Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

ESEE PR4 Expert Review door Padraig Croke

De ESEE PR4 is een interessant bushcraftmes, ontworpen door Patrick Rollins, geïnspireerd door het geweldige Kephart-model. Wij vroegen bushcraftexpert Padraig Croke van de Trial by Fire-podcast om dit bushcraftmes voor ons te reviewen. Lees hier wat hij te zeggen heeft over dit mes en zijn historie:

Een moderne ESEE klassieker

ESEE Knives staat bekend om het produceren van enorm betrouwbaar gereedschap. Qua uiterlijk zijn ze even herkenbaar als stevig, met hun kenmerkende micarta handgrepen en gepoedercoate lemmeten.

Hun messen zijn echt goed getest; van het kleinste nekmes in de Izula-serie, tot het Junglas-mes waarmee je je een pad door de jungle baant. Ze worden gebruikt en geliefd door soldaten en outdoormensen. 

Camp-Lore Series

Een paar jaar terug lanceerde ESEE een nieuwe serie messen: de Camp-Lore series.

Men kan zeggen dat de meeste ESEE-messen op dat punt meer *one-tool-*survivalmessen waren, in plaats van allround outdoormessen.

De Camp Lore-serie was daarom een kans voor ESEE om een breder publiek aan te spreken met degelijke en solide messen zoals je die van ESEE gewend bent, maar dan gericht op meer traditionele, basic bushcraftmessen. Alle Camp Lore-messen zijn simpele, traditionele vaste messen die jarenlang in het veld zijn getest.

De ESEE PR4 overbrugt een gat in de markt op een manier zoals alleen ESEE dat kan. Een no-nonsense stuk gereedschap, gemaakt om te werken!

Ik zie het als een enorm sterk punt van de mannen bij ESEE dat ze zo'n behoefte in de markt signaleren en daarop inspelen met een serie messen die perfect aansluit op hun behoeften. Perfect geschikt voor die bushcrafttaken, zonder in de leveren op de typische look & feel van ESEE-messen. Een prachtige balans tussen een moderne uitstraling en materialen, gecombineerd met de praktische functionaliteit van een klassiek outdoormes. De ESEE PR4 overbrugt een gat in de markt op een manier zoals alleen ESEE dat kan. Een no-nonsense stuk gereedschap, gemaakt om te werken!

Horace Kephart inspiratie

De man wiens naam op het mes prijkt is die van Patrick Rollins (PR), instructeur bij de Randalls Adventure and Training-school. Dit mes is het resultaat van zijn uitvoerige ontwerpen en maandenlange testen van de eerste prototypes tijdens survivallessen, off-trail backpaging, hiken en kamperen. Als het gaat om het gebruik in de wildernis is vaak een simpel mes de beste optie. En Patrick heeft voor dit mes inspiratie geput uit het klassieke Horace Kephart Sheath Knife.

Horace Kephart staat in de geschiedenisboeken als een legende op het gebied van het buitenleven. Hij wordt door sommigen gezien als de grootvader van het moderne bushcraft. Geboren in 1862 heft Kephart het grootste deel van zijn leven geleid in de bergen van North Carolina in Hazel Creek, tegenwoordig deel van het Great Smokey Mountains National Park.

Hij beschreef zijn ervaringen in een serie artikelen voor het tijdschrift Field and Stream. Deze artikelen werden verzameld in zijn eerste boek Camping and Woodcraft, gepubliceerd in 1906. Hoewel dit boek vooral een handleiding voor het buiten leven was, mixte hij hier en daar zijn filosofie en gedachten over wat het betekent om een buitenmens te zijn in het boek. Tot de dag van vandaag zijn dat boek en zijn andere geschriften een bron van inspiratie voor mensen zoals ik.

Wanneer je goed kijkt naar het originele Kephart-mes, geproduceerd door Colclesser Brothers uit Eldorado, Pennsylvania, zie je de inspiratie voor de PR4. ESEE was echter niet de eerste om een nieuwe versie van dit mes uit te brengen, en ze zullen ongetwijfeld de laatsten niet zijn. PKS, Condor en KA-BAR hebben allemaal versies in hun eigen stijl uitgebracht.

De PR4 is anders dan die anderen. In plaats van proberen het origineel na te maken heeft ESEE besloten om het net anders te doen door wat van hun eigen persoonlijkheid in het mes te stoppen. Hierdoor is dit een prachtige moderne versie van het origineel.

Hoe voelt hij aan?

Persoonlijk geef ik altijd de voorkeur aan een wat korter mes, met een comfortabele en gebalanceerde snede rond de 4 inch (10 cm), dus de ESEE PR4 is perfect voor mij voor alle bushcraft- en kampeertaken. Kephart's eigen mes was een 5 inch variant (12,5 cm), al werd dat mes ook in 4 inch gemaakt.

Met een totale lengte van 8,9 Inch (22,5 cm) en de handgreep die ietsjes langer is dan het lemmet, is de ESEE PR4 voor de meeste handen extreem comfortabel. De totale dikte is misschien voor sommige mensen die een dikke mes perfereren wat te mager. Zeker vergelijken met een Mora-achtige handgreep of een rechte greep. Voor mij is dit niet het geval en ik vind de PR4 erg comfortabel, zelfs wanneer ik handschoenen aan heb tegen de kou.

Het lemmet

Het lemmet zelf is een no-nonsense stuk recht 1095-koolstoftaal. Net wat dunner dan je misschien van een ESEE-mes verwacht. Met 3,1 mm lemmetdikte is hij ietsjes dunner dan een Mora Companion Heavy Duty bijvoorbeeld. Juist deze afslanking maakt dit mes voor mij zo fijn in het gebruik en ik heb niets meer gewild dan er al aan het lemmet zit.

Interessant genoeg is dit lemmet vlak uitgeslepen met een secundaire V-snede van 20 graden. Een lemmetprofiel dat erg bekend is voor iedereen die al een ESEE gebruikt. Dit is waar de PR4 verschilt met de originele Kephart aangezien die een convexe snede heeft. Ik sprak hierover met ontwerper Rollins en hij gaf aan dat dit veel zinniger is voor de grotere productie om een vlakslijping te kiezen.

Zoals met de meeste vlakslijpingen wil het lemmet wat meer 'ingraven' tijdens het feathersticken. Absoluut geen mankement aan het mes, het is alleen een aandachtspunt voor bushcraftliefhebbers die een scandi-snede gewend zijn. Maar met wat oefening snijdt deze flat grind uitstekend.

De rug van het lemmet

De rug is op 90 graden geslepen. Perfect voor het schrapen van fatwood en tondel, of het schrapen van berkenbast. Ook produceert hij zo een flinke vonkenregen met een firesteel.

De rug is niet zó scherp dat het pijn doet aan je duim wanneer je er kracht op zet, zoals bij sommige andere messen. Hij is perfect voor het boren van een gat in een vuurboog-plateau.

De handgreep

De greepschalen zijn gemaakt van geschulpt micarta. Ze zijn zo vormgegeven naar aanleiding van een prototype dat is gebouw door James Gibson van de Knob Creek Forge. Mensen die bekend zijn met het werk van Gibson herkennen deze stijl; het is bijna een soort handtekening. Toen de PR4 in productie werd genomen heeft James toestemming gegeven om deze stijl door te voeren in het uiteindelijke productiemes. Een goede zet voor de ergonomie, want ik merkte dat mijn vingers gemakkelijk hun plekje op de greep vinden in die uitsparingen. Zoals eerder vermeld zijn de greepschalen wel vrij dun vergeleken met andere messen. Oorspronkelijk waren ze wat dikker ontworpen door Patrick, maar het prototype kreeg toevallig wat dunnere greepschalen en hij bleek dat erg fijn te vinden, dus is dat zo gebleven.

Overigens zijn er elders ook greepschalen van G10 verkrijgbaar die wel wat dikker zijn, al kunnen die ervoor zorgen dat hij niet meer lekker in de schede past.

Schede

De standaard schede die bij de PR4 geleverd wordt is gemaakt van dik leder. Simpel qua constructie, goed gebouwd en met een goede pasvorm. Hij heeft geen dangler-systeem, maar een simpele lederen riemlus die direct aan je riem zit.

Dit draagt naar mijn mening bij aan de compacte stevigheid van het mes, en hierdoor zit hij hoog aan je riem zonder te veel rond te zwaaien wanneer je loopt.

De keuze voor een lederen schede zorgt meteen voor de klassieke look & feel. Alleen kan het soms voor koolstofstalen messen soms niet de beste optie zijn. Met name mensen die deze messen in natte omstandigheden gebruiken zullen merken dat een lederen schede wanneer hij eenmaal nat is vrij waardeloos is. Eenmaal nat krijg je hem namelijk niet snel droog en zul je merken dat het lemmet snel roest.

Armatus Carry maakt een kydex schede voor de PR4, wat sommige mensen zal aanspreken voor hun manier van dragen, omdat het sneller droogt en veelzijdiger is qua draagopties.

Conclusie

Ik had met mezelf afgesproken toen ik dit mes twee maanden geleden kocht dat ik hem als mijn enige mes zou gebruiken, de komende zes maanden. Zo kan ik het mes de tijd geven om zijn weg naar mijn bepakking te vinden. Tot dusver is dat de makkelijkste belofte ooit en heeft het mes me nog niet teleurgesteld. De ESEE PR4 is een genot om te gebruiken, en hij verleidt je tot meer gebruik. Ik hou ervan! Er zit niks aan dit mes wat er niet aan moet zitten.... Dat is iets wat iemand ook ooit zei over het originele Kephart-mes.

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!