Menu
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Service
Cadeaubon
Nieuws
0
Shop nu

Wat is damaststaal?

Tegenwoordig zie je weer veel messen met een lemmet van damaststaal. Wat is nu precies damaststaal en heeft het een toegevoegde waarde?

Antwoord van knivesandtools.nl

Damaststaal is staal dat bestaat uit een groot aantal lagen staal die op elkaar gesmeed zijn. Damaststaal wordt ook wel damast, gedamasceerd staal, Damascusstaal of gevouwen staal genoemd.

Van oudsher was het doel van het maken van damaststaal het verbeteren van de eigenschappen van een stuk staal. Een stuk ruw staal werd uitgesmeed tot een langer stuk en vervolgens dubbelgevouwen en weer op elkaar gesmeed. Door dit meerdere keren te herhalen verkreeg men een stuk staal dat uit honderden laagjes bestond.

Dit had twee voordelen:

  • verontreinigingen die in het staal zitten worden verdeeld over het stuk staal, waardoor de zwakke plekken verdwijnen. Ook wordt de kristalstructuur van het staal door het smeden verfijnd. Hierdoor kon men zwaarden en messen maken die veel minder snel braken.
  • Tijdens het maken van damaststaal wordt het staal in een vuur verhit. Het staal neemt koolstof uit het vuur op en door het telkens te vouwen wordt de koolstof door het hele staal verspreid. De koolstof maakt het mogelijk het staal te harden.

Tegenwoordig is dit proces niet meer nodig om hoogwaardig staal te maken. Het maken van damaststaal is een kunstvorm geworden. Meestal worden twee of meer verschillende staalsoorten gebruikt. Bijvoorbeeld met een verschillend koolstofgehalte. Hierdoor wordt de laagjesstructuur beter zichtbaar.

Ook bestaat damast vaak niet meer uit laagjes maar uit complexere vormen, zoals te zien in de afbeeldingen hiernaast. Als een lemmet van damaststaal klaar is wordt het vaak chemisch of mechanisch bewerkt om de laagjes beter zichtbaar te maken.

Industrieel damast

Naast het zeer kostbare damaststaal dat kleinschalig gemaakt wordt, veelal door zeer kundige 'kunstenaars', wordt er ook industrieel damast gemaakt.Dit is het damaststaal dat meestal voor keukenmessen gebruikt wordt. (Keukenmessen van 'echt' damaststaal kosten vele honderden euro's.)

Vaak wordt bij industrieel gemaakte damastgekozen om een hoogwaardige normale staalsoort zoals VG10-staal of 3G-staal, tussen twee lagen fabrieksmatig gemaakt damaststaal te smeden. Het damast heeft dan enkel nog een sierfunctie want het staal dat de snijkant vormt bestaat uit 1 enkele laag.

Dit is duidelijk zichtbaar in het staal op de afbeelding hiernaast. Het damastpatroon eindigt onderaan de afbeelding, voor de snijkant. Kijk ook even naar de twee afbeeldingen bij het stukje 'antwoord van knivesandtools.nl'. Daar loopt het damast namelijk wel door in de snijkant.

industrieel-damaststaal