Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Leatherman vs Victorinox Multitools

Leatherman en Victorinox maken beiden uitstekende multitools. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee merken? Wij leggen je uit wat specifieke kenmerken van Leatherman Multitools en Victorinox Multitools zijn, en waarom je juist de een of de ander zou kiezen.

Het begin van de multitool

Al sinds de jaren ’80 maakt Leatherman multitools. Oprichter Tim Leatherman merkte tijdens een roadtrip door Europa dat hij met zijn Zwitserse zakmes veel kon, maar altijd een tang miste. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is de naam ‘Leatherman’ synoniem met het begrip ‘multitool’.

Victorinox mag dan de multitool niet hebben uitgevonden, ze weten verdomd goed hoe ze dit type gereedschap moeten maken. Al sinds 1884 maakt Victorinox de bekende Zwitserse zakmessen met vele bewegende delen, allemaal met de beroemde Zwitserse precisie. Dat de Victorinox Swisstool multitools ook goed zijn kan dan haast geen verrassing zijn.

Fit & Finish: hoe is de afwerking?

Vooropgesteld: kwalitatief maken beide bedrijven hele goede tools. Daarover niets dan goeds. We hebben het nu alleen even over de afwerking van beide merken. Daarin zijn namelijk wel wat verschillen op te merken.

Zo merken wij bij Victorinox dat de afwerking altijd goed is. Greepdelen en gereedschappen zijn mooi gepolijst en alle randen zijn keurig afgerond. Ook de afstelling van alle bewegende delen is in vrijwel alle tools heel dik in orde.

Die afwerking van alle oppervlakken komt voort uit een speciaal, geheim proces in de Victorinox-fabriek. Niet alleen is dit erg prettig voor je handen, het zorgt er tevens voor dat we zeer zelden Victorinox multitools zien met roestvlekken.

Als we dat vergelijken met Leatherman zien we daar dat de verschillende onderdelen vaak net wat scherper langs de randjes zijn. Ook wil het wel eens voorkomen dat de tools net wat minder gelijk zijn afgesteld, of wat meer speling hebben. Daarnaast zien we relatief net wat vaker roestvlekjes op Leatherman multitools.

Een verscheidenheid aan gereedschappen

Als het gaat om de basisfuncties van een multitool bieden beide fabrikanten uitstekende opties aan. Een groot verschil zit hem in de verscheidenheid aan verschillende multitools. Victorinox kiest er op de afdeling multitools voor een aantal tientallen verschillende tools op de markt te brengen. Allemaal in ongeveer hetzelfde, populaire formaat.

Hoe anders is het bij Leatherman, waar men er een sport van heeft gemaakt voor iedere specifieke toepassing een aparte multitool uit te brengen. In totaal gaat het om bijna honderd stuks. Van sleutelhangertools tot grote multitools voor militairen en andere professionals. Hierdoor is er bij Leatherman altijd een tool voor iedere toepassing beschikbaar. Bij Victorinox ben je dan sneller aangewezen op een van de Zwitserse zakmessen, vaak zonder tang. Op hun eigen manier is dat ook een oplossing natuurlijk, maar voor wie specifiek op zoek is naar een multitool in een zeer klein formaat zal Leatherman vaak een betere optie zijn.

Bithouder en bitjes

Leatherman heeft in veel van de Full Size Tools een bithouder zitten waarin je verschillende schroefbitjes kunt gebruiken. Hiervoor heeft Leatherman een eigen soort bitjes ontwikkeld die niet zeshoekig zijn, maar plat. Hierdoor passen ze goed in de multitool. Een nadeel is dat je alleen bitjes van Leatherman zelf kunt gebruiken, en dus gebonden bent aan de typen die Leatherman uitbrengt.

Victorinox Swisstools hebben geen ingebouwde bithouder, maar sommige tools worden geleverd met een los bitsetje met losse bithouder of ratel. Hierdoor ben je flexibeler dan met een ingebouwde bithouder, en dit setje past in de bijgeleverde foedraal. Tegelijk gebruikt Victorinox gewoon standaard 6mm bitjes. Hierdoor kun je bij slijtage of verlies, of de behoefte aan een specialistisch bitje, gewoon een standaard bitje gebruiken. Bovendien verkopen wij dit bitsetje ook los, zodat je hem bij een tool waarbij hij niet standaard geleverd wordt alsnog kunt toevoegen.

Eenhandig openen van tools

Waarin Leatherman uitblinkt zijn de eenhandig te openen tools vanaf de buitenkant van de multitool. Modellen als de Leatherman Wave Plus, Charge TTi Plus en de Surge hebben allen lemmeten die je eenhandig kunt openen. Hierdoor ben je meteen klaar om aan de slag te gaan. Met de Leatherman OHT heb je zelfs een tool waarbij alle gereedschappen, inclusief de tang, met één hand te bedienen zijn. Victorinox heeft wel gereedschappen die vanaf de buitenkant van de tool te openen zijn, maar allemaal met twee handen.

Overige opmerkingen

Als je het ons vraagt zijn er nog wat andere commentaren te leveren. Zo zijn de tools van Victorinox net wat strakker en stijlvoller vormgegeven. Dit zie je ook aan de strakke lederen foedralen. Meer ‘gentleman-like’. Hier staat tegenover dat een Leatherman wat stoerder is. Verder kun je nog kijken naar het land van herkomst: Leatherman wordt gemaakt in Oregon, USA. Victorinox komt uit Zwitserland.

Conclusie

Er zijn zo best een aantal verschillen te benoemen tussen de twee merken. Kort samengevat denken wij dat de afwerking het grootste pluspunt van Victorinox is, en de veelheid aan verschillende tools het grootste voordeel van Leatherman. Welk van de twee merken je ook kiest: beiden maken uitstekende gereedschappen.