Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Zes schijnwerpers getest | Expert Review door Koen van der Jagt

Met een straatlengte voorsprong voert de Nitecore TM38 momenteel de meest actuele lijst van de sterkste zaklampen aan. Nadat de Knivesandtools-crew deze lijst alweer wat jaren geleden in het leven riep, is dit overzicht voor veel kopers een leidraad geweest bij het maken van een goede keuze. In tegenstelling tot de fabrikant geeft deze lijst namelijk uitstekend weer tot hoever een lamp bruikbaar licht geeft. Anders gezegd: op welke afstand zet de lamp objecten nog duidelijk zichtbaar in het licht? Onmisbaar dus deze lijst, met een bewezen hoge betrouwbaarheid;  maar….hoe ziet dit er nu in “het echt” uit wanneer we naar buiten gaan? Middels een vergelijk, onderbouwd met veel foto’s, ga ik je proberen het antwoord op deze vraag te geven. In deze test komen van de “hofleveranciers” van de top 10, Fenix en Nitecore, beide drie lampen aan bod. Minder of meer lumen, slechts één of meerdere leds en het grote verschil in lichtbundels maken het vergelijk nog interessanter.

De Fenix RC40-2016 zie niet snel over het hoofd: Ik kan geen grotere led-zaklamp opnoemen op dit moment. In de indrukwekkende lampkop zitten zes XM-L2 U2 leds die van de RC40-2016 een waar zoeklicht maken. Het grote oplaadbare accupack met handige powerbank-functie zorgen voor een veilig gevoel tijdens een nachtelijke zoektocht.

De indrukwekkendste van het stel: de Fenix RC40-2016

De Fenix TK47 is qua specificaties niet de meest indrukwekkende van het stel, maar vergis je niet: Een kleine led (in dit geval de Cree XHP35 HI) met betrekkelijk weinig lumen gekoppeld aan een diepe reflector kan qua intensiteit verrassen! Opvallend aan de TK47 zijn de slanke kop en body, waardoor je hem lang kunt vasthouden/gebruiken zonder kramp in je handen te krijgen. Ander uniek detail: deze lamp heeft een heus wit/rood “achterlicht” dat je tevens kunt gebruiken als baken of leeslamp.

Uniek: de Fenix TK47 heeft een extra lamp aan de achterkant

De Fenix TK75, 2018-editie is alweer de vierde versie van dit succesvolle model. Vanaf versie één was dit een spectaculaire jongen: Een lamp die in een (flinke) jaszak past met zoveel bereik had Fenix nog niet eerder gelanceerd. Hadden de vorige updates vooral betrekking op de toename van het aantal lumen of de gebruikersinterface, met de TK75-2018 doet Fenix er (dankzij de XHP35 HI led’s) qua bereik ook nog eens een flinke schep bovenop. De batterijlader kan in de kast blijven: de 2018-versie laat zich eenvoudig laden door middel van een handige usb-poort op de batterijhouder.

Still going strong: de Fenix TK75 in de 2018-versie

De Nitecore TM16GT is de directe tegenhanger van de Fenix TK75-2018. Deze lamp is uitgerust met de XP-L HI V3 led’s die ook garant staan voor een groot bereik. We vinden er vier terug in de lampkop. Zoals we van Nitecore gewend zijn, heeft ook de TM16GT veel opties die veelal met een druk op de knop inschakelbaar zijn.

Handzaam en indrukwekkende prestaties: de Nitecore TM16GT

De Nitecore TM28 is veruit de kortste van het stel. Toch komen er veel lumen uit een heeft ook deze lamp een plekje in de top 10 veroverd. Opvallend detail is het ingebouwde informatiescherm op de lamp dat je op de hoogte houdt van de resterende accuduur, het actuele voltage, de lichtsterkte en de temperatuur van de lamp. Ook hier kunnen de accu’s in de lamp blijven: via de bijgeleverde kabel laad je de TM28 binnen enkele uren weer volledig op.

De kortste / kleinste van het stel, maar vlak hem niet uit: de Nitecore TM28

De Nitecore TM38 is de opvolger van de TM36 en meer een update dan een nieuwe lamp. De TM36 was lange tijd de aanvoerder van de lijst, met de TM38 belooft Nitecore er nog een flinke schep bovenop te doen! Net als de TM28 is de TM38 uitgerust met zo’n handig informatiescherm. De TM38 is uitgerust met een accupack; er is ook een TM38-Lite: de korte en handzame versie met dezelfde specificaties, draaiend op 4 stuks 18650-accu’s.

Zware lamp, indrukwekkende kop: de Nitecore TM38

De zaklamptest

Ik ga in deze test niet verder in op wat de lampen zoal te bieden hebben, op de Knivesandtools-website vind je alles hierover. Ik neem in dit geval de lampen mee naar buiten om een indruk te geven hoe deze in het donker presteren. Op stap dus met een bak licht waar menig auto niet aan kan tippen!

Omdat het bij deze lichtkanonnen om afstand draait, heb ik mijn oog laten vallen op een mooie locatie in de polder met een bomenrij op flinke afstand, zodat we de lampen mooi kunnen vergelijken. Alle gebruikte accu’s zijn gelijkwaardig aan elkaar en volledig geladen. Om te beginnen de lampen op een statief, schijnend op een bomenrij op pakweg 316 meter afstand. Hieronder wat verduidelijkende foto´s!

Op locatie: nu wachten tot het donker is!
De opstelling voor de eerste test
Handig zo’n afstandsmeter; 316 meter tot de bomen

De resultaten van de eerste zaklamptest

De resultaten: ik heb de volgorde aangehouden zoals getest door knivesandtools. Je ziet in deze vergelijking ook mooi het verschil in lichtprofiel, iets dat grotendeels bepaald wordt door de combinatie van gebruikte led en de diepte van de reflector.

De Nitecore TM38 is een echte “thrower”, dat zie je terug in de foto. Deze lamp creëert een ware lichtsabel! Omdat je weinig licht om je heen hebt bij die profiel, sta je zelf als het ware in het donker. Dit helpt je om verder te kunnen zien. De bomenrij “aantikken” is een makkie voor de TM38!

NiteCore TM38

De Fenix TK75-2018 maakt ook indruk! Ook deze lamp heeft totaal geen moeite de bomenrij te verlichten, maar zet ook het land korte en middellange afstand duidelijk in het licht. Hier zie je duidelijk dat deze lamp ten opzichte van de TM38 bijna driemaal zoveel lumen heeft; al moet hij qua afstand duidelijk zijn meerdere in de TM38 erkennen. Let ook op de lichtkleur: die oogt aangenamer en minder koud dan de meeste andere lampen uit deze test.

Fenix TK75-2018

Nitecore belooft bij de TM16GT wat meer afstand dan er in werkelijkheid geleverd wordt. De lamp blijft duidelijk achter bij de TK75-2018, al levert ook de TM16GT een goede prestatie. Ook hier dus veel lumen gecombineerd met een groot bereik, wat deze lamp ook tot een indrukwekkend zoeklicht maakt.

NiteCore TM16GT

De grootste lamp uit de test, de RC40-2016, doet qua bereik vrijwel niet onder voor de TM16GT. De zes leds creëren een enorme hotspot. Bizar is dat de RC40-2016 deze afstand bereikt met “oude” XM-L2 U2 lichtbronnen, terwijl de andere lampen alle de nieuwere platte leds ingebouwd hebben. De RC40-2016 zet op deze afstand duidelijk het grootste gebied in het licht!

Fenix RC40 2016

Weer een lamp met zo’n diepe reflector, dat zie je direct terug in de bundel. Een egalere en minder intense spill en duidelijke strakke straal in het midden. Qua output is dit de minste van de geteste lampen, echter doet de TK47 dit op slechts twee accu’s; dat maakt de prestatie van deze lamp indrukwekkend! De tint is warmer dankzij de neutraalwitte led, ook zorgt dit voor betere prestaties ten opzichte van koudwit tijdens mistig weer. Keerzijde is dat deze neutrale variant wat minder krachtig is dan de koudwitte.

Fenix TK47

De meest compacte levert niet de minste prestatie: enorm veel licht over vrijwel de gehele afstand en ook de bomenrij wordt met gemak gehaald. Hij doe qua afstand niet veel onder voor de TK47, die iets duidelijker de bomen laat zien. Gaaf om te zien wat zo’n compacte lamp kan!

NiteCore TM28

We schroeven de afstand iets op tot ongeveer 400 meter. Interessant aan deze test is dat ik nu de lamp richt op twee bomen op grote afstand: dit geeft een goed beeld van hoe je een object op grote afstand in het licht kunt zetten. Door de lampen dit keer in de hand te houden krijg je een goed beeld hoe dit er in real-life uitziet. Hieronder een referentiefoto bij daglicht en de afstand tot de twee bomen.

Vanuit de hand nu, target zijn de twee bomen op ongeveer 400 meter

Zoals verwacht: Ook geen enkel probleem voor de Nitecore TM38. De boom licht helder op en de stam is goed zichtbaar; weer valt op dat de bundel de korte en de middellange afstand “overslaat” waardoor je enorm ver objecten kunt onderscheiden zonder jezelf te verblinden.

NiteCore TM38

Ook de TK75-2018 tikt de boom aan, maar pakt de helft van de linker boom mee. Je ziet dat de spot minder intens en geconcentreerd is dan die van de Nitecore TM38; weer valt de enorme lichtkracht van de lamp op korte en middellange afstand op.

Fenix TK75 2018

De Nitecore TM16GT haalt de 400 meter ook nog gemakkelijk. De bundel is minder intens dan de TK75-2018, maar wel egaler. Met deze lampen kun je grote lappen grond tegelijk afzoeken.

NiteCore TM16GT

De bundel van de RC40-2016 “waait” iets uit, waardoor de enorme lichtkracht vooral op middellange afstand het best uit de verf komt. Toch tikt ook deze lamp nog goed de 400 meter aan, al zul je niet alles kunnen onderscheiden op die afstand.

Fenix RC40 - 2016

De TK47 doet niet veel onder voor de RC40-2016, maar heeft het voordeel dat de bundel zich beter loont om zichtbaar verder te kunnen schijnen. Net als de Nitecore TM38 is dit een “ras-thrower”, dit betekent vaak minder lumen en meer bereik, maar ook een duidelijke “lichtsabel” waarmee je gericht objecten kunt uitlichten.

Fenix TK47

De Nitecore TM28 doet niet erg veel onder voor de rest, maar licht de boom toch wat minder duidelijk op. Tot pakweg de helft van die afstand zet je bijna alles in het zonnetje met dit compacte lichtkanon. Je ziet bij dat deze lamp al op de eerste meter je pad verlicht, wat betekent dat je meer last zult hebben van het licht op korte afstand. Anders gezegd: je zult hierdoor minder ver kunnen zien doordat je zelf in het licht staat.

NiteCore TM28

Hieronder nog wat plaatjes van de beste twee uit de top 10, de TM38 en de TK75-2018. Ook hier is het weer goed zichtbaar dat de bundels totaal verschillen. De TM38 heeft een smalle en intense spot, de TK75-2018 richt een groter gebied uit.

De TM38 links en de TK75-2018 rechts
Nogmaals beide lampen, nu vanuit een andere positie, de TM38 links en de TK75-2018 rechts. Let op het feit dat de lichtkegel van de TK75-2018 “uitwaaiert”, kijk ook eens naar de bovenrand van de boomtoppen.

Nog eentje met beide lampen omhoog schijnend: ook hier zie mooi dat de TM38 vrijwel alleen een strakke lichtstraal produceert; de bundel van de TK75-2018 heeft nog een duidelijk zichtbare spill en een minder afgetekende rand. Middels deze test kun je goed zien wat de eigenschappen van de zaklamp zijn.

De conclusie: hoe verschillen de sterkste zaklampen van elkaar

Aan het eind van deze test kan ik het volgende concluderen: Alle lampen uit de actuele top-10 halen zonder al te veel problemen zowel drie- als vierhonderd meter qua bereik. Wel laat deze test duidelijk verschillen zien: wanneer je echt een “afstandskanon” zoekt, kun je niet om de Nitecore TM38 heen. Dit zoeklicht, eventueel ook in een compacte Lite-versie verkrijgbaar, steekt qua bereik momenteel met kop en schouders boven de rest uit. Die komt door de enorm diepe reflector en de gebruikte led. Toch heeft deze lamp “slechts” 1800 lumen. Hèt zoeklicht uit de test!

Wanneer je een goede mix zoekt van output gecombineerd met een indrukwekkend bereik raad ik je de Fenix TK75, 2018-editie aan. Deze Fenix is trouwens al jaren een topper. Mooie lichtkleur en enorm veel licht op vrijwel het gehele bereik. De Nitecore TM16GT loopt duidelijk wat achter op de Fenix TK75-2018, wat ook komt doordat de laatstgenoemde gebruik maakt van nieuwere en meer intense leds. Wel een handige jongen verder met een fijne bediening. De Fenix RC40-2016 heeft de meest indrukwekkende bundel; deze knuppel houdt het lang vol op de hoogste stand en heeft als enige een powerbank-functie. De Fenix TK47 is de enige die slechts op twee accu’s draait, dat maakt de top-10 plaats voor deze slanke lamp met neutrale lichtkleur alleen maar indrukwekkender! Verder is deze lamp ook als camping- en veiligheidslamp inzetbaar dankzij het toegevoegde rood/witte “achterlicht”. De Nitecore TM28 heeft een hoog “wow-effect”: zoveel output in een lamp die in je jaszak past gecombineerd met een zo goed bereik zie je maar weinig.

Deze test laat zien dat de eigen testresultaten van Knivesandtools een veel beter beeld geven dan de opgegeven specificaties van de fabrikant. Door middel van het beeldmateriaal uit dit verhaal, wat laat zien hoe dit er in het “echt” uitziet, hoop ik dat je de juiste keuze kunt maken!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.