Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp je op een Edge Pro Apex?

Altijd gedacht dat messen slijpen niet voor jou is weggelegd? Probeer dan de Edge Pro Apex! Het compacte en gebruiksvriendelijke slijpsysteem zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen mes kan slijpen. Kleine zakmessen, grote keukenmessen: met de Edge Pro slijp je ze allemaal scheermesscherp.

Hoe slijp je op de Edge Pro Apex?

Het slijpen op een Edge Pro Apex slijpsysteem gaat relatief snel en eenvoudig. Onderstaand lees je stap voor stap hoe je jouw mes dankzij de Edge Pro weer scheermesscherp krijgt.

Stap 1: zet het Edge Pro Apex slijpsysteem stevig neer

Het opzetten van de Edge Pro is een koud kunstje. Het slijpsysteem zet je met zuignappen vast op een glad oppervlak. Dit kan je werkblad zijn, maar een losse glas- of bakplaat werkt net zo goed. Maak het oppervlak een beetje vochtig, zodat de zuignappen beter vast blijven zitten.

Stap 2: bepaal de slijphoek en stel deze in

Je kunt de slijphoek van je mes op diverse manieren bepalen. Vaak geeft de fabrikant deze informatie en er zijn algemene richtlijnen voor verschillende typen messen. Je kunt de hoek ook zelf bepalen: zet met een watervaste stift een lijntje op de vouw van het lemmet en slijp voorzichtig een stukje met de mogelijke slijphoek. Aan het verdwenen deel van het lijntje kun je zien of deze hoek goed is, of misschien groter of kleiner moet zijn.

Op de Edge Pro stel je de slijphoek in door de geleider van de slijpsteen op de juiste hoogte in te stellen. De gekleurde strepen op de geleider helpen je hierbij. Als het rode streepje net zichtbaar is boven het zwarte blokje waarmee de geleider gemonteerd is zit je op 15 graden. Met het instellen van de hoek weet je zeker dat je altijd onder de juiste hoek blijft slijpen. Handig om te onthouden: het verschil per gekleurde streepje is altijd 3 graden.

Stap 3: het plaatsen van je mes

Om je mes te slijpen leg je deze tegen het aluminium grondplaatje aan. Je stelt deze zo af dat de snede van je mes net vrij in de lucht hangt. Op die manier kun je het hele lemmet goed bereiken.

Stap 4: het slijpen van je mes

Een klein mes kun je slijpen op de Edge Pro zonder hem te verplaatsen. Een mes met een groter lemmet zul je in stapjes moeten slijpen. Doordat het mes niet ingeklemd zit gaat dit echter snel en heel eenvoudig. Je zult, net als bij iedere slijpmethode, even moeten oefenen maar je zult zien dat zelfs je eerste mes vlijmscherp wordt..

Bij de meeste messen kun je starten met een korrel 220. Dit lijkt wat grof, maar is te vergelijken met een Japanse Watersteen met korrel 700. De meeste keukenmessen worden tot korrel 320 of 600 geslepen. Wil je een echt scheermesscherp resultaat, ga dan door tot korrel 1200 of hoger.

Stap 5: maak je snede scherper en sterker met behulp van de keramische slijpstaaf

Om de snede van je mes nog scherper en sterker te maken haal je het lemmet 10 tot 15 keer over de bijgeleverde slijpstaaf. Houd hierbij een iets grotere hoek aan, maar zet geen druk. De slijpstaaf kun je ook tussen de slijpbeurten door gebruiken, om je mes zijn scherpte weer helemaal terug te geven. Let op: de slijpstaaf wordt niet meegeleverd met de Edge Pro Apex 1.

Met de Edge Pro Apex slijpt iedereen zijn messen zelf

Zoals je hebt kunnen lezen is slijpen op het Edge Pro slijpsysteem echt eenvoudig. Een professioneel slijpresultaat komt daarmee voor iedereen binnen handbereik. De praktische videohandleiding die bij de meeste slijpsystemen geleverd wordt begeleidt je ook stap voor stap tijdens het slijpproces. De Edge Pro bewijst het: slijpen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!