Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fox FX140 Kato Exclusive | Review door Padraig Croke

Een werkpaard voor jouw basecamp

De Fox FX-140XL is een groot vaststaand mes dat zijn XL-titel zeker eer aan doet. Maar waar past een mes van dit formaat in je avonturen, nu er ook zeer capabele riemmessen te vinden zijn die makkelijker te dragen en te gebruiken zijn? Afgezien van het voor de hand liggende 'survival' label dat veel messen van dit formaat krijgen, wilde ik dit mes testen om te zien waar het toe in staat is en waar het mes meest geschikt voor zou zijn. Ik begon dit mes te zien als meer dan alleen een mes voor jezelf, en meer als een gereedschap dat geschikt zou zijn voor een groter basecamp.

Inhoud

Het mes voor jouw kampeeravonturen

Ze zeggen dat je je mes nooit door iemand anders moet laten gebruiken. Je survivalmes is je beste vriend in de buitenlucht en gaat mee op elk avontuur in de natuur! De FX-140 is niet perse het mes dat ik persoonlijk aan mijn riem zou willen dragen, hoewel het natuurlijk heel goed mogelijk is, en voor deze review heb ik het uitgeprobeerd. Tijdens het testen kwam ik op een idee: het is logisch dat wanneer drie of meer mensen van plan zijn om samen te kamperen, het zinvol is om van tevoren te bespreken wie wat meeneemt. Meestal zijn één bijl en één grote zaag genoeg voor een basiskamp, naast andere kampeeruitrusting zoals waterkokers, gietijzeren kookgerei, een kampeerzeil... Dus waarom niet ook een mes voor je basecamp? Misschien is er een voor de hand liggend antwoord op de vraag waarom niet, en als dat er is dan hoor ik dat graag.

In mijn ogen is dit echt een basecamp mes. Net als de Lionsteel T6, die ik afgelopen zomer heb besproken, vind ik dat de FX-140 het type mes moet zijn dat niet op de heup van de eigenaar wordt gedragen. Een mes als de FX-140XL zou door iedereen in het kamp gebruikt moeten kunnen worden. Een stuk gereedschap voor iedereen: het past in de handen van de meeste mensen en kan prima de nodige taken uitvoeren. Alleen al het gewicht en de grootte is dit mes eigenlijk net te veel van het goede voor één persoon om het te verantwoorden om mee door het bos te lopen (althans; naar mijn mening). Daar is je B40 voor. Hoe dan ook! Als je op een camping geen bijl bij de hand hebt (en dat zou eigenlijk wel moeten), dan kan een groot en capabel mes de bijl in bepaalde situaties vervangen, en het kan ook meer subtielere taken uitvoeren die moeilijk zijn voor de minder ervaren bijlgebruiker.

De FX-140 is een geweldige keuze als basecamp mes. De eigenschappen van het staal maken het perfect voor intensief gebruik en de stevige micarta greepschalen voelen goed in bijna elke hand, zelfs met handschoenen aan. Ik kijk ernaar uit om de FX te testen in het Finse winterseizoen, dat al is aangebroken voordat ik "jumalauta" kon zeggen! Ik verwacht dat het mes goed zal presteren, dus stop ik het in mijn pulka (slee). Klaar om gebruikt te worden zodra ik in het kamp aankom.

Italiaanse kwaliteit

Fox knives maakt deel uit van de groep van uitzonderlijke messenbedrijven uit Italië die serieuze golven maken in de outdoor messenwereld. Naast Lionsteel en Viper geeft Fox veel grotere messenfabrikanten het nakijken en ik durf zelfs te zeggen dat ze op het gebied van grote survivalmessen de kwaliteit overtreffen die 10+ jaar geleden alleen uit de VS kwam...

Ikzelf heb echt genoten van de producten die uit Italië komen. Een van de belangrijkste factoren hierin is de standaard van kwaliteitscontrole en afwerking op elk product dat ik in handen heb gehad; de FX-140 is geen uitzondering. Voor € 238,50 krijg je heel veel mes voor je geld, en daarbij is het ook uitzonderlijk capabel en comfortabel in gebruik.

Hoewel dit mes in Italië is gemaakt, is de ontwerper van de FX-140 een Duitse messenmaker. Markus Reichart ontwerpt al sinds 2007 op professionele wijze messen, maar zijn liefde voor gereedschappen met scherpe randen stamt uit zijn kindertijd toen hij zijn grootvader aan het werk zag, een smid van beroep. Dit is waarschijnlijk waar zijn visie over wat een mes moet zijn vandaan komt.

"Het belangrijkste voor mij is dat een mes een stuk gereedschap is en dat het de hele dag moet kunnen werken zonder bot te worden of je handen moe te maken... Alles moet glad zijn: een strakke look en functioneel, zonder scherpe randen".

