Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix CL25R review: handige reisgenoot voor het hele jaar!

Vorig najaar kwam zaklampfabrikant Fenix met iets nieuws: Een handige campinglamp, de Fenix CL20 kampeerlamp. De reacties waren positief, deze lamp voorzag in een behoefte. Het grote voordeel van dit soort lampen is dat het licht je niet verblindt en bovendien gelijkmatig verspreid wordt. Ideaal dus bij het lezen of om bijvoorbeeld je tent of camper te verlichten. Maar ook tijdens het klussen of in een donkere schuur zijn dit soort lampen erg handig! Net voor de zomervakantie werd de Fenix CL25R gelanceerd: een iets grotere versie die tevens USB-oplaadbaar is. Laten we deze nieuwe versie eens van dichtbij bekijken!

De nieuwste reisgenoot uit de Fenix stal

Een handige (reis)genoot voor het hele jaar!

Verpakking

De verpakking van de Fenix CL25R ziet er fris en verzorgd uit. Gelukkig geen blister dit keer, zodat mes en schaar achterwege kunnen blijven en je de lamp weer netjes op kunt bergen. Door het venster zien we alleen de lamp, de accessoires en de handleiding zitten onder de lamp verstopt. Een label aan de lamp vastgemaakt attendeert erop dat de bescherming van de accu verwijderd moet worden, omdat die al in de lamp zit. In het compacte doosje zit alles wat we nodig hebben: We kunnen dus direct aan de slag!

Mooie en praktische verpakking
Fraaie opdruk op de doos
Uitgepakt: meer hebben we niet nodig!

Indrukken

De Fenix CL25R is kleiner dan je verwacht. Om maar even iets te nemen: de diameter van een energiedrankblikje en dan ongeveer twee derde de hoogte ervan. Je stopt hem zo in je jaszak! De tijd van grote, onhandige en energie slurpende campinglampen ligt dus inmiddels achter ons. De lamp is vrijwel geheel gemaakt van plastic, op het batterijhuis en het hengsel na. Ondanks dat voelt het allemaal solide aan, zoals we gewend zijn van Fenix. Opvallend het glanzend, diffuus materiaal dat om de led’s gebouwd is: het lijkt wat op een tl-buis. Dit zorgt voor een egale verspreiding van de ingebouwde lampjes. Omdat ook dit materiaal van plastic is, zullen hierop wel wat krasjes komen. Dit zal geen invloed hebben op de lichtopbrengst. Bovenop de lamp vinden we, naast de ophanghaak, de schakelaar en een micro-usb laadpoort. Handig dat de schakelaar een “glow-in-the-dark” feature heeft: de lamp terugvinden in het pikdonker is geen probleem. De usb-poort wordt afgesloten door een rubber dopje, zodat een fikse regenbui geen probleem is. Onderop vinden we een metalen batterijdop mèt ingebouwde magneet plus een statiefaansluiting: We kunnen de lamp dus neerzetten, ergens aanplakken en via bijvoorbeeld een gorillapod ergens bevestigen. Binnenin is alles in orde: Vergulde batterijveren zowel onder als boven en soepel lopende schroefdraden, die overigens niet ingevet zijn. Om de levensduur en waterdichtheid te garanderen is het verstandig de schroefdraden regelmatig in te vetten. Samengevat kunnen we zeggen dat het er allemaal goed uit ziet! Hieronder aan de hand van wat foto’s nog wat indrukken en bijzonderheden.

Multifunctioneel: batterijdop, statiefaansluiting en magneet tegelijk!
Superhandig: de stevige magneet zorgt voor nog meer bevestigingsmogelijkheden
Ophangen boven je tuinterras...
Of aan de dichtstbijzijnde struik..
Opladen wordt een makkie: je hebt alleen nog een voedingsbron nodig
Rode indicator voor oplaad- en batterijstatus, en zelfs lichtstanden beschikbaar tijdens het laden
Binnenin: stevige vergulde batterijveer plus prima afwerking

Mogelijkheden

Fenix heeft geprobeerd mee te denken met de gebruiker, er is aan veel dingen gedacht. Zo hoef je nooit zonder licht te zitten: De lamp werkt altijd, ook tijdens het laden of zelfs zonder accu! Het enige wat je nodig hebt is een usb-lader. Dit kan ook een powerbank zijn, zelf gebruik in regelmatig het accupack van de Fenix HP30 waarop een usb-uitgang zit. De enige beperking is wanneer je de lamp voedt met een externe bron, of tijdens het laden, dat de hoge en de turbostand niet werkt. Maar ik vind het een geruststelling dat je nooit zonder licht hoeft te zitten, mits je “reservestroom” bij je hebt.

Qua lichtmogelijkheden hebben we de keuze uit totaal 6 standen: Vier wit- en twee roodlichtstanden. Hier is een nieuwtje te melden: Dit is namelijk de eerste Fenix-lamp die een echte zogeheten “moonlight-stand” heeft, wat eigenlijk wil zeggen dat er een stand opzit met minder dan 1 lumen output. Overdag lijkt het nauwelijks wat, maar ’s nachts is het meer dan voldoende om even wat op te zoeken of wanneer je even uit bed moet zonder anderen te storen. De standen (moonlight-middel-hoog-turbo) zijn goed uitgebalanceerd zodat je kunt kiezen van leeslicht tot het compleet verlichten van je terras. De twee roodlichtstanden zijn: continue licht en knipper. De rode continue-stand gebruik ik zelf weinig, ook omdat de CL25R een goede lage witte stand heeft. Misschien kun je de lamp in noodgevallen als achterlicht op de fiets gebruiken….. De knipperstand kan handig zijn wanneer je de lamp als baken wilt gebruiken, of wanneer je pech hebt.

Een regendag is geen probleem, de CL25R is spatwaterdicht
Lage temperaturen zijn ook geen probleem: volgens Fenix tot -40°C
Naast z’n CL20 broertje
Terugvinden is niet moeilijk in het donker dankzij het glow-in-the-dark materiaal

Bediening

De bediening gaat via één schakelaar, dus wanneer je die gevonden hebt, hoef je niet verder te zoeken. De knop laat zich makkelijk vinden in het donker en heeft een duidelijk drukpunt. Om de lamp in te schakelen druk je de knop een kleine seconde in, waarna de lamp start in de laatst gebruikte witlichtstand. Met korte klikjes loop je vervolgens door de diverse lichtstanden, de CL25R schakelt van laag naar hoog. Zelf zou ik graag nog zien dat je twee kanten op kunt schakelen, zoals o.a. bij de Fenix BC30R. Het kan storend zijn wanneer je van stand middel naar stand moonlight wilt in je tent en dan vervolgens eerst je slaapgenoot wakker maakt met 350 lumen…De roodlichtstanden zijn alleen in te schakelen bij een ingeschakelde lamp; dit doe je door twee snelle kliks. De lamp start dan in rood continue, een klikje en je schakelt naar knipperend rood. Weer twee klikjes om weer terug te keren naar wit. Het werkt allemaal naar behoren en is ook niet moeilijk.

Lichtbeeld

Het zal geen verrassing zijn dat een lamp die een afstand van maximaal 25 meter haalt gespreid licht geeft. De 12 witte en de 6 rode ledjes geven mooi, diffuus licht af. Persoonlijk geef ik de voorkeur om de lamp op te hangen, dan komt het licht beter tot zijn recht. Een terras verlichten op de hogere standen is geen probleem voor de CL25R. De lichtkleur is neutraal, dus geen ijzig wit of blauwachtig licht. Verwacht echter ook geen sfeervol kaarslicht. Het roodlicht is alleen geschikt voor verlichten op zeer korte afstand. Goed te gebruiken bij het (kaart)lezen in de auto zonder de bestuurder te storen.

Fenix CL25R Beamshots

We kunnen hier niet echt spreken van een “beam” omdat de CL25R zijn licht heel gelijkmatig en rondom uitstraalt. Zoals eerder aangegeven hang ik de lamp het liefst boven me, omdat de lamp dan beter het licht verdeelt. Aan de hand van foto’s laat ik zien hoe dit er in het echt uitziet. Op de foto’s een realistisch beeld van de vier witte lichtstanden alsmede ook de rode continu stand. Om een goed beeld te geven van de output heb ik de lamp niet opgehangen in een tent, maar in dit geval in veranda op een camping.

Conclusie

Ik kan het kort zeggen: Ik kan de Fenix CL25R aanraden! Dit soort lampjes kun je vaak overal en altijd gebruiken. Of je nu wat zoekt in de meterkast, je nog wat wilt lezen in bed, de Fenix CL25R gaat overal mee naar toe. Omdat de lamp volgens Fenix vorstbestendig is -40 graden kun je hem bovendien het hele jaar gebruiken. Opladen is een makkie, de lamp kan altijd blijven branden en is vrijwel overal te bevestigen. Voor veelgebruikers raad ik een accu met hogere capaciteit aan; dan ben tot in de kleine uurtjes van licht verzekerd. Een tip voor Fenix: Graag de mogelijk om ook een standje terug te kunnen schakelen!

Zaklampvergelijk: Fenix TK75 (2900 lumen) met de TK75-2015 (4000 lumen)

Tijdens z’n introductie (zo’n 3 jaar geleden) was de Fenix TK75 een regelrechte sensatie: Zoveel power uit zo’n relatief compacte lamp! Inmiddels hebben veel exemplaren hun weg gevonden naar tevreden klanten. Na een kleine upgrade ongeveer een jaar later, heeft Fenix de lamp dit jaar de lamp opnieuw verbeterd. Deze versie heeft de toepasselijke naam Fenix TK75-2015 meegekregen. Meest opvallende detail is, dat deze versie nu vier in plaats van drie XM-L2(U2) leds heeft, waardoor de output met maar liefst 1100 lumen toenam. Omdat dit niet het enige verschil is, willen we beide lampen in deze vergelijkingsreview naast elkaar leggen. Daarna gaan we naar buiten, zodat we kunnen zien wat de extra led toevoegt aan de 2900-lumen versie.