Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix LD75C Expert Review

In de zaklampwereld is Fenix inmiddels al jaren een gevestigde naam. Dit is de verdienste van de fabrikant zelf: er worden lampen van hoge kwaliteit geproduceerd tegen schappelijke prijzen. Bovendien wordt er niet bepaald stilgezeten: meer dan 20 nieuwe producten per jaar uitbrengen is voor Fenix niet ongewoon. Het spreekt dan ook voor zich dat Fenix in vrijwel iedere klasse meerdere lampen aanbiedt. Toen ik de prototypes van de nieuwe Fenix LD75C voorbij zag komen, was ik direct verkocht: Fenix heeft voor het eerst de 4000 lumen-grens overschreden! Daarbij komt ook de 4-kleurige LED en de geslaagde vormgeving met vernieuwend en doordacht bedieningsconcept: Deze krachtpatser moet ik gezien hebben! Dank aan knivesandtools en de fabrikant dat ik een exemplaar mocht proberen!

Verpakking

De Fenix LD75Cwordt geleverd in de bekende “Fenix-doos”. Een aantrekkelijke verpakking dus met veel kleurtjes, plus de bijzonderheden en specificaties van de lamp. Meegeleverd worden een holster, een draagkoord en een reserve o-ring. Meer hebben we ook niet nodig, naast een set accu’s natuurlijk. De lamp werkt zowel op lang houdbare CR123A-batterijen als op oplaadbare 18650-accu’s. Knivesandtools biedt diverse mooie lamp-accu combinaties aan met korting, zodat je direct compleet bent.

krachtig, kleurrijk en compact

Indrukken

Bij Fenix weten ze inmiddels wel hoe je zaklampen moet maken en dat voel je: dit zit deugdelijk in elkaar en kan echt een stootje hebben! Wat ook direct opvalt is het compacte formaat. Ik had echt een grotere lamp verwacht, temeer omdat dit de krachtigste lamp is die Fenix ooit gemaakt heeft met maar liefst 5 LEDs. Hij is nauwelijks langer dan z’n broertje de LD60 en bovendien duidelijk kleiner dan het succesnummer de TK75. De lamp ligt fijn in de hand en de grip is uitstekend. De verhoudingen kloppen en de gewichtsbalans is goed. Ondanks dat het in mijn geval om een sample gaat, is de afwerking van hoge kwaliteit. De beschermende coating is netjes aangebracht, scherpe randen ontbreken, de schroefdraden lopen soepel en zijn netjes ingevet. Ook in het batterijhuis ziet alles er puik uit: geen lijm- of soldeerresten, vergulde batterijveren en contactpunten. Opvallend is het vierkante “bedieningspaneel” met daarop de drie bedieningsknoppen. De lamp neerzetten op de achterkant (om bijvoorbeeld als signaallamp te gebruiken) is, zoals verwacht, geen probleem; maar leg hem niet op zijn kant op de tafel: ondanks de inkepingen rolt hij er zo vanaf. Omdat beelden meer zeggen dan woorden, gaan we aan de hand van wat foto’s de lamp even langs.

Grote prestaties in een handzaam formaat

Mogelijkheden

Mede dankzij de ingebouwde kleuren-led zijn de mogelijkheden legio. De filters kunnen thuisblijven, je hebt naast wit ook rood, groen en blauw tot je beschikking. Op zich is dit niet nieuw in lampen, het grote verschil is in de Fenix LD75C geen zogenaamde “5 millimeter-leds” gebruikt zijn. Het is verbazend hoeveel power deze kleuren-LED geeft! Rood licht verblindt het minst, groen is onzichtbaar voor dieren en blauw laat bijvoorbeeld (bloed)sporen zien. Interessant is ook dat deze kleuren te combineren zijn met de witte leds. Bij de witte leds kun je kiezen uit 5 standen: van zuinig (Eco) tot krachtig (Turbo). Schakel je daarbij de kleuren-LED (witte stand) bij, dan heb je een output van 4200 lumen! Het lukt zelfs om de lamp op twee 18650-accu’s te laten branden. Let wel op dat je ze op de juiste manier laadt. De lamp brandt dan op twee witte LEDs en de kleuren-LED blijft gewoon z’n werk doen. Top dat deze lamp weer de instant-turbo optie bezit, evenals een direct inschakelbare stroboscoop. Nog wat nieuwe dingen: een rode knipperstand, die je dus kunt combineren met wit en een rood-blauwe stroboscoopstand. Deze standen kunnen goed van pas komen in noodsituaties of als signaallamp. Fenix heeft een nieuwe manier bedacht om de batterijspanning te checken: d.m.v. kleuren. Een dubbelklik op de C-knop laat een kleur kort oplichten: Blauw betekent volle accuspanning, groen is ruim voldoende, rood betekent laag en knipperend rood vertelt je dat je accu’s bijna leeg zijn.

Alles aan boord: vier witte XM-L2 (U2) en een meerkleuren-LED, die een eigen reflector heeft
Nauwelijks groter dan andere Fenix toppers: de TK35UE en de LD60
Alleen de leds hebben meer ruimte nodig

Bediening

Fenix heeft het gelukkig eenvoudig gehouden: zoals je denkt dat het gaat, werkt het ook. De drie knoppen zitten allemaal onder duimbereik en zijn ook in het donker herkenbaar doordat ze verschillend van vorm zijn en de onderste lager geplaatst is. De icoontjes op de knoppen spreken een heldere taal: de aan/uit knop voor wit, de C(olor)-knop voor de kleuren en daaronder een toets met een zonnetje. Zoals verwacht zitten daar de oogverblindende standen onder. Zowel de witte- als de kleurenmodus schakel je in door knop ongeveer één seconde in te drukken; daarna loop je met een korte klik door de standen. De witte stand gaat laag naar maximum, de kleurenstand begint bij wit, vervolgens rood knipperend, daarna rood/blauw flitsend, dan groen, vervolgens blauw en tenslotte rood. Je kunt maar 1 kant op schakelen, dus wil je van rood naar blauw, moet je eerst de andere standen passeren. Dit geldt ook voor de witte modi. Wel onthoudt de LD75C de laatst gebruikte stand. Kijk tijdens het proberen van de lager geplaatste “zon-knop” niet in de lens: je hebt direct vlekken voor je ogen! Een korte klik activeert namelijk de stroboscoop, wat je redden kan in een bedreigende situatie. Houd je de knop langer ingedrukt, dan krijg je volle vermogen van de 4 witte LEDs. Persoonlijk ben ik erg blij met deze standen, ook al ontbreekt een seinfunctie, de zogenaamde momentary-on. Ook een SOS-mode ontbreekt, wat wel vreemd is op zo’n lamp. Alternatief is de rode knipperstand.

Het “bedieningspaneel”: let op het verschil in vorm en de lagere positionering van de instant-knop

Lichtbeeld

Fenix is er weer in geslaagd om met vier LEDs een mooi egaal lichtprofiel te creëren. Een duidelijke hotspot geeft aan dat deze lamp ook ver schijnt. Gelukkig gaat de spot mooi over in de corona, zonder ringen. Zo krijg je een mooie mix, waarmee je zowel ver weg als dichtbij veel licht voorhanden hebt. In de spill kun je duidelijk zien dat we met vier LEDs werken: Wanneer je bijvoorbeeld op een muur schijnt zie je duidelijk “lobben” aan de rand van het profiel. Buiten is dit niet of nauwelijks zichtbaar. De kleuren-LEDs zitten bij elkaar en ogen alle als een kwart van een grotere LED. Omdat er zo geen precies in het midden van de reflector zit, kun je dit duidelijk terugzien in het profiel. Door de speciale reflector, die niet glad maar geribbeld is wordt het kleurenlicht meer verspreid. Dus geen duidelijke hotspot hier, maar een gelijkmatiger profiel. Ook hier geldt: buiten is het niet storend. Voordeel van deze combinatie is dat je een witte “flood” stand van 200 lumen hebt. Laten we kijken hoe het er aan de hand van foto’s uitziet!

Het lichtprofiel: mooie, egale hotpot en ruim voldoende spill.
De “bloemvorm” wordt veroorzaakt doordat iedere led zijn eigen reflector heeft.

Fenix LD75C Beamshots

Uiteraard zijn we nieuwsgierig hoe de Fenix LD75C het buiten doet. Ik heb de lamp gemonteerd op een statief en heb de sluitertijd van de camera op vier seconden gezet, om een realistisch beeld te creëren. Ook de kleurtjes komen aan bod.

De maximale stand van 4200 lumen: indrukwekkend veel licht!
De kleuren led geeft een gespreid lichtbeeld
En reikt dus minder ver
Maar is onmisbaar in bepaalde situaties
Groen gecombineerd met 4000 lumen wit: vrijwel alles in het licht!

Conclusie

Fenix is er in geslaagd een lamp te maken die amper groter is dan de LD60, maar er qua output een flinke schep bovenop doet! De hoeveelheid licht die er uitknalt is ongekend. De verdeling is uitstekend: zowel dichtbij als tot minimaal 100-150 meter zet je alles in het licht. De bediening is praktisch èn eenvoudig: je kan het eigenlijk niet fout doen. Voor mensen die kleurenLEDs gebruiken (voor speciale doeleinden) is deze lamp een aanrader, je kunt je filters nooit vergeten. De kleuren zijn trouwens wel behoorlijk “floody” en reiken dus niet bijzonder ver.

Rest mij nog wel te zeggen dat, ondanks de compacte afmetingen, dit duidelijk geen lamp is voor huis-, tuin- en keukengebruik. Daarvoor is hij veel te krachtig. Ik gebruik de hoge standen dus in de bebouwde kom liever niet. Maar ga je ’s nachts vissen, wandelen of jagen of zoek je een goede lamp voor op je boot: de Fenix LD75C zal je niet teleurstellen!

Fenix CL25R review: handige (reis)genoot voor het hele jaar!

Vorig najaar kwam zaklampfabrikant Fenix met iets nieuws: Een handige campinglamp, de Fenix CL20 kampeerlamp. De reacties waren positief, deze lamp voorzag in een behoefte. Het grote voordeel van dit soort lampen is dat het licht je niet verblindt en bovendien gelijkmatig verspreid wordt. Ideaal dus bij het lezen of om bijvoorbeeld je tent of camper te verlichten. Maar ook tijdens het klussen of in een donkere schuur zijn dit soort lampen erg handig! Net voor de zomervakantie werd de Fenix CL25R gelanceerd: een iets grotere versie die tevens USB-oplaadbaar is. Laten we deze nieuwe versie eens van dichtbij bekijken!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.