Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Scherptediepte - Verrekijker

Scherptediepteis het gebied waarnaar je kijkt dat je nog als scherp ervaart. In principe is alleen het beeld op de afstand waarop de verrekijker staat scherpgesteld echt scherp.

Maar omdat mensen gelukkig een lichte mate van onscherpte nog ervaren als scherp ontstaat zoiets als scherptediepte. Het gevolg hiervan is dus dat scherptediepte niet een makkelijk te bepalen waarde is. Wat de één nog scherp vindt, is voor de ander onacceptabel van kwaliteit.

Je kan wel stellen dat de scherptediepte afneemt naarmate een onderwerp groter afgebeeld wordt. Oftewel een onderwerp vanaf hetzelfde standpunt met een grotere vergrotingsfactor bekijken of het onderwerp met dezelfde vergrotingsfactor van dichterbij bekijken.

Misschien klinkt het toch nog verwarrend maar als je onthoudt dat scherptediepte afhankelijk is van hoe groot het onderwerp wordt afgebeeld, dan heb je de essentie te pakken. Dus als je dichterbij komt met een lagere vergrotingsfactor zodat je onderwerp in beide gevallen even groot wordt afgebeeld, dan heb je dezelfde scherptediepte. Waar bij fotograferen de instelling van het diafragma nog van groot belang is voor de uiteindelijke scherptediepte, is dat bij een verrekijker niet instelbaar en dus niet van praktisch belang.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 2,95.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland