Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Sabatier: merk of kwaliteitsnorm?

“Echte Sabatier-messen” voor een schijntje: we zien ze helaas her en der regelmatig voorbijkomen. En hoewel het wrang is, kunnen we niet zeggen dat dergelijke teksten onjuist zijn. Misleidend zijn ze echter wel. Sabatier is namelijk geen merknaam en zodoende kan iedere producent zichzelf dit predikaat toekennen. Het gevolg hiervan is dat de markt helaas overspoeld wordt met Sabatier-messen met een heel andere prijs-kwaliteitverhouding. Maar wat is dan een goede Sabatier?

De oorspronkelijke Sabatier-keukenmessen zijn te herkennen aan hun relatief dunne, lichtgewicht lemmet. Van oudsher worden ze gesmeed uit één stuk staal en middels drie klinknagels tussen de twee zijden van de handgreep geklonken. De hedendaagse ontwerpen hebben soms ook twee klinknagels of zelfs een volledig stalen handgreep, gesmeed uit hetzelfde staal als het lemmet.

De oorsprong van Sabatier

Zoals de naam al verraadt, stammen deze keukenmessen uit Frankrijk. Uit Thiers, om precies te zijn. In dit kleine stadje in Auvergne-Rhône-Alpes worden al sinds de Middeleeuwen messen vervaardigd. Tegenwoordig vindt ruim 80 procent van de Franse keukenmessenproductie plaats in Thiers, waaronder ook de meeste authentieke Laguiole-messen. De plaats wordt daarom ook wel gezien als de messenhoofdstad van Frankrijk, vergelijkbaar met wat Solingen betekent voor Duitsland.

In Thiers begon aan het begin van de 19de eeuw ook de productie van de Sabatier-messen. Destijds waren er nog geen wetten van kracht die merknamen bescherming boden. Vandaar dat er enige onduidelijkheid is over wie nu precies de eerste Sabatiers maakte. Het is tevens de reden dat tegenwoordig nog steeds iedereen het begrip Sabatier mag hanteren. Wel is bekend dat er twee families waren - beide Sabatier genaamd - die als grondleggers beschouwd mogen worden. Eén van hen bestaat tot op de dag van vandaag als het merk Sabatier Perrier. Het bedrijf van de andere Sabatier-familie is inmiddels overgenomen door een groot Canadees kookimperium.

Naamgeving Sabatier-merken

De kwalitatief hoogstaande Sabatier-messen worden nog steeds in Thiers vervaardigd. Enkele bekende kwaliteitsmerken hebben de handen ineengeslagen en zijn erin geslaagd ervoor te zorgen dat het produceren onder uitsluitend de naam “Sabatier” verboden is. Er dient tenminste één woord toegevoegd te worden, zodat fabrikanten van elkaar onderscheiden kunnen worden. Zo bestaat er bijvoorbeeld Lion Sabatier, één van de bekendste Sabatier-makers en verkrijgbaar bij Knivesandtools. Verder zijn er enkele andere merken die nog steeds het oorspronkelijke productieproces hanteren en messen van zeer goede kwaliteit maken. Dit levert messen op waarvan je je leven lang plezier zult hebben. Niet gek dat daar een bepaald prijskaartje aanhangt, natuurlijk.

Goedkoop is duurkoop

Kom je dus een Sabatier-koksmes tegen voor een tientje of zelfs een complete messenset voor niet veel meer dan dat bedrag? Dan kunnen ze er nog zo mooi en “echt” uitzien, je kunt er echter van uitgaan dat ze geen lang leven beschoren zullen zijn. Ze worden namelijk veelal gemaakt van inferieur staal. Een kwaliteitsmerk als Lion Sabatier daarentegen maakt bijvoorbeeld gebruik van hoogwaardige, roestvaste staalsoorten als ijsgehard X50CrMoV15 en het Zweedse Sandvik 14C28N.

Daarbij wordt een traditioneel Sabatiermes volledig gesmeed, wat wil zeggen dat lemmet, bolster en tang uit één stuk staal gesmeed zijn. De vormgeving en het slijpen gebeurt vervolgens met de hand, door een lokale slijpspecialist. Deze specialist wordt hiervoor zeer precies opgeleid. Dit kan niet gezegd worden van de werknemers die goedkope “Sabatiers” moeten vervaardigen onder slechte omstandigheden.

De productie van de matige Sabatier-varianten gebeurt namelijk op grote schaal in de bekende Aziatische lagelonenlanden, maar ook ‘gewoon’ in Frankrijk. Laat je dus niet in de maling nemen door een label als “made in France” of “vrai Sabatier”. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit doorgaans ook het geval. Een goede Sabatier is nu eenmaal kostbaar en kan eenvoudigweg niet voor een luttel bedrag geproduceerd worden.

Ben je op zoek naar een Sabatier van topkwaliteit, waarvan je jaren kunt genieten? Bekijk dan ons assortiment van Lion Sabatier.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland