Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fällkniven Taiga Forester review door Padraig Croke

Wie mijn reviews bij Knivesandtools volgt kan zich wellicht mijn uitgebreide review uit 2019 van de S1X-serie herinneren uit Fällkniven’s (toen) nieuwe X-serie. Na uitgebreid testen en een hoop misbruik tijdens een aantal survivalcursussen en ander zwaar gebruik, kwam ik tot de conclusie dat de S1X waarschijnlijk een van de beste survivalmessen is die ik ooit heb gebruikt. We spoelen even door naar 2020 en Fällkniven komt ineens uit met de Taiga Hunter en Taiga Forester. Fällkniven had dus nog wat streken achter de hand. Ik was zo onder de indruk van de S1X in 2019… Hebben ze het nu weer geflikt?

Vorige Fällkniven ervaring

Voor de vorm: de materialen en specificaties van de TF1 zijn helemaal high-end. Maar dat spreekt voor zich. Het lemmet is 12 cm lang en gemaakt van een kobalt-legering (CoS), met de hand convex geslepen en gesatineerd. Met een dikte van wel 5 mm gaat dit mes de strijd aan met de S1X... Helemaal af door de fraaie, hoge convex grind en de taps toelopende punt waardoor je gemakkelijk precisiewerk uitvoert. Ik heb altijd al een zwak gehad voor de slijpingen van Fällkniven-messen. En die punt die taps toeloopt terwijl hij nog steeds sterk is heb ik nergens anders beter gezien.

Afgezien van de tungstencoating van de S1X zijn de rest van de specificaties ook verrassend gelijk, op af en toe een halve centimeter na. Zo is ook de Zytel schede nagenoeg gelijk. Inclusief de dubbele vergrendeling waadoor je mes rotsvast op zijn plaats blijft. Zytel is een erg harde en stootvaste kunststof, verstevigd met glasvezels. Een van de beste materialen voor een schede. Het is sterk en stevig, erg slijtvast, het geleidt geen stroom en kan tegen vrijwel alle chemicaliën en oplosmiddelen. Laten we kijken naar de unieke punten aan de Taiga Forester.

Fällkniven Taiga Forester Review

Overal tussendoor vallen

Het is algemeen bekend dat Fällkniven prima weet hoe ze een survivalmes moeten maken. De Fällkniven F1 is al sinds 1995 het officiële survivalmes voor piloten in de Zweedse luchtmacht. En hun F1 en S1 zijn voor de US Navy en US Marine Air Crews goedgekeurd. Hun no-nonsense aanpak van materiaalkeuzes, intensieve en onafhankelijke breektesten en jarenlange ervaring in samenwerkingen met legereenheden betekent dat er geen twijfel is over hun reputatie. Ze zijn echter niet feilloos. Veel mensen hebben een beetje een haat-liefde-verhouding met Fällkniven. Sommige mensen zweren bij hun messen, en zullen nooit een ander mes gebruiken. Andere mensen houden juist niet van hun messen door de wat dunne handgrepen... Of ze vinden dat hun staalkeuzes wat ingewikkeld zijn qua onderhoud en slijpen. En eerlijk gezegd kan ik me daar soms wel in vinden. Hoewel ik echt van Fällkniven houd, moet ik toegeven dat ik soms vind dat ze over-ontworpen zijn.

Fällkniven Taiga Forester Review

Laten we het hebben over hun Zytel schede met vergrendeling. Ik vond deze schedes altijd al goed om hun functionaliteit. Het materiaal is vrijwel onbreekbaar en, zoals hierboven beschreven, zit je mes er erg zeker in. De reden hiervoor bij een survivalmes is dat je zo alle vrijheid hebt om het mes te dragen. Zelfs ondersteboven aan de schouderband van je rugzak. Of horizontaal aan je riem. De Fällkniven-schede is superveilig en ontzettend veelzijdig. Perfect voor militairen. Hij is puur ontworpen op zijn functie. Waardoor het niet bepaald een mooie schede is. En met dat in gedachten, wanneer je dan naar het esthetisch prachtige mes kijkt, moet ik me afvragen: wat is er mis met een simpele, lederen schede? Hoewel Zytel perfect is voor Fällkniven's survivalmessen, past hij niet echt bij de TF1. De greepschalen zijn gemaakt van prachtig Desert Ironwood, ingelegd met gepolijste messing kronen van de Zweedse vlag. Dit is voor mij een mes wat je aan iemand geeft als geschenk. Het voelt als een prijzig horloge, in al zijn gepolijste glorie. Hij voelt zich net zo thuis in een vitrine als aan je riem. Ik kan me voorstellen dat dit een prachtig geschenk is bij een pensionering. Zijn prijskaartje verantwoordt dat, en de gekozen materialen zeggen me dat Fällkniven dit mes als premium tool presenteert. Een 'dress knife', geen 'beater'.

Maar er is geen prachtige lederen schede, of een vitrinekistje. Alleen een lelijke, plastic schede (ten minste: zo oogt hij), die je verwacht in een gemiddelde bouwmarkt. Sterker nog: het lemmet rammelt zelfs wat in de schede. Dus zelfs qua functionaliteit komt hij wat tekort. Als ik dit mes zou gebruiken als jachtmes (en dat zou ik trouwens alsnog niet doen, maar daar kom ik nog op) dan zou ik echt niet willen dat dit mes in zijn schede rammelt. Zowel qua esthetiek als qua functionaliteit is deze schede gewoon niet goed genoeg. Een simpele lederen schede was meer dan goed genoeg geweest.

Fällkniven Taiga Forester

Nog een kenmerk van dit mes is dat ik een probleempje heb met de vorm van de handgreep, en de gepolijste afwerking van het Desert Ironwood. Toen ik hem voor het eerst vast had wat ik onder de indruk van de vorm van de greep. De diepe vingergroef achter de snede en de dikte van het hout was beter dan ik tot nu toe heb ervaren bij enig Fällkniven-mes. De hoeken en randen zijn fijntjes opgeschuurd waardoor je een aangenaam gewicht in je hand hebt. Echter, na een poosje kwam ik erachter dat de grepen nog net iets te hoekig zijn. Toen ik hem in een eenvoudige hamergreep gebruikte werd mijn hand al na een paar minuten moe. En overduidelijk kreeg ik 'hot spots' in mijn hand. Met name in het vlezige deel van mijn handpalm toen ik 'push cuts' en feathersticks maakte. Ik moet zeggen dat 'chest lever'-snijden wel prima ging, doordat het uiteinde van de handgreep wat uitloopt. Hierdoor rolt hij uitstekend over je borst heen tijdens het snijden. Ik vraag me af of dit zo ontworpen is, of toevallig zo uitkomt. De TF1 wordt beschreven als jachtmes en allround outdoormes voor de veeleisende gebruiker. Ik vraag me af welke elementen aan dit mes ontworpen zouden zijn voor de jager. Ik kan me voorstellen dat de grepen zover gepolijst zijn dat dat het ontweien van wild behoorlijk gevaarlijk wordt wanneer de greep bloederig wordt. Maar dit is slechts speculatie en ik heb dit nog niet getest. Ook is er een versie met rubberachtige greep van de TF1, die zou hiervoor wellicht beter zijn. Ik betwijfel of de Desert Ironwood-versie hiervoor geschikt is.

Met dit in gedachten moet ik toegeven dat de Taiga Forester een beetje aanvoelt als een mes wat niet helemaal weet wat het wil zijn. Het middelste kind in een gezin, dat wil zijn zoals zijn oudere broer en diens jas wil dragen, maar daarvoor gewoon net te onhandig is. De TF1 valt voor mij gewoon overal een beetje tussendoor.

Fällkniven Taiga Forester Review

De comeback

Als je het bovenstaande gelezen hebt denk je dat ik het een slecht mes vind. Misschien zelfs dat ik er een hekel aan heb. Maar ik beloof je dat dit absoluut niet het geval is, het tegenovergestelde zelfs. Ik hou van dit mes. Ik denk alleen dat hij een verkeerd label heeft gekregen en dat Fällkniven iets gemaakt heeft waarvan ze niet precies weten wat het is. Dit is echter pure speculatie, en als iemand mijn gedachten hierover wil veranderen dan hoor ik graag van ze. Dit mes is een beetje verwarrend. Het is een tikje oncomfortabel, een tikje te groot en een beetje te stijf in zijn uniform. Dus waarom vind ik het nog steeds een goed mes? Eerlijk gezegd weet ik dat niet. Het is zeker geen bushcraftmes of een jachtmes. Maar wat is het wel?

Ik vind dat the Fällkniven Taiga Forester een esthetisch prachtig mes is. Het Desert Ironwood heeft een prachtige tekening, en de inlay in de greep contrasteert prachtig met het diepe bruin van het hout. De gesatineerde afwerking van het staal en de geavanceerde slijping en geometrie maken het een fantastisch werkmes. Zoals hierboven beschreven is dit qua specificaties niet ver van een survivalmes. Maar de TF1 is een mes voor je vader's 60e verjaardag. Het is voor je baas of officier die met pensioen gaat. Voor je opa, of de bruiloft van je beste vriend. Het is een prachtig mes. Niet zonder probleempjes, maar ik zou trots zijn om dit mes aan mijn riem te hebben tijdens de juiste omstandigheden en het is absoluut geen slecht mes. Het draagt alleen het verkeerde uniform.

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!