Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Steel Will Gekko 1530 Expert Review

Steel Will is onderdeel van SMG Inc. (Sport Manufacturing Group). SMG Inc. is een vrij jong Amerikaans bedrijf dat onder meer outdoormessen onder de naam 'Steel Will' op de markt brengt. Steel Will stelt zichzelf als doel om hun producten van de hoogste kwaliteit te maken met oog op vakmanschap en prestatie. Het zelfvertrouwen hierin komt terug in de levenslange garantie die Steel Will verleend aan de messen.

‘Like a nimble lizard, the Gekko is agile, ready for anything, and can overcome all obstacles’

De Steel Will Gekko 1530 valt onder de ‘Outdoor Series’ welke gericht is op het leven buiten de stad. Elk mes in deze serie is gericht op een specifieke doelgroep, denk aan vissers, wandelaars, jagers en bushcrafters.

De Steel Will Gekko 1530 is een allround mes dat gemaakt is met als doel om aan de eisen van jagers, kampeerders en andere buitenmensen te voldoen. Het design van de Gekko serie is gericht op goede ergonomie en is geïnspireerd door verschillende diersoorten ‘Like a nimble lizard, the Gekko is agile, ready for anything, and can overcome all obstacles’.

Eerste indruk

De Gekko 1530 is het grootste mes uit de ‘High end’ Gekko serie. Ondanks dat dit mes het grootste mes uit de serie is, is het een mooi middelmaatje en daarmee een echte allrounder. De Gekko onderscheidt zich met een mooie verpakking. Waardoor het uitpakken als een verassing voelt en men gelijk weet een premium product te hebben aangeschaft. In de doos treft men het mes, de leren schede, een certificaat van echtheid (met de hand ondertekend) en een kort stukje informatie over Steel Will.

Wanneer je het mes uit de doos haalt zie je gelijk waarom dit een ‘High End’ mes is. Het heeft een uniek design en is tot in de naadjes perfect afgewerkt. De aandacht aan design, kwaliteit en afwerking komt terug in de lederen schede die bij het mes geleverd wordt. De rug van het mes is afgerond, dit loopt door in de ‘tang’ van het mes wat voor een fraaie afwerking zorgt.

Het handvat is gemaakt van canvas micarta dat expres ruw is gelaten voor een goede grip. Het ruwe micarta geeft het mes een stoer uiterlijk. Achter aan het handvat vinden we een glasbreker met daarin een ‘lanyard hole’.

Om dit mes goed te kunnen testen voor deze review heb ik het mes meegenomen op mijn 3-weekse reis door Noorwegen. Hier heb ik het mes dagelijks gebruikt om een goede indruk van het mes te kunnen krijgen.

Scherpte vanuit de fabriek

De Steel Will Gekko 1530 komt met een ‘High flat’ grind met een secondary V edge (zie afbeelding). Dit wil zeggen dat de uiterste snede in een andere hoek is geslepen dan de originele snede. Dit wordt vaak gedaan om het productieproces te versnellen of om minder goede stalen een stevigere snede te geven. Nu hoeven we ons om het 2e geen zorgen te maken bij N690Co-staal. Voor beginnende slijpers is het tevens eenvoudiger om een V-edge te onderhouden dan een convex of true scandi geslepen mes.

Schematische uitleg van de geometrie van het lemmet

Het lemmet is vrij dun waardoor de ‘high flat’ grind er voor zorgt dat de uiterste snede een kleine hoek heeft. Het mes is dan ook vanuit de fabriek al scherend scherp wat een belangrijk aspect is voor mensen die zelf nog weinig of geen slijpervaring hebben en hun messen moeten laten slijpen.

Het mes krijgt van mij een 8,5 voor de af fabriek scherpte.

Score: 8,5

Het handvat van de Gekko 1530

Het handvat van de Steel Will Gekko 1530 is gemaakt van ruw gelaten canvas micarta wat zorgt voor een goede grip in je handen. Achter aan het handvat zit een kleine glasbreker die gecombineerd is met een lanyard hole. Dit is de ideale plek voor de lanyard omdat hij hier nooit in de weg zal zitten wanneer je de lanyard niet gebruikt. Het handvat zelf is lekker ruim en gebouwd op ergonomie. Dankzij het slimme design en strakke afwerking ligt het handvat lekker in de hand. De ‘tang’ van het mes is in het handvat afgerond wat niet alleen strak oogt maar ook comfortabel aan je handen voelt. Persoonlijk vind ik het enige nadeel in het design de kromming in de rug van het handvat. Deze kan bij het splijten van hout en het hakken wat irriteren. Bij normaal gebruik zal je hier echter geen last van ondervinden.

Tijdens mijn reis in Noorwegen is het canvas micarta gekleurd door het vele gebruik, de sneeuw en aarde. De Gekko vertelt het verhaal van mijn reis en is daarmee voor mij een belangrijk mes en herinnering geworden aan een geweldige vakantie.

Het handvat krijgt van mij een 8,5.

Score: 8,5

De schede

De Gekko 1530 wordt geleverd met een veelzijdige, in Italië handgemaakte, schede. Het leer van de schede is nog niet volledig voorgevormd naar het mes waardoor het nog mogelijk is om de schede links of rechts dragend te maken ( het leer vormt zich naar de vorm van het mes). De schede heeft net als het mes een strak design en is met aandacht afgewerkt. De schede bestaat uit vrij dik leer en is gestikt met stevige garen die niet snel zullen doorslijten. Het leer is goed gelooid en voelt niet stijf. Onderaan de schede zit een drainage gaatje om water snel uit de schede af te voeren.

Je kunt de schede horizontaal of verticaal dragen

De riemlus is zo gemaakt dat je het mes zowel horizontaal als verticaal kunt dragen aan je riem (zie afbeelding).

Ondanks het vele struinen door struikgewassen, schuren langs rotsen en het nat worden door de regen heeft de schede zich uitstekend geweerd. De oppervlakkige krassen waren zo weer weg met wat zwarte ledercremé.

Het enige nadeel aan de schede vind ik het gebrek aan een lus voor een firesteel. Al met al is het een veelzijdige schede die gedragen kan worden zoals de gebruiker dat prettig vind. De hoogstaande kwaliteit, afwerking en veelzijdigheid van deze schede maakt het dat deze schede voor mij een 9 waard is.

Score: 9

Feather-sticken, batonnen en hakken

Feathersticken gaat zo uitstekend

Dankzij het vrij dunne lemmet kan de snede in een lage hoek gehouden worden wat dit mes ideaal maakt voor het maken van feather-sticks. De Gekko 1530 is een van mijn betere feather-stick messen. Wel moet erbij gezegd worden dat deze feather-sticks gemaakt zijn met een convex ‘secondary bevel’. Deze convex zorgt ervoor dat de snede eenvoudig door het hout heen snijdt. ‘Feather-sticken’ is een goede manier om te kijken of een mes scherp is en hoe het snijdt. De Gekko 1530 is rustig een uitmuntende snijder te noemen.

Feathersticken: 9

Batonnen (het splijten van hout) kan de Steel Will Gekko 1530 dankzij zijn lengte ook goed. Het mes is vrij dun en de rug van het mes is afgerond waardoor het mes niet ideaal is om hout te splijten. De baton (soort hamer) die je gebruikt om het mes door het hout te slaan gaat door de ronde rug makkelijk kapot. Het maken van aanmaakhoutjes en het splijten van noestloze, vuistdikke, stammetjes is geen probleem. Het mes zelf is robuust genoeg om flink wat stress te kunnen verdragen. De eerder genoemde kromming in het handvat kan, bij taaie stammen, lichtelijk irriteren maar vormt in de meeste gevallen geen probleem.

Batonnen: 7,5

De Gekko 1530 is dankzij zijn gewicht en dunne lemmet geen goede chopper in vergelijking met dikkere messen van het zelfde formaat. Het gebrek aan hakkracht maakt het mes weer goed met de dunne scherpe snede die je met behulp van een zware stok eenvoudig diep in het hout slaat. Op deze manier heb ik de vuistdikke boom, die op de foto te zien is, vrij snel door het midden kunnen hakken.

Hakken: 7

Al met al is het mes een goede allrounder met uitstekende snijprestaties. Indien nodig kan de Gekko 1530, op de wandeltochten waar gewicht belangrijk is, de functies van dikkere en zwaardere messen gedeeltelijk overnemen. De totaalscore op het gebied van feathersticken, batonnen en hakken is dan ook een welverdiende 8.

Score: 8

Gemak van het slijpen

Het N690Co-staal is zoals de meeste outdoormessen gehard tot 58-60 HRC. Dit is vrij hard en vraagt om goede slijpstenen. Voor het slijpen van de Gekko 1530 gebruik ik stenen uit de Naniwa Chosera serie.

Het lemmet van de Gekko 1530 is vrij dun wat het scherp maken en houden van het mes een stuk eenvoudig maakt. Omdat dit mes vrij dun is komt het N690Co-Staal, naar mijn mening, het best tot zijn recht met een secondary convex snede en heb er daarom voor gekozen om de ‘secondary v edge’ om te slijpen naar een ‘secondary convex’. Deze secondary convex moet er voor zorgen dat de snede zijn stevigheid behoudt maar eenvoudiger dan een ‘V edge’ door hout heen snijdt.

Het convexen van de ‘secondary bevel’ was met behulp van de Chosera 400 slijpsteen binnen enkele minuten gedaan. Na het vormen van de convex is het een kwestie van afwerken met de Chosera 1000, 3000, 5000, de Naniwa snow white 8000 steen en een lederen strop met polijstpasta. In totaal ben ik zo’n 30 minuten bezig geweest om het mes klaar voor mijn gebruik te maken.

De fabriekssnede
De blinkende snede na het convex slijpen

Het N690Co-staal is vrij eenvoudig te slijpen met de juiste slijpstenen. Het onderhouden van de snede zal een ervaren slijper slechts enkele minuten kosten. De snelheid van het slijpen is vergelijkbaar met VG-10 staal.

Het gemak van het slijpen krijgt van mij een 8.

Score: 8

Scherpte na het slijpen

Het mes is geslepen tot 8.000 grit en daarna gepolijst door te stroppen over leer met een compound van 12.000 grit. Dit in combinatie met een vrij dun lemmet geeft als resultaat een snede die de haren van je arm laat springen. Goedkope messen kunnen ook erg scherp worden natuurlijk. Toch is er een duidelijk verschil. Een goedkoop mes dat gebruik maakt van een goedkoop staal of slecht gehard is kan tijdens het slijpen op de uiterste snede afbrokkelen of vouwen. Hierdoor is extreme schepte niet of moeilijk haalbaar is. De Steel Will Gekko 1530 kan echter extreem scherp geslepen worden wat er op duidt dat het mes/staal goed gehard is.

Het mes scoort op de scherpte na het slijpen dan ook een 8,5.

Het is natuurlijk nog belangrijker om te weten hoe lang het mes zijn scherpte behoudt. Dit kun je lezen onder het kopje ‘eigenschappen van het staal’.

Score: 8,5

Eigenschappen van het staal

Het lemmet van de Gekko 1530 is vervaardigd uit roestvrij (17% chromium) N690Co-staal welke is gehard tot 58-60 HRC. Voordat ik de Gekko 1530 had geprobeerd was ik nooit echt enthousiast over N690Co-staal. Ik had het staal al met verscheidene messen getest. Veel van deze messen hebben dan ook een prijskaartje van rond de €80 - €120 euro. De Gekko 1530 zit echter in een prijsklasse waar men veel ‘premium’ stalen tegenkomt als CPM-3V, M390 en Elmax en moet met deze zien te concurreren. Gelukkig heeft Steel Will niet alleen aandacht gehad voor het design van de Gekko maar ook voor het hardingsproces. Ik was zeer positief verrast over de resultaten van Steel Will’s N690Co-staal welke zeker kan concurreren met meer premium stalen wanneer je het gemak van het slijpen meerekent. Tijdens mijn vakantie van 3 weken in Noorwegen heb ik het mes geen één keer hoeven slijpen. Natuurlijk heb ik het mes wel elke dag over een strop met polijstpasta gehaald. Ondanks het hakken, batonnen en dagelijks gebruik heeft de snede geen schade als chips of rolls opgelopen. Na het doorhakken van de boomstam uit de foto kon het mes nog steeds de haren van mijn arm scheren. Dit allemaal is erg imposant als je de kleine hoek van de snede meerekent.

Het N690Co-staal met de geweldige ‘heat treatment’ van Steel Will krijgt van mij een 8,5.

Score 8,5

Design van de Gekko 1530

De reden dat ik het design van het mes pas zo laat in het review behandel is omdat je de voor- en nadelen van een design pas kent na het uitgebreid testen van het mes. Persoonlijk houd ik van simpele messen en was ik sceptisch over het design van de Gekko.

Ik leg bij preciezere snijwerken graag mijn wijsvinger op de rug van het lemmet. Dit was door de verhoging tegenover het handvat en de afgeronde rug wat minder fijn. De verhoogde rug met de ‘jimpings’ gaf bij grove snijwerken waar meer kracht bij nodig is echter weer ondersteuning. De afgeronde rug van het lemmet maakt het helaas onmogelijk om een firesteel te gebruiken met dit mes. Dit probleem is gelukkig snel op te lossen door het mes te combineren met een firesteel met schraper. Bij veel messen is de lanyard hole achter in het handvat gepositioneerd. De lanyard hole van de Gekko is gepositioneerd in de glasbreker op de achterkant van de tang wat erg prettig is. Normaliter blokkeert een lanyard een deel van het handvat of wordt je geforceerd je hand over de lanyard te leggen. Dankzij de handige positie van de lanyard hole op de Gekko 1530 kun je hem combineren met een lanyard zonder hier nadeel aan te ondervinden.

Het design van de Gekko 1530 kent enige voor-en nadelen. Deze nadelen zullen echter niet voor elke doelgroep hetzelfde zijn. Je krijgt echter wel een uniek mes met een premium uitstraling. Al met al heeft Steel Will een mes afgeleverd die niet alleen in een glazen kast mooi staat maar zich ook in de praktijk goed heeft bewezen. Het unieke design met bijkomende voor- en nadelen krijgt van mij een 7,5.

Score: 7,5

Prijs- kwaliteitverhouding

Bij knivesandtools.nl kost de Steel Will Gekko 1530 €212,75 (tevens ook een van de enige Nederlandse winkels waar je deze kan kopen). Voor dit geld krijg je een mes met een uniek design die zichzelf ook in het veld goed zijn mannetje kan staan in combinatie met een praktische maar kwaliteit schede. Het mes is gemaakt in Italië wat natuurlijk niet het goedkoopste land van productie is maar waar men wel oog voor kwaliteit heeft.

Zoals men mag verwachten bij een mes uit deze prijsklasse presteert het mes dan ook uitstekend. Ondanks dat het gebruikte N690Co geen premium of ‘super steel’ is maakt Steel Will gebruik van een uitstekend hardingsproces. Door de goede harding is het N690Co-staal van Steel Will een goede concurrent is voor de huidige ‘super steels’. Vaak is het een keuze, of je betaalt voor het design of je betaalt voor de kwaliteit / prestaties. Steel Will weet hier een goede gulden middenweg in te vinden. Het mes krijgt van mij voor de prijs/kwaliteitverhouding een 7,5.

Score: 7,5

Conclusie

Hieronder is nogmaals de score per onderdeel te zien gevolgd door een (gemiddelde) eindscore.

 • Scherpte vanuit de doos: 8,5
 • Het handvat: 8,5
 • Kwaliteit van de schede: 9,0
 • Snijden, feathersticken, batonnen en hakken: 8,0
 • Gemak van het slijpen: 8,0
 • Scherpte na het slijpen: 8,5
 • Eigenschappen van het staal: 8,5
 • Design: 7,5
 • Prijs/kwaliteitverhouding: 7,5
 • Eindscore: 8,2

De Steel Will Gekko 1530 scoort gemiddeld een 8,2 en behoort daarmee tot de toppers. Voor ik de Gekko 1530 had gebruikt was ik door de uitstraling en het staal van het mes wat sceptisch. Tijdens mijn reis in Noorwegen heeft het mes zich echter dubbel en dwars bewezen.

Als ik het mes zou moeten classificeren zou ik het als een kampeermes / survivalmes omschrijven. Dankzij de lengte en vorm van het lemmet is het een echte allrounder. Het mes levert uitstekende prestaties maar mist door het design een aantal kleine functionaliteiten zoals het kunnen schrapen van een firesteel.

De Gekko 1530 scoort gemiddeld een 8,2 en behoort daarmee tot de toppers.

Het handvat voelt voor de geschikte taken goed ergonomisch aan en geeft een goede grip in je hand. De meegeleverde schede is van hoge kwaliteit en geeft de gebruiker de mogelijkheid de schede te dragen zoals de gebruiker dat wenst.

Het mes zelf wordt zeer scherp geleverd wat prettig is voor mensen die zelf niet kunnen slijpen. Indien je zelf de mogelijkheid hebt om te slijpen is het N690Co-staal vrij eenvoudig te slijpen en te onderhouden. Het mes komt met een secondary bevel die het dankzij het kwaliteitsstaal eigenlijk niet nodig heeft. Het mes presteert dan ook beter als je deze secondary v-edge slijpt tot een convex.

De Steel Will Gekko 1530 is zeker niet goedkoop. Je krijgt voor de prijs echter wel een mes met een premium uitstraling dat tevens ook nog eens erg goede prestaties neerzet.

Als je een mes wilt kopen met uitstraling die tevens alle klussen die je er tegenaan gooit aankan, is de Gekko 1530 zeker een aanrader.

Pro’s

 • Uniek Design
 • Een echte allrounder
 • Full-tang
 • Wordt zeer scherp geleverd
 • Eenvoudig en zeer scherp te slijpen
 • Comfortabel en ruim handvat
 • Roestvrij
 • N690Co staal zeer goed gehard
 • Goed gelooide en veelzijdige schede van kwaliteitsleer

Cons

 • Rug kan geen firesteel schrapen
 • Komt met een secondary V-edge