Deze Eden Takara Gyuto is de Japanse versie van ons Europese koksmes. Met een lemmetlengte van 24 cm is dit voor Europese begrippen een erg groot mes. Vooral populair onder professionele koks die met 24 cm lemmetlengte nog wat sneller kunnen werken. Dit is de allround keukenhulp met superieure snijeigenschappen. Een genot om mee te werken en een plaatje om naar te kijken.
De herkomst
De keukenmessen uit de Eden Takara-serie worden in Japan met de hand gemaakt door traditionele messenmakers. Dus niet in een industriële fabriek, maar in een kleinschalige werkplaats. Deze messen dragen het eeuwenoude vakmanschap van de Japanse messenmakers uit. Kenmerkend zijn het lichte gewicht, de rustieke afwerking van het lemmet en de extreme scherpte. Takara betekent “schat” in het Japans. En dat beschrijft precies hoe waardevol dit mes voor jouw keuken zal zijn.
Het lemmet
De kern van het lemmet is gesmeed uit topkwaliteit Aogami Blue Paper-staal. Dit is een niet-roestvast koolstofstaal dat voor de Takara-serie gehard is tot ongeveer 63 HRC. Mede door de hardheid is deze staalsoort extreem scherp te slijpen. Deze kern is gelamineerd tussen twee lagen zachter roestvast staal ter bescherming. Deze lagen zijn afgewerkt met een ruw gehamerde finish, in het Japans Tsuchime genoemd.
De handgreep
De handgreep is gemaakt van red sandalwood waarbij voor de bolster zwart pakkahout gebruikt is. Deze handgreep is gevormd naar Japans ontwerp en is erg licht van gewicht. Omdat de handgreep reeds voorzien is van een lichte waxlaag kan de handgreep wel tegen een paar druppels water, maar het is beter hem zo droog mogelijk te houden.
Gebruikstips
Belangrijk bij dit Japanse keukenmes is het juiste gebruik en onderhoud. De snede is namelijk dun uitgeslepen en erg hard. Door onjuist gebruik kan schade ontstaan. Gebruik het mes alleen op een houten of zachte kunststoffen snijplank. Elke zijwaartse beweging met het mes dient vermeden te worden. Wrikken, wiegen en hakken zijn dus uit den boze! Ook botjes, graten en bevroren voedsel dienen mijlenver weg te blijven bij dit mes. Doordat de kern van het lemmet niet roestvast is, moet deze onmiddellijk na gebruik af worden gewassen en gedroogd. Wacht hiermee niet tot na de maaltijd, maar doe dit meteen na het snijden. Afwassen moet met de hand gebeuren. Vaatwassers doen deze messen onherstelbare schade aan. Meer weten over het gebruik van Japanse keukenmessen?