Niolox Staal

Niolox wordt bijna uitsluitend geproduceerd voor survival- en bushcraftmessen en is een hoogwaardig staal met uitzonderlijke eigenschappen. Ik ben over het algemeen niet iemand die zich teveel focust op de cijfers als het gaat om outdoorgereedschap, en daarbij is er al een duizelingwekkend aantal staalsoorten op de markt. Ik geef er de voorkeur aan om een mes op natuurlijke wijze te testen, d.w.z. door het simpelweg te gebruiken. Maar dit mes is het eerste dat ik bezit dat gemaakt is van Niolox staal. Dus natuurlijk moest ik wat onderzoek doen.

Deze in Duitsland geproduceerde legering van hoge kwaliteit is zeer fijnkorrelig, wat helpt bij scherptebehoud en het zelf slijpen. De indrukwekkende corrosiebestendigheid maakt het een ideale keuze voor een outdoormes. Qua prestaties wordt Niolox vaak vergeleken met D2 staal, maar met iets minder koolstof en iets meer chroom zou Niolox in theorie beter moeten presteren dan D2 op het gebied van scherptebehoud en corrosiebestendigheid.

Voor mij zijn scherptebehoud en corrosiebestendigheid twee van de belangrijkste eigenschappen van een mes dat je van plan bent langdurig en intensief buiten te gebruiken, vooral wanneer je waarschijnlijk niet snel bij je gereedschapskit in de buurt bent. Niolox heeft ook een vrij hoog niobiumgehalte (daarom heet het waarschijnlijk Niolox), wat essentieel is voor een goede slijtvastheid.

Het mes in gebruik

Zoals ik al zei, ben ik zelf nooit zo druk met de technische specificaties, hoewel ik toegeef dat ze een waardevol inzicht geven in de prestaties en duurzaamheid van een mes. Desondanks garanderen die nummers niet dat een mes comfortabel in de hand zal liggen. De vraag is dus: hoe comfortabel is dit mes in gebruik? Omdat ik zeker niet onbekend ben met grotere messen zoals deze, ben ik bepaalde beperkingen gaan verwachten van de enorme omvang en dikte van het gereedschap in mijn hand, en eerlijk gezegd is dit mes daar geen uitzondering op. Dit mes is niet bedoeld om een paar eetstokjes mee uit te snijden voor bij het avondeten. Maar dat is ook niet waar je dit mes voor koopt. Met een dikte van 5 millimeter en een snede van meer dan 18 centimeter lang heeft het lemmet zelf een aanzienlijk gewicht, waardoor het mes lichtelijk topzwaar is en aanvoelt alsof er bijna te veel lemmet is, als dat al bestaat. Deze hoeveelheid staal die je tot je beschikking hebt, zorgt voor een uitzonderlijk stuk gereedschap voor ruwe klussen in de buurt van het kamp, en de elegante zwaai naar de snijkant helpt daarbij, terwijl je ook een verrassend fijne punt hebt om mee te werken. Wees gerust, dit ding gaat niet worstelen met klusjes.

Maar wat het mist aan finesse, maakt het goed in comfort. Een mes dat perfect past bij je handgrootte en manier van vasthouden zorgt voor precieze controle en minimaliseert vermoeidheid tijdens intensief gebruik. De prachtige micarta schalen zijn glad en perfect gevormd. De manier waarop de handgreep in de hand ligt zorgt ervoor dat het mes iets compacter aanvoelt dan het daadwerkelijk is, waardoor het langere lemmet makkelijker te manoeuvreren is (hoewel het nog steeds niet kan doorgaan voor een houtsnijmes). Ergonomisch gezien zou ik hem ergens tussen een ESEE 6 en een BK2 plaatsen, waarbij de eerstgenoemde qua totale lengte en gewichtsverdeling dichter in de buurt komt, hoewel dit mes wat minder lomp voelt dan de ESEE. De FX-140 bestaat uit subtiele rondingen en lijnen, waardoor hij elegant aanvoelt, als je zo'n woord mag gebruiken voor een mes van deze afmetingen.

Met zo'n hoeveelheid aan staal tot mijn beschikking dacht ik bij het gebruik van dit mes: als het geen houtsnijmes is, dan maar een hakker. Daarom ging ik op zoek naar de dikste boomstam waar ik dit mes realistisch doorheen kon slaan. Een berkenstam van ongeveer 20 cm moest voldoende zijn! En ja hoor, de FX-140 ging ermee aan de slag, tot aan de punt van het blad sloeg ik er keer op keer mee. Ik ga niet zachtjes doen met dit mes, dacht ik bij mezelf. Het is een outdoormes, geen erfstuk. Het duurde niet lang voordat de boomstam het opgaf. Niet lang daarna veranderden grote brokken in kleine stokken, waardoor ik een stevig stuk brandhout had dat genoeg zou zijn om op te koken of een pot koffie mee te maken. De FX-140 kwam goed uit de verf, en de snede was nog net zo scherp als toen ik hem uit de doos haalde.

Afgezien van het bewerken van hout, zijn er ook iets subtielere en genuanceerdere bewegingen en posities nodig voor een outdoormes, wil het echt bruikbaar zijn. Toegegeven, dit is niet precies waar de FX-140 uitblinkt. Als het aankomt op mijn gebruikelijke posities voor het hanteren van messen, zoals een “chest lever” of “pull stroke” was de FX slechts okay, niet geweldig. Vooral bij de “chest lever” voelde het wat onwennig aan, zoals je op de foto's kunt zien. De “pull stroke” werkte beter, omdat de grootte van het lemmet je iets geeft om met je hand vast te grijpen. En mijn favoriete methode om feathersticks te maken, de “knee brace”, was echt comfortabel met dit mes. Het mes rustte comfortabel tegen mijn knie met nog genoeg snede om mee te werken.

Kwaliteit van de schede

Een van de kleinere bezwaren die ik heb tegen de FX-140 is het ontwerp van de schede. Voor mij voelt het een beetje goedkoop en plastic-achtig aan, zeker in vergelijking met sommige andere schedes op de markt die uit Italië komen, in het bijzonder die van LionSteel, die naar mijn mening veel moeite doen om een schede te maken die hun uitstekende messen waardig is. Voor deze prijsklasse had ik persoonlijk een wat meer premium aanvoelende schede verwacht. Bovendien zit het bandje dat het mes op zijn plaats houdt in de weg bij het pakken van het mes en het terugplaatsen, en ik merkte dat dit bandje al na een paar weken begon te rafelen omdat de snede er bij elk gebruik een beetje in sneed. Een bandje die iets hoger op de schede zit, over de handgreep heen, zou waarschijnlijk een betere oplossing zijn geweest. Of nog beter, misschien was een kydex schede wel meer geschikt geweest voor dit mes.

Zoals ik al eerder zei, zou ik dit mes over het algemeen niet op mijn heup dragen en zou ik het liever op een makkelijk bereikbare plaats in het kamp hebben. De schede heeft een handig gat aan de onderkant waar een stuk paracord doorheen kan, zodat je het mes gemakkelijk aan een boom kunt hangen. Ik vond dit een leuk detail en het leent zich goed voor deze manier van gebruiken. Het dragen van dit mes aan je zijde voelt onhandig door de lengte van het lemmet. Als ik het mes mijn rechterkant draag, moet ik mezelf aardig uitrekken om het mes uit de schede te kunnen pakken. Wil je het mes toch op deze manier dragen, dan zou ik je aanraden om het aan je linkerzijde te dragen, zodat je hem kruislings uit de schede kunt trekken, wat veel natuurlijker aanvoelt.

Een werkpaard

Praktisch gezien betekent dit alles dat de FX-140 een basisonderdeel kan worden voor langere outdoor-trips. Neem het mes overal mee naartoe of leg het op een veilige plaats bij je kampeerplek, bijvoorbeeld op tafel of hangend aan een boom. Als je hem nodig hebt, kan hij allerlei taken in het kamp uitvoeren, van het verzamelen van aanmaakhout voor je vuurtje, het doorsnijden van touw bij het opzetten en afbreken van het kamp, het weghakken van kleine takken en bomen... misschien zelfs het bereiden van ingrediënten voor een gezellig groepsdiner. Ga je van het kamp naar het volgende eiland? Pak je outdoormes en gooi het in je rugzak of kano, klaar om de klusjes van de volgende dag mee op te knappen. Naar mijn mening is het lemmet een beetje te lang voor alles waar ik het voor zou willen gebruiken, maar dankzij factoren zoals de extreem comfortabele handgreep en de vorm van het lemmet zorgen ervoor dat dit mes een stuk gereedschap is met een goede balans en bruikbaarheid. De Fox FX-140 is een echt werkpaard.

Voordelen

  • Het mes ligt heel comfortabel in de hand en is geschikt voor grotere en kleinere handen.

  • Geweldige keuze qua staalsoort, zeer geschikt voor langere tochten omdat onderhoud wel even kan wachten

  • De vormgeving en afwerking zijn uitzonderlijk goed.

  • Zeer geschikt om ook grotere houtbrokken mee kleiner te maken.

Nadelen

  • De lengte voelt een wat overbodig aan, het zorgt ervoor dat het mes vrij top-heavy is en het maakt het een beetje moeilijk om het mes uit de schede te trekken wanneer je het aan je rechterkant draagt

  • De leren schede voelt wat goedkoop aan, en het design is zo ontworpen dat je de schede kan beschadigen wanneer je het mes erin steekt.

  • De rug van het mes is geschikt om vonkjes mee te maken met een firesteel, hoewel het niet supermakkelijk gaat.

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.