Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How-to: slijpen op een TSPROF slijpsysteem

Het slijpen op een slijpsysteem is gemakkelijk als je eenmaal weet hoe het werkt, maar soms is een kleine uitleg wel gewenst. In deze how to leggen we je uit hoe het TSPROF-slijpsysteem werkt en hoe jij je messen er weer vlijmscherp mee krijgt!

Stap 1: heb je het juiste mes en de juiste accessoires?

Voordat je gaat slijpen is het handig om te weten of je de juiste klem hebt voor je mes. Voor het TSPROF K03- en Kadet-slijpsysteem geldt het volgende: ga je een zakmes slijpen? Gebruik dan de enkele klem. Ga je een keukenmes slijpen? Gebruik dan de dubbele klem. De dubbele klem voorkomt doorbuigen van het mes en houdt de slijphoek, ook bij lange en flexibele messen, gelijk. Naast de ‘gewone’ klemmen heb je ook de zogenaamde ‘fillet’ klemmen. Dit zijn extra dunne klemmen waarmee het slijpen in een zeer kleine slijphoek mogelijk is. Het TSPROF Blitz-slijpsysteem is minder ingewikkeld. Deze maakt standaard gebruik van twee model specifieke klemmen.

Stap 2: het mes vastklemmen

Het vastklemmen van het mes is een fluitje van een cent. Je draait de klem open door de 4 mm inbusboutjes los te draaien. Plaats het mes gecentreerd, maar niet te diep in de klem. Zorg ervoor dat de snede ver genoeg naar buiten steekt zodat de slijpsteen de snede en niet de klem raakt.

Tip: plak wat schilderstape op weerszijden van het lemmet om krasjes te voorkomen. Een groot voordeel van TSPROF-slijpsystemen is dat als je het mes eenmaal hebt vastgeklemd, je het niet meer los hoeft te halen totdat je klaar bent met slijpen. Om de andere zijde van het lemmet te slijpen draai je het mes met klem en al om. Hoe dit werkt verschilt per slijpsysteem.

Heb je een convex geslepen mes? Geen probleem! TSPROF heeft een Convex adapter 7,2 graden en een Convex Adapter 4.3, 7.2 en 10.7 graden. Voor het Blitz- of Kadet-slijpsysteem is er de Convex Mini Attachment

Stap 3: de slijphoek bepalen en instellen

Met de slijphoek hebben we het over twee verschillende dingen. Het bepalen van de slijphoek van het mes en het instellen van de slijphoek van het slijpsysteem.

Slijphoek bepalen

Vaak geeft een leverancier een indicatie van de slijphoek van het mes. Als je de slijphoek van je mes niet weet, geen zorgen. Ten eerste is het voordeel van een TSPROF-slijpsysteem dat je zelf slijphoek kan kiezen en het mes die slijphoek kan geven. Als je het mes in dezelfde slijphoek wilt slijpen is er nog de stifttruc om achter de slijphoek van het mes te komen. Bekijk hier de video hoe de stifttruc werkt en lees meer over de zin en onzin van slijphoeken.

Slijphoek instellen

Het instellen van de hoek is bij de verschillende TSPROF-slijpsystemen vrijwel gelijk. Je stelt de slijphoek in aan de hand van een draaiknop aan de zijkant van het slijpsysteem. Een analoge hoekmeter laat grofweg zien in welke slijphoek je slijpt. Een meer accurate manier om de slijphoek van het slijpsysteem te lezen is met een digitale hoekmeter.

Stap 4: slijpsteen kiezen

Zodra je de juiste slijphoek hebt bepaald is het tijd om te kijken welke slijpsteen je nodig hebt. Als je een nieuwe slijphoek op je mes wilt slijpen, begin je altijd met de meest grove slijpsteen. Het slijpen in de bestaande hoek werkt anders. Het is namelijk niet nodig om een grove slijpsteen te gebruiken als je mes nog redelijk scherp is. Een algemene regel is: hoe botter het mes, hoe grover de slijpsteen (hoe lager de grit) moet zijn. In het volgende artikel lees je meer over hoe je test welke korrelgrootte je nodig hebt. Weet je niet zeker of je met keramische of diamanten stenen wilt slijpen? Lees hier de voor- en nadelen van de verschillende slijpsteenmaterialen.

Stap 5: slijpen tot het einde

Zodra je de slijphoek en de slijpsteen hebt bepaald is het tijd om te slijpen! Maak lange bewegingen en slijp zo gelijk mogelijk over de gehele snede. Zodra je een ‘burr’ voelt aan de andere kan van de snede, draai je het mes om en ga je verder met het slijpen van deze zijde.

Maar waanneer is het mes dan klaar? Dat is een goede vraag die niet goed te beantwoorden is. Hoe lang je moet slijpen en het aantal keren dat je de slijpsteen over de snede moet halen is afhankelijk van de botheid van je mes, het gebruikte staalsoort, de hittebehandeling van deze staalsoort en natuurlijk de korrelgrootte van de slijpsteen waarmee je slijpt. Wat we wel kunnen vertellen is dat je één kant van de snede slijpt totdat je een braam voelt aan de andere zijde van de snede. Zodra je een braam voelt is het tijd om het mes om te draaien en de andere zijde van de snede te slijpen. Probeer beide zijden van de snede ongeveer even lang te slijpen.

Met welke steen eindig je? Het is niet altijd nodig om met de meest fijne slijpsteen te eindigen. Gebruik je het mes vaak voor het snijden van touw of karton? Dan is het verstandiger om het mes niet vlijmscherp te slijpen. Een vlijmscherp mes wordt bij deze zware klusjes namelijk ook heel snel weer bot. In zo’n geval is een slijpsteen rond de F600 of F1000 grit prima om mee te eindigen. Gebruik je het mes voor lichte klusjes zoals het snijden van vlees of groenten? Dan kan je het mes gerust wat scherper slijpen met bijvoorbeeld de F1200 grit slijpsteen. Ga je echt voor een vlijmscherpe ‘mirror finish’? Gebruik dan na de fijnste slijpstenen een strop of ultrafijne slijpsteen.

Zo. Nu ben je helemaal op de hoogte hoe je een mes scherp slijpt met een TSPROF-slijpsysteem. Voor alle slijpsystemen, accessoires en overige producten bekijk de TSPROF-slijpsystemen!