Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Informatie

Scherptediepte - Verrekijker

Scherptediepte is het gebied waarnaar je kijkt dat je nog als scherp ervaart. In principe is alleen het beeld op de afstand waarop de verrekijker staat scherpgesteld echt scherp.

Maar omdat mensen gelukkig een lichte mate van onscherpte nog ervaren als scherp ontstaat zoiets als scherptediepte. Het gevolg hiervan is dus dat scherptediepte niet een makkelijk te bepalen waarde is. Wat de één nog scherp vindt, is voor de ander onacceptabel van kwaliteit.

Je kan wel stellen dat de scherptediepte afneemt naarmate een onderwerp groter afgebeeld wordt. Oftewel een onderwerp vanaf hetzelfde standpunt met een grotere vergrotingsfactor bekijken of het onderwerp met dezelfde vergrotingsfactor van dichterbij bekijken.

Misschien klinkt het toch nog verwarrend maar als je onthoudt dat scherptediepte afhankelijk is van hoe groot het onderwerp wordt afgebeeld, dan heb je de essentie te pakken. Dus als je dichterbij komt met een lagere vergrotingsfactor zodat je onderwerp in beide gevallen even groot wordt afgebeeld, dan heb je dezelfde scherptediepte. Waar bij fotograferen de instelling van het diafragma nog van groot belang is voor de uiteindelijke scherptediepte, is dat bij een verrekijker niet instelbaar en dus niet van praktisch belang.