Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Buyers Guide: hoe kies je een kindermes?

Kinderen en messen: het blijft een spannende combinatie. Op veel kinderen heeft papa’s zakmes een immense aantrekkingskracht. Toch is zo’n groot mes niet altijd even geschikt voor kleine kinderhandjes. Gelukkig zijn er ook kinderzakmessen die juist wel voor kinderen zijn ontworpen. Vaak met een stompe punt om ongelukjes te voorkomen. Wij hebben de beste kindermessen voor je op een rijtje gezet.

Belangrijke punten voor de aanschaf van een kindermes

Allereerst moet je je bedenken of jouw kind klaar is voor een eigen mes. Het is een goede manier om een kind verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen, maar het moet wel op het juiste moment gebeuren. Er is niet een vaste leeftijd waarop een kind ‘klaar’ is voor een eigen zakmes. Het ene kind kan op zijn 5e al onder toezicht veilig met een mesje omgaan, het ander snijdt zich na zijn 20e nog in zijn vingers. Wellicht spreekt hier wat eigen ervaring ;).

Verder moet je goed nadenken over de keuze tussen een zakmes en een vaststaand mes. Een zakmes lijkt vriendelijker, maar een vaststaand mes kan niet dichtklappen. Sommige zakmessen worden geleverd met een kettinkje waarmee hij aan een broek vastgemaakt kan worden. Zo wordt de kans op verlies sterk verkleind.

Een kinderzakmes hoort scherp te zijn!

Een van de meest gehoorde fabeltjes over kindermessen is dat ze niet zo scherp hoeven zijn. Dat zou maar gevaarlijk zijn. De praktijk is echter weerbarstiger: juist met een bot mes ga je automatisch meer kracht zetten waardoor de kans op ongelukken vergroot wordt. Een scherp mes snijdt daadwerkelijk en vergt dus minder krachtsinspanning. Vaders en opa’s die goedbedoeld het mes voor het cadeau geven even wat botter maken doen dus vaak meer kwaad dan goed…

Opinel kinderzakmessen

Met zijn kinderzakmessen is Opinel een van de meest populaire opties. Deze messen zijn relatief voordelig, hebben een vergrendeling die eenvoudig te bedienen is en ze zijn verkrijgbaar in vele vrolijke kleuren. De AnimOpinel-modellen zijn zelfs voorzien van een gezellige dierenprint. De houten handgrepen van Opinel zijn door hun ronde vorm mooi handvullend, ook voor kleine kinderhanden.

Victorinox kinderzakmessen

Wie aan zakmessen denkt, denkt aan Victorinox. Deze Zwitserse zakmessen zijn er uiteraard ook in kinderuitvoering. De scherpe punt ontbreekt, maar de snede is gewoon zo scherp als je van een Victorinox gewend bent. Daarnaast ontbreken enkele andere geneugten van deze bekende Zwitserse zakmessen uiteraard niet: een pincet voor de splinters, een tandenstoker en een flesopener annex schroevendraaier. Sommige modellen zijn ook voorzien van een houtzaag. Handig aan de kinderzakmessen van Victorinox is dat ze geleverd worden met een keycord of kettinkje waardoor de kans op verlies verkleind wordt. Wel is het handig te weten dat de kinderzakmessen van Victorinox geen vergrendeling hebben. Ze kunnen dus dichtklappen bij onjuist gebruik.

Vaststaande kindermessen

Bij vaste messen is de eerste reflex soms nog wel eens: wat een gevaarlijk ding. Maar wanneer je er heel even over nadenkt zie je in dat een vaststaand mes eigenlijk veel veiliger is dan een zakmes. Een vast mes kan immers niet dichtklappen. Wat je er ook mee doet. Wij vinden vaste messen daarom veiliger dan kinderzakmessen.

Mora Wood Carving Junior 164

De Mora Wood Carving Junior is een van de weinige kindermessen met een scherpe punt. Dat komt omdat dit mes speciaal voor het houtsnijden gemaakt is. Een scherpe punt is dan een vereiste voor het precisiewerk. Wat er dan kindermes aan is? De handgreep is wat slanker zodat ook een kleinere kinderhand een prettig houvast heeft. Ook is er een grote stootplaat aanwezig die ervoor zorgt dat je niet onverhoopt met je hand doorschiet naar de snede.

Hultafors en Mora veiligheidsmessen

De veiligheidsmessen van Mora en Hultafors zijn niet specifiek als kindermessen ontworpen. Toch zijn ze perfect door kinderen te gebruiken. Door de afgeronde punt is het risico op ongelukjes klein en de grote vingergroeven waar je wijsvinger tegenaan rust helpt daar ook hard aan mee.

Graveren van een kinderzakmes

Weinig mooier dan een mooi zakmes cadeau geven aan je (klein)kind. Nou ja: wanneer het mes gegraveerd is met de naam van het kind is het natuurlijk helemaal fantastisch! Wij kunnen de meeste kinderzakmessen graveren met een naam of afbeelding naar keuze. Lees hier meer over het graveren van een zakmes.