Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Vogel het uit met de nieuwe app

Alle vogelliefhebbers verzamelen! Want waarom zie je vaak musjes in de stad en niet in het bos? Waarom komt die bonte specht telkens bij je buren in de tuin? Iedereen kan met de nieuwe app 'Vogel 't uit!' meehelpen om dit vogelgedrag te verklaren. De app is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam en wordt vandaag gelanceerd.

Gebruikers van de app kunnen op diverse plekken vragen beantwoorden. De plekken liggen verspreid door heel Nederland, zowel in de stad, in het bos als op het platteland. Vragen die gesteld worden hebben onder andere betrekking op het aantal vogels in het gebied, waar de wind vandaag komt of welke planten er staan. Door al deze gegevens in kaart te brengen hopen de onderzoekers een beter beeld te krijgen van het gedrag van de vogels. 

De app, geschikt voor Apple en Android telefoons, maakt gebruik van vliegroutes die gemeten zijn met gps-rugzakjes. Deze kleine zenders zijn bevestigd op de rug van een aantal vogels, om zo hun gedrag al deels in kaart te brengen. Dankzij deze rugzakjes zijn de onderzoekers al veel over de vogels te weten gekomen. Waarom ze zich gedragen zoals ze zich gedragen laten de vliegroutes helaas niet zien. Hopelijk komt daar met deze app verandering in!

'Vogel 't uit!' richt zich momenteel op zeven vogels. Dit zijn de  grauwe kiekendief, de lepelaar, grutto, rotgans, kleine mantelmeeuw, de zilvermeeuw en de wespendief. Een ingebouwde routeplanner kan gebruikt worden om bij een locatie te komen. 

De app ‘Vogel het uit!’ is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App Store en via Google Play.