Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Informatie

Grove slijpstenen

Grove slijpstenen (korrelgrootte 46, 100, 220, 320) worden gebruikt om de vorm van een koks- of zakmes te herstellen. Men gebruikt grove slijpstenen dan ook voor botte messen die geruime tijd niet geslepen zijn, en voorkomt hiermee dat men lang bezig is met het slijpen van een mes waarbij minimaal resultaat wordt geboekt. De slijpfrequentie is afhankelijk van het gebruik van messen en natuurlijk ook van de kwaliteit van je messen. Een lemmet van een hardere staalsoort zal langer scherp blijven dan een lemmet gemaakt van een minder harde staalsoort.

Veelvoorkomende problemen

Veel mensen vergeten hoe belangrijk het gebruik van de grove slijpsteen is en slijpen hun messen met een te fijne slijpsteen terwijl hun messen hiervoor eigenlijk al te bot zijn. Dit heeft een aantal veelvoorkomende fouten tot gevolg:

  1. De snijkant is te dik om goed mee te snijden
  2. De hoek waaronder het mes is geslepen is te groot om goed te snijden
  3. De slijpvlakken van beide zijden van het lemmet komen niet samen, waardoor het mes bot blijft

De mate waarin je mes bot is, bepaalt met welke slijpsteen je dient te beginnen te slijpen. Bovengenoemde problemen kunnen opgelost worden met behulp van een grove slijpsteen:

  • Begin met een grove slijpsteen om voldoende materiaal weg te slijpen zodat het mes dunner wordt.
  • Gebruik de goede hoek tijdens het slijpen van het mes.
  • Gebruik een grove slijpsteen om de vorm van de vouw te herstellen en rond het proces af met een fijnere slijpsteen.
  • Grove slijpstenen slijpen meer materiaal weg, en zullen dan ook sneller resultaat leveren.

Wat is de goede hoek om een mes te slijpen?

Ieder mes heeft zijn eigen dikte. Een gemiddeld koksmes is vaak rond de 4 centimeter hoog, een schilmesje ongeveer 1 centimeter. Het bepalen van de juiste slijphoek kan lastig zijn. Deze afbeelding geeft weer hoe je de goede hoek bepaalt waarin een mes geslepen zou moeten worden:

Vragen?

Zijn bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk? Aarzel niet en mail of bel ons. Of neem contact met ons op via Facebook en Twitter. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen.


Lees meer