Deze zwarte 20 cm Staub-koekenpan is, met uitzondering van de houten handgreep, gemaakt van massief gietijzer. Gietijzer staat erom bekend dat het uitstekend warmte vasthoudt en deze warmte geleidelijk en zeer gelijkmatig verspreidt. Eenmaal heet kun je het pitje lager zetten. Het omgekeerde geldt ook, de pan blijft ook langer koel. Zo kun je je gerechten ook buiten de koelkast langer koel houden op een hete zomerdag. Deze eigenschappen maken gietijzeren pannen perfect om in te koken en te braden. De houten handgreep van de pan zorgt voor een mooi contrast met het gietijzer en maakt hem minder zwaar dan een pan met gietijzeren handgreep.
Majolica-email: glanzende, intens diepe kleuren
Met behulp van de zogenaamde majolica-emailletechniek wordt de diepe intense emaillekleur met hoge glans bereikt. Iedere pan wordt met twee à drie lagen emaille bedekt. Een basiscoating bedekt het gietijzer. De tweede laag geeft de pan de gewenste kleur en de laatste laag zorgt voor de hoge glans met contrasterende nuances.
Gebruik en onderhoud
Staub-pannen zijn oerdegelijk en gaan generaties lang mee. De pan is breed inzetbaar. Of je op inductie, gas of iets anders kookt maakt niet uit. Behalve in de oven, hiervoor is hij dankzij de houten handgreep niet geschikt. Let er bij het koken op dat de pan op een passende pit staat en de handgreep niet boven een andere hittebron uitsteekt. Laat de pan na gebruik even afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Gebruik voor het reinigen wat warm water, afwasmiddel en niet krassende spons of borstel. Voor het onderhouden van de handgreep adviseren we de greep regelmatig in te oliën met een plantaardige olie.
Het productieproces
Het gesmolten gietijzer wordt in een zandvorm gegoten. Iedere zandvorm wordt slechts eenmaal gebruikt dus iedere pan is uniek. Overtollig gietijzer wordt verwijderd na de pan uit het zand te hebben gehaald. Ook alle resten van het gietzand en overige onvolmaaktheden worden verwijderd. Daarna wordt het gietijzer voorbereid voor de emaillelagen. Na het aanbrengen van de emaillelagen wordt de pan 30 minuten lang op 800 graden Celsius gebakken. Het resultaat is een oerdegelijke pan die generaties lang meegaat!
Pannen zonder PFAS, PFOA en PTFE
De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA perfluoro octanoic acid en PFOS perfluoroctaansulfonaten. PFAS is dus een verzamelnaam en wordt in veel producten toegepast, waaronder koekenpannen, grillpannen en wokpannen. PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Inmiddels weten we dat PFAS schadelijk zijn voor de gezondheid.
Teflon is de commerciële naam voor verschillende plastic fluoropolymeren, zoals PTFE (polytetrafluoroethyleen). Deze plastic fluorpolymeren worden gemaakt met behulp van PFAS. Teflon zorgt voor een water- en vuilafstotend laagje op het product dat goed bestand is tegen hitte. Ook zorgt PTFE ervoor dat twee oppervlakken makkelijk over elkaar kunnen glijden. Daarom zit PTFE onder andere in pannen met een anti-aanbaklaag. Kortom: één pot nat. Deze pan is vrij van PFAS, PFOA en PTFE. In deze pan kook je met een gerust hart. Zoek je een andere pan? Wij hebben alle alternatieven op een rijtje gezet.