Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: LionSteel B40 bushcraftmes

Met de LionSteel B40 is er een nieuwe ster in de bushcraftwereld gelanceerd. Dat ze bij LionSteel steengoed zijn in het maken van outdoormessen bewezen ze al met succesnummers als de M4 en de M5. Met de LionSteel B40 zetten ze een specifiek bushcraftmes neer. In typische LionSteel-stijl.

Ontwerper Michele ‘Molletta’ Pensato

Meesterontwerper Michele ‘Molletta’ Pensato tekende voor het ontwerp van de B40. Vrijwel alle populaire LionSteels van de laatste jaren komen van zijn hand, dus is het logisch dat hij ook dit mes ontwerpt. Hij heeft een bijzondere achtergrond. Zijn dagelijkse werk ligt namelijk niet in de messenwereld, maar in het bankwezen. Avonturen op het gebied van archeologie en hikes deden hem in zien dat hij een goed mes nodig had. Aangezien hij nergens een mes kon vinden dat aan zijn eisen voldeed, ontwierp hij er zelf een. LionSteel maakte het, en een glansrijke samenwerking was geboren.

Enkele jaren later heeft Molletta de meest succesvolle ontwerpen van LionSteel op zijn naam staan. De hele M-serie, KUR, TRE, ROK en SR-modellen zijn allemaal van zijn hand. Vele Blade Show-awards heeft hij binnen gehaald. Als je het ons vraagt is Molletta de meest onderbelichte topontwerper van deze generatie messenmakers.

Sleipner: onbekend maakt onbemind

Als staalsoort hebben Molletta en LionSteel gekozen voor Sleipner. Een relatief onbekende staalsoort die gemaakt wordt door de firma Böhler-Uddeholm in Oostenrijk. Wij horen nog wel eens dat mensen een mes afwijzen omdat het lemmet gemaakt is van Sleipner. Eigenlijk altijd door mensen die deze staalsoort zelf nog nooit hebben gebruikt in de praktijk.

Sleipner is namelijk een enorm goede staalsoort. Technisch gezien noemt men het wel eens een ‘poederstaal-variant’ van D2. Wat wij in de praktijk merken is dat Sleipner erg taai is. Je kunt het flink belasten, zonder het mes te breken. Tegelijk blijft Sleipner enorm lang scherp. Stapels hout batonneren en daarna nog scherend scherp, dat niveau. LionSteel werkt graag met Sleipner, en ze hebben de hittebehandeling erg goed onder de knie.

Als je dan toch een nadeel van Sleipner moet noemen is de roestvastheid een potentieel puntje van kritiek. Zout, zuur en vocht kunnen zorgen voor verkleuring of zelfs roest. Niets wat met een klein beetje zorg en aandacht gewoon te regelen is, maar toch.

Qua afwerking heeft LionSteel gekozen voor een stonewash. Hierdoor zijn krasjes en gebruikssporen minder snel zichtbaar. Ook het staal zo meer gepolijst, waardoor roest minder kans krijgt zich te hechten.

Puur bushcraftmes

Wie een beetje thuis is in de bushcraftwereld herkent in de B40 meteen een echt bushcraftmes. De punt is precies spits genoeg om een bow drill divot in een plank te snijden. Door de rechte greep kun je het mes op veel verschillende manieren vastpakken.

De lemmethoogte is in verhouding ook wat lager dan bij de messen uit de LionSteel M-serie. Hierdoor heb je net wat meer controle over het precieze snijwerk. Dat is vooral bij houtbewerking erg fijn.

Vooraan de greep vind je een subtiele finger guard. Deze is net groot genoeg om te voorkomen dat je met je hand op de snede schiet. Maar LionSteel zou Lionsteel niet zijn wanneer ze die niet zou zouden afronden dat je vinger er rustig tegenaan kan liggen zonder dat het irriteert.

Scherpe pommel, ronde rug

Aan het uiteinde van de handgreep steekt een deel van de stalen tang uit. Hierin zit een lanyard-oog, handig voor een polskoord. Het belangrijkste doel is echter de scherpe rand die aan een deel van de pommel geslepen is. Hiermee schieten de vonken van een firesteel af. Ook voor het schrapen van houtschaafsel voor tondel is de pommel erg geschikt.

Wanneer je de LionSteel B40 in gebruik hebt merk je wat een voordeel dit is. Bij veel conventionele bushcraftmessen is namelijk de rug van het lemmet scherp geslepen. Dat werkt ook prima, en je hebt zelfs een groter deel om te gebruiken. Maar het betekent ook dat dat scherpe deel in je duim steekt wanneer je er kracht op zet. Bij de B40 heeft LionSteel de rug netjes afgerond, waardoor je comfortabel je duim of wijsvinger op de rug kunt leggen.

De perfecte maat

Wanneer je een beetje controle wilt over je snijwerk heb je niets aan een gigantisch mes. Van bushcraftmessen met een lemmet van 15 cm of meer kun je je dus afvragen hoe zinvol ze zijn voor houtsnijwerk. Een lemmetlengte van net iets meer dan 10 cm zoals bij de B40 is perfect. Groot genoeg om aanmaakhout en kleine stammetjes te kloven, en compact genoeg zodat je nog weet waar de punt is.

De handgreep is eveneens precies groot genoeg. Zelfs met grote handen heb je genoeg ruimte op de greep. Qua ergonomie heeft Molletta ook goed nagedacht over hoe je een bushcraftmes gebruikt. De facetten aan de greepdelen zien er op het eerste gezicht misschien wat hoekig uit. Echter zijn ze mooi afgerond en zorgen ze ervoor dat het mes niet kan draaien in je hand. De verticaal geplaatste textuur voorkomt dat het mes uit je hand schiet.

Aan de voorkant van de greep vind je een subtiele afschuining van de greepdelen. Hierdoor kun je je duim plat op de zijkant van het lemmet leggen voor zijwaartse snijbewegingen.

Handgreepmaterialen

Het zou geen echt LionSteel-mes zijn als er niet een paar schitterende handgreepmaterialen zouden zijn. Zo kun je kiezen uit Santos-palissander, olijfhout, groen canvas micarta en twee kleuren G10. De houtsoorten geven het mes een enorm chique uitstraling. Al zijn ze een tikje minder sterk, en iets gevoeliger voor veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Als je veel reist is dat dus een minder goede keuze.

G10 en Micarta zijn een ander verhaal. Beiden superstabiele en sterke materialen. G10 is misschien iets sterker, micarta ligt volgens velen wat lekkerder in de hand. Ook kunnen de vezels in het micarta iets opzwellen wanneer ze nat worden, waardoor je juist bij natte omstandigheden meer grip hebt.

Bushcraft en meer

In de basis is de LionSteel B40 een op en top bushcraftmes. Alle klassieke karakteristieken zijn aanwezig. Toch vinden wij dat hij tot meer in staat is. Zo zal de gemiddelde jager met de B40 prima uit de voeten kunnen, en met een G10 of micarta greep staat hij ook in survivalsituaties zijn mannetje.

Conclusie

De LionSteel B40 is een veelzijdig bushcraftmes, geschikt voor bijna iedereen. Van hikers die tijdens een trektocht een stevig mes mee willen nemen, tot mensen die in de achtertuin een vuurtje stoken. Kern van de doelgroep is en blijft natuurlijk de bushcraftgemeenschap. Zij hebben er met de LionSteel B40 een nieuwe favoriet bij.