Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Leatherman Charge Plus TTi vs Wave Plus

De Leatherman Charge Plus TTi en Wave Plus zijn beiden populaire multitools. Maar wat zijn precies de verschillen? Wat zijn de voordelen van beide tools? En waarom zou je de een boven de ander verkiezen? Wij leggen het allemaal uit.

Leatherman Charge Plus TTi vs Wave Plus: meer dan prijs alleen

Wanneer je naar deze twee populaire multitools kijkt, lijken ze in eerste instantie zo erg op elkaar dat alleen de prijs lijkt te verschillen. En inderdaad: tussen de twee tools is een groot prijsverschil. De Leatherman Wave Plus neemt binnen het Leatherman-assortiment een plek in het midden van het prijsspectrum in. De Leatherman Charge Plus TTi zit helemaal bovenaan de schaal. We leggen je graag uit wat de verschillen zijn.

Welke gereedschappen hebben de multitools?

Een vergelijking tussen twee multitools is niet compleet zonder een overzicht van de verschillende gereedschappen in de twee multitools. Daarom hebben we een overzicht gemaakt.

MultitoolLeatherman ChargeLeatherman Wave+
PunttangXX
TangXX
Vervangbare (hard)draadknippersXX
Draadknippers voor gevlochten draadXX
KrimptangXX
StriptangX-
Mes van 420HC-X
Mes van CPM S30VX-
Gekarteld mes van 420HCXX
ZaagXX
Geveerde schaarXX
LiniaalXX
SnijhaakX-
BlikopenerXX
Houtvijl/MetaalvijlXX
Gediamanteerde vijlXX
Grote bithouderXX
Kleine bithouder (brillenschroevendraaier)XX
Medium schroevendraaierXX
Meegeleverde mini-bit kitX-
Meegeleverde pocketclip en koordoogX-

Zoals je ziet komen de tools grotendeels overeen. Toch zijn er enkele fundamentele verschillen. Zo heeft de Charge TTi Plus op de rug van het kartelmes een snijhaak. Handig voor bijvoorbeeld tie-rips. Ook is er in de tang een krimptang/striptang aanwezig waarmee je dikke kabels van hun mantel ontdoet.

420HC vs CPM S30V

Tussen de twee multitools is ook een verschil in staalsoort voor het hoofd-lemmet. Bij de Wave Plus is dit lemmet gemaakt van 420HC, bij de Charge van CPM S30V. Beiden zijn roestvaste staalsoorten, verschillen zitten in de hardheid en het scherptebehoud. 420HC wordt door Leatherman gezien als een prima, allround staalsoort. Makkelijk zelf te slijpen, behoorlijk taai en een prima scherptebehoud.

CPM S30V is een premium staalsoort die specifiek ontwikkeld is voor gebruik in de betere zakmessen. De structuur op moleculair niveau is fijner, waardoor het beter in vorm, en dus scherp blijft. Langer dan 420HC, waardoor het echt een betere staalsoort is.

Meegeleverde accessoires en tools

Bij de Leatherman Wave Plus zit alleen een foedraal. Dat is het. De Charge Plus TTi wordt geleverd met wat meer accessoires. Zo zit er een strip bij met daarin zeven dubbele bitjes. Samen met het bitje wat standaard bij de Charge wordt zit je dus op 16 verschillende, verwisselbare schroevendraaiers. Kruiskop, plat, inbus, torx: ze zitten er allemaal in.

Naast de set met bitjes zit er ook een pocketclip en koordoog bij. Deze klik je in de multitool om het dragen nog meer flexibel te maken. Als accessoires zijn deze voor de Wave ook los verkrijgbaar, maar het scheelt natuurlijk als het al bij de Charge Plus TTi zit.

Verschil in handgreep en gewicht

Tussen de twee modellen verschilt ook de handgreep erg. Wanneer je naar een foto van beide modellen kijkt zie je meteen het rijkelijk bewerkte oppervlak van de Charge Plus TTi, tegenover het strakke staal van de Wave Plus. Wanneer je goed kijkt zie je nog een verschil: subtiel verschilt de kleur van de Charge TTi Plus. Hij is warmer van kleur.

Dat komt omdat de handgreep van de Charge TTi Plus gemaakt is van Titanium. Dat is ook waar de toevoeging ‘TTi’ in de naam vandaan komt. De titanium handgrepen zijn een tikje dikker dan de stalen variant van de Wave Plus. Gelukkig is titanium relatief ook wat lichter dan staal, waardoor de Charge TTi Plus slechts 10 gram zwaarder is dan de Wave Plus.

Het titanium biedt net wat meer houvast dan het gladde staal. Ook zijn de randen meer afgerond waardoor de Leatherman Charge TTi Plus net wat lekkerder in de hand ligt.

Conclusie

Over het algemeen verschillen de twee multitools niet extreem veel van elkaar. Het formaat is grofweg hetzelfde, en de meeste tools zijn ook grotendeels hetzelfde. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen en details die de meerprijs van de Leatherman Charge Plus TTi verklaren. De materialen, meegeleverde accessoires: het maakt de Charge net de luxe uitvoering. Wat niet wegneemt dat de Leatherman Wave Plus op zich al een heel erg goede multitool is. We hopen dat je zo net wat meer weet om je keuze makkelijker te maken.