Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp je een beitel?

De beitel is een populair gereedschap onder houtbewerkers en klussers. Je maakt er inkepingen mee of gebruikt hem om stukken hout weg te hakken. Natuurlijk zijn er ook beitels specifiek voor steen of zelfs metaal. Stuk voor stuk ontzettend handig, maar wel op één voorwaarde: ze moeten scherp zijn. Het liefst vlijmscherp.

Is je beitel is niet meer scherp? In dit topic leggen wij je stap voor stap uit hoe jij je beitel weer vlijmscherp krijgt! Je kunt dit namelijk gemakkelijk zelf. Dus pak je beitel erbij en lees snel verder!

  1. Kiezen van de juiste slijpsteen.

    Er bestaan verschillende soorten slijpstenen die geschikt zijn voor verschillende doeleinden, dus het is belangrijk om de steen te kiezen die het meest geschikt is voor je beitel. Bijvoorbeeld, een slijpsteen met grove korrel (200 a 600 grit) is beter om beschadigingen in de snede te repareren, terwijl een slijpsteen met medium korrel (600 tot 1000) beter is om een scherpe snede te behouden. Een slijpsteen hoger dan korrelgrootte 1000 is voor een beitel niet nodig.

  2. Houd de beitel op de juiste hoek ten opzichte van de steen.

    Voor de meeste beitels is dit ongeveer 25-30 graden. Gebruik de hoek van de afschuining van de beitel als richtlijn. Het is belangrijk om een consistente hoek aan te houden zodat je de gehele snede slijpt. Anders krijg je de beitel niet scherp.

  3. Het slijpen van de beitel.

    Zet een klein beetje druk op de beitel en haal hem rustig over de steen heen. Zorg ervoor dat je de hoek constant houdt tijdens het slijpen en de hele steen gebruikt in je beweging. Voel af en toe met je vinger of nagel of er braam ontstaat op de ongeslepen zijde van de snede. Op deze manier weet je zeker dat je goed bezig bent. Zodra je de braam voelt, stap je over naar de volgende slijpsteen met een hogere korrelgrootte of ga je naar stap 4.

  4. Het egaliseren van de vlakke kant van de beitel.

    Zodra je de braam voelt leg je de beitel met de vlakke kant, zo plat mogelijk op de steen en maak je vervolgens dezelfde beweging als bij het slijpen. Hierdoor verwijder je de braam. De bijtel twee a drie keer over de slijpsteen halen is voldoende.

  5. Het stroppen van de beitel.

    Door de beitel te stroppen maak je de beitel extra scherp. Met een strop verwijder je minuscule krasjes en polijst je de snede. Doe een kleine hoeveelheid stropping compound op een lerenstrop en strijk het geslepen deel over de strop naar je toe zodat de snede niet in het leer snijdt.

  6. Het testen van je scherpe beitel.

    Het testen van je beitel doe je door bijvoorbeeld een stukje papier te snijden of een kleine snede te maken in een zacht stuk hout. Als de beitel niet scherp genoeg is, herhaal je het proces totdat de beitel voor jou scherp genoeg is. Vervolgens maak je de beitel schoon en bewaar je hem op een veilige plaats.

Het is belangrijk om te weten dat het slijpen van een beitel wat oefening vergt. Het kan een paar keer duren voordat je het helemaal onder de knie hebt. Wees geduldig en neem de tijd, en je zult snel in staat zijn om je beitels zelf vlijmscherp te krijgen. Om je beitels scherp en in goede staat te houden, is het ook belangrijk om ze op de juiste manier op te bergen. Dit betekent dat je ze schoon, droog en beschermd bewaart. Een beitelrol of een opbergkast kan een goede manier zijn om je beitels te organiseren en veilig op te bergen.

Wil je graag meer weten over het slijpen van zakmessen, keukenmessen, scharen, vaststaande messen of slijpen in het algemeen? Lees dan vooral verder, via de links onderaan deze pagina. Of heb je andere vragen? Stel ze dan gerust!