, heb je twee kipfilets.

Hoe trancheer je vis?

Bij vis zijn er twee verschillende mogelijkheden als het gaat om trancheren. Uiteraard kun je de vis in plakken snijden, maar je kunt ook over de lengte dunne plakken maken. Hiervoor is het belangrijk dat de vis is ontdaan van graten. Voor het trancheren over de lengte gebruik je een fileermes. Deze hou je zo plat mogelijk. Je begint ongeveer 20 centimeter van de rechterkant met snijden. Je snijdt op deze manier lange en dunne plakken.

Trancheren bij de barbecue

Ook bij het barbecueën kun je het trancheren gebruiken om het vlees mooi op te dienen. Bij het barbecueën is het belangrijk dat je de barbecue op een stabiele temperatuur houdt. Het vlees wordt dan mooi gaar. Na het rusten kun je het op tafel trancheren. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een vleesmes voor de BBQ.