Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Nu besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2023
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Grove slijpstenen

Grove en extra grove slijpstenen zijn een belangrijk onderdeel van het slijpproces. Veel mensen beginnen bij het slijpen vaak met een te fijne slijpsteen. En ja, dit gebeurd sneller dan je denkt. Door het gebruik van te fijne stenen duurt het erg lang om het mes weer scherp te krijgen. Niet erg efficiënt. Ook verliest de snede zijn juiste vorm door het langdurige slijpen. Om dit tegen te gaan begin je eerst met een grove slijpsteen. Zo breng je het mes snel en gemakkelijk weer in de correcte vorm. Hierna stap je over naar fijnere stenen om het mes vlijmscherp te krijgen, zonder de vorm aan te passen. Wanneer je precies een grove slijpsteen nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van het gebruik van messen en natuurlijk ook van de kwaliteit van je messen. Een lemmet van een hardere staalsoort zal langer scherp blijven dan een lemmet gemaakt van een minder harde staalsoort.

Veelvoorkomende problemen

Veelvoorkomende problemen die gemakkelijk op te losse zijn door het gebruik van grove slijpstenen. Doordat fijne slijpstenen minder materiaal van het lemmet afhalen duurt het erg lang om en te bot mes te slijpen, doordat je op deze manier veel vaker het mes over de fijne steen moet halen kunnen er verschillende problemen ontstaan. Het slijpen van messen die eigenlijk al net iets te bot zijn voor fijne slijpstenen heeft de volgende problemen tot gevolg:

  1. De snijkant is te dik om goed mee te snijden
  2. De hoek waaronder het mes is geslepen is te groot om goed te snijden
  3. De slijpvlakken van beide zijden van het lemmet komen niet samen, waardoor het mes bot blijft

De mate waarin je mes bot is, bepaalt met welke slijpsteen je dient te beginnen te slijpen. Bovengenoemde problemen kunnen opgelost worden met behulp van een grove slijpsteen:

  • Begin met een grove slijpsteen om voldoende materiaal weg te slijpen zodat het mes dunner wordt.
  • Gebruik de goede hoek tijdens het slijpen van het mes.
  • Gebruik een grove slijpsteen om de vorm van de vouw te herstellen en rond het proces af met een fijnere slijpsteen.
  • Grove slijpstenen slijpen meer materiaal weg, en zullen dan ook sneller resultaat leveren.

Wat is de goede hoek om een mes te slijpen?

Ieder mes heeft zijn eigen dikte. Een gemiddeld koksmes is vaak rond de 4 centimeter hoog, een schilmesje ongeveer 1 centimeter. Het bepalen van de juiste slijphoek kan lastig zijn. Deze afbeelding geeft weer hoe je de goede hoek bepaalt waarin een mes geslepen zou moeten worden:

Welke grove steen heb ik nodig?

We hebben veel verschillende slijpstenen en combi-slijpstenen in ons assortiment. Deze slijpstenen worden vooral gebruikt om diepere oneffenheden in het lemmet weg te werken. Onder onze grove slijpstenen zijn dan ook meerdere keuzes te maken; niet alle grove slijpstenen zijn hetzelfde.

We hebben grove diamantslijpstenen van DMT zoals deze DMT DiaSharp Benchstone Coarse. Diamantslijpstenen zijn altijd een goede keus omdat ze door de harde diamantdeeltjes erg snel materiaal afnemen.

Daarnaast hebben we ook 'standaard' slijpstenen waarmee je prima een botte of beschadigde snede kan herstellen. Andere populaire opties onder de grove slijpstenen zijn onder meer de Skerper Professional-steen met korrel 220 en de Shapton Pro Stone korrel 120, waarmee je met gemak je botte messen slijpt en uitdunt. In weinig tijd levert het gebruik van deze stenen al veel resultaat op.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillen zijn tussen de steensoorten van de verschillende fabrikanten. Een keramische slijpsteen met korrelgrootte 220 slijpt bijvoorbeeld echt anders dan een steen van zachter materiaal, in dezelfde korrelgrootte. Zo zijn er bijvoorbeeld belangrijke verschillen tussen de twee bekende Japanse merken Naniwa en Shapton.

Als je niet zeker weet welke steen voor jouw mes(sen) geschikt is dan geven we je uiteraard met plezier persoonlijk advies.

Vragen?

Zijn bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk? Aarzel niet en mail of bel ons. Of neem contact met ons op via Facebook en Twitter. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen.