Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Zaklampvergelijk: Fenix TK75 (2900 lumen) met de TK75-2015 (4000 lumen)

Tijdens z’n introductie (zo’n 3 jaar geleden) was de Fenix TK75 een regelrechte sensatie: Zoveel power uit zo’n relatief compacte lamp! Inmiddels hebben veel exemplaren hun weg gevonden naar tevreden klanten. Na een kleine upgrade ongeveer een jaar later, heeft Fenix de lamp dit jaar de lamp opnieuw verbeterd. Deze versie heeft de toepasselijke naam Fenix TK75-2015 meegekregen. Meest opvallende detail is, dat deze versie nu vier in plaats van drie XM-L2(U2) leds heeft, waardoor de output met maar liefst 1100 lumen toenam. Omdat dit niet het enige verschil is, willen we beide lampen in deze vergelijkingsreview naast elkaar leggen. Daarna gaan we naar buiten, zodat we kunnen zien wat de extra led toevoegt aan de 2900-lumen versie.

Hieronder wat verschillen in output. Het vergelijk van de runtimes gaat eigenlijk mank hier, omdat Fenix bij de TK75-2015 accu’s met een hogere capaciteit heeft gebruikt.

Specificaties van de Fenix TK75 vs de TK75-2015

Verpakking

De plastic draagkoffers, die handig zijn om de lamp op te bergen wanneer hij niet gebruikt wordt, zijn, op de stickers en het kartonnen omhulsel na, identiek. Qua inhoud zien we een opvallend verschil: De Fenix TK75 2015 wordt geleverd met een schouderriem, wat een goede toevoeging is.

De (handige) koffers zijn vrijwel identiek
Evenals de inhoud, op de draagriem na

Indrukken

Op het eerste gezicht, of wanneer je de lampen van een afstandje bekijkt, zie je weinig verschillen. Alleen aantal leds in de kop valt direct op. Bij nadere inspectie blijkt dat Fenix de lamp wel degelijk onder handen genomen heeft. Ik laat hier, aan de hand van foto’s, wat belangrijke verschillen zien

Een nieuw icoon en een gewijzigde bediening
Betere grip dankzij het gewijzigde profiel op de body voor de TK75-2015 (rechts)
De TK75-2015 (rechts) heeft een vernieuwde batterijhouder
En ook in de kop verbeterde contactpunten
Multifunctioneel: statiefaansluiting en tevens bevestigingshaak voor de draagband
Vier XM-L2 (U2) led die garant staan voor enorme lichtkracht
Handen vrij: de TK75-2015 laat zich gemakkelijk op een statief monteren

Bediening

De Fenix TK75 is een fikse lamp die zich voor zijn afmeting verrassend goed laat bedienen. De nieuwe versie ligt iets beter in de hand omdat structuur van de body wat aangepast is. Beide lampen hebben 2 knoppen wanneer je de lamp bedient, maar de icoontjes verraden al dat het niet hetzelfde werkt. De oude TK75 heeft een aan/uit en een standenknop, de 2015-versie heeft een aan/uit plus standenschakelaar en een “snelknop” om direct turbo en stroboscoop in te schakelen. De oude versie schakelt daardoor direct aan, bij de nieuwe versie moet je iets meer dan een halve seconde wachten. Voordeel van de nieuwe bediening is dat je direct kunt schakelen door de lichtstanden, waar je bij de eerdere versie moet “overpakken”. De linker schakelaar (met het zonnetje) geeft bij een korte klik turbo en bij langer indrukken stroboscoop. De directe standen staan “vast”, schakelen naar andere standen via de rechterknop is niet mogelijk. De nieuwe bediening went snel en zit naar mijn mening beter in elkaar dan de oude. De directe turbostand is een fijne toevoeging.

Lichtmodi en mogelijkheden

Wat de normale lichtmodi betreft kan ik vrij kort zijn: die zijn identiek. In de speciale modi vinden we enkele verschillen: Zo heeft de 2015-versie een directe turbostand terwijl de 2900 lumens-versie weer SOS-mode heeft. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom de SOS-mode verdwenen is.

Lichtprofiel en beamshots

Doordat Fenix een LED extra ingepast heeft in hetzelfde formaat lampkop, zie je dat terug in het lichtprofiel. De drie reflectors van de oude versie moesten wat inschikken voor de vierde led. Daardoor zijn de reflectors wat minder diep, iets wat je terugziet in het lichtprofiel. De hotspot van de Fenix TK75 2015 is daardoor groter, maar wel minder intens. Dit vertaalt zich buiten in een straal die wat minder bereik heeft, maar wel gelijkmatiger is. Qua bereik heb je met beide lampen geen klagen: Het is indrukwekkend om te zien dat je met gemak honderden meters voor je in het zonnetje zet!

Hieronder zie je eerst hoe het lichtprofiel eruit ziet wanneer je op een witte muur schijnt. Typisch voor deze lampen is de “bloemvorm”. Dit komt omdat elke led zijn eigen reflector en dus zijn eigen bundel heeft. Knap werk van de fabrikant dat de hotspot wel egaal en mooi rond is.

Beide lampen schijnend op een witte muur

Uiteraard gaan we ook nog naar buiten! Eerst schijnen we op wat bomen en de daaromheen staande begroeiing. Hier is goed het verschil te zien in lichtkracht: De 2015-versie licht meer en duidelijker objecten op, terwijl de 2900 lumen-versie een krachtiger hotspot heeft. Dit verschil laat zich ook zien wanneer we met beide lampen een bospad inschijnen. Om een reëel beeld te krijgen van wat je in het echt ziet, staat de sluitertijd van mijn camera op vier seconden.

Iets warmere tint en een intensere hotspot
De 2015-versie licht meer egaler objecten op
De felle hotspot hier vooral zichtbaar op het pad
De bomen op middellange afstand worden beter verlicht

Conclusie

De TK75 was en is nog steeds een topper! De hoeveelheid licht die eruit komt is en blijft verbazend. Tel daarbij op dat Fenix garant staat kwaliteit en de bediening eenvoudig is. Het is geen huis-tuin-en-keuken-lamp, maar wel een ideaal zoeklicht op de boot, bij (terrein)bewaking of wanneer je tijdens nachtelijke avonturen heel veel licht nodig hebt. Je werkplek in de wintermaanden verlichten is dankzij de statiefaansluiting mogelijk. Laten we ook de liefhebbers niet vergeten…..het is voor velen ook gewoon gaaf om zo’n mooi stukje techniek in huis te hebben.

Mocht je al een gelukkige bezitter van een TK75 zijn, dan zijn (in mijn ogen) de verbeterde bediening, de statiefaansluiting en de draagriem de belangrijkste redenen om de nieuwe versie aan te schaffen. Ook de lockout-mode, de powerindicator, plus het feit dat de lamp in noodgevallen op twee 18650 accu’s kan branden kunnen doorslaggevend zijn.

Fenix LD75C Expert Review

In de zaklampwereld is Fenix inmiddels al jaren een gevestigde naam. Dit is de verdienste van de fabrikant zelf: er worden lampen van hoge kwaliteit geproduceerd tegen schappelijke prijzen. Bovendien wordt er niet bepaald stilgezeten: meer dan 20 nieuwe producten per jaar uitbrengen is voor Fenix niet ongewoon. Het spreekt dan ook voor zich dat Fenix in vrijwel iedere klasse meerdere lampen aanbiedt. Toen ik de prototypes van de nieuwe Fenix LD75C voorbij zag komen, was ik direct verkocht: Fenix heeft voor het eerst de 4000 lumen-grens overschreden! Daarbij komt ook de 4-kleurige LED en de geslaagde vormgeving met vernieuwend en doordacht bedieningsconcept: Deze krachtpatser moet ik gezien hebben! Dank aan knivesandtools en de fabrikant dat ik een exemplaar mocht proberen!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.