Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp je op een Coticule-wetsteen?

Een mes slijpen op wetstenen is iets waar je wat handigheid in moet krijgen. Over het slijpen op waterstenen hebben we al het nodige geschreven en gefilmd. Het slijpen op een Coticule natuurslijpsteen vergt echter een iets andere aanpak. Daarover zullen we je in dit artikel meer vertellen.

Open scheermes slijpen

Wil je een open scheermes slijpen? Dan is een Coticule-steen ideaal. Maar ook keukenmessen, zakmessen, beitels en ander gereedschap kan perfect geslepen worden met deze Belgische slijpstenen. Coticule wetstenen, vroeger beter bekend als een Belgisch Brok, zijn een natuurproduct. De stenen zijn tot een prachtig gepolijst resultaat in staat. Het materiaal is niet poreus, het neemt dus geen water of metaaldeeltjes op. Wanneer je dus gaat slijpen op een Belgisch Brok heb je maar weinig water nodig.

Slurrysteentje

Om op een slijpsteen van Ardennes Coticule te slijpen heb je wel slurry nodig, ook wel slijppasta genoemd. Dit is een lichtgekleurde pasta die ontstaat wanneer je met een slurrysteentje of dressing stone over het vochtige oppervlak van de slijpsteen wrijft. Een slurrysteen is een kleiner stukje Coticule waarmee je heel snel slurry kunt maken. Een dressing stone is een kunstmatige steen waarmee je de alleen slurry van de Coticule maakt. Slurry is dus essentieel voor het wetten op een Coticule-steen. Spoel de slurry dus absoluut niet weg!

Korrelgrootte Coticule wetsteen

In tegenstelling tot het slijpen op een kunstmatige watersteen, waar de korrelgrootte in de steen gebakken zit, is de korrelgrootte van een Coticule-steen zelf te bepalen. Dit komt door de manier waarop de slijpdeeltjes – granaten - in de steen zijn gevormd en hoe ze zich tussen de steen en het mes bewegen.

Zo kun je met een dikke slurry zorgen voor een korrelgrootte die vergelijkbaar is met een korrel 1000 Japanse watersteen. Verdun je de slurry dan kun je steeds iets fijner slijpen. Uiteindelijk houd je alleen een dun laagje water over. Dan beweeg je het mes zonder druk over de slijpsteen. Zo kun je zelfs een korrelgrootte 8000 halen waarmee je de snede mooi kunt polijsten.

Slijpresultaat

Door de unieke samenstelling van de Coticule-stenen is het slijpresultaat erg gelijkmatig. Klassieke scheermessen en Coticule wetstenen zijn daarom een erg goede combinatie. De slijpdeeltjes in de slurry, de granaten, zijn afgerond. Deze unieke samenstelling zorgt ervoor dat een open scheermes wat op een Coticule-natuurslijpsteen is geslepen minder “hapt” in de huid. Zeker wanneer je jouw scheermes goed stropt na het slijpen zul je merken dat hij fijner scheert dan wanneer hij geslepen is op een kunstmatige steen. Ook bij keukenmessen en ander gereedschap wordt dit slijpresultaat geroemd